自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

kenzi23 發表於 23-7-19 14:02
宜家勉強度過 等到病假完就全面復工 可以慢慢恢復正常 保險公司叫去判傷2次,仲有一次係勞工處叫去就下個 ...

問題係,仲有冇需要keep住治療先?
正常咁短時間,仲睇緊醫生就未判傷住。
都講左保險公司第一口價預你還價架啦!
你律師應該有講大約幾多先起碼叫做合理?

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 23-7-19 13:46
返幾日工放7個月病假⋯
仲要出糧兼賠10萬俾你⋯我唔識法律,淨係覺得你公司好慘
...

係,雖然樓主慘,但佢公司都慘

呢件事別搞得太大,攞到賠償,但其他公司blacklist仲慘,公司立場,永不錄用反7日賠7個月仲想打官司。

我老公反新工期間要請1星期假做手術,放假回來後抄佢,搵到新工,新公司打去問舊公司查詢,然後新公司就即刻叫我老公唔駛返。

腳,有得醫,香港醫唔到,可去大陸北京人民醫院,不要太擔心,未來的事情控制不了,那就見步行步算。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

vivibabyvivi 發表於 23-7-19 13:46
返幾日工放7個月病假⋯
仲要出糧兼賠10萬俾你⋯我唔識法律,淨係覺得你公司好慘
...

返左幾日賠到10萬都算係咁
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

c27cheun 發表於 23-7-19 14:04
其實你成日話太少唔夠,人地賠工傷係睇返你受傷程度,唔係計夠唔夠你家庭支出。
仲有你話地面不平引致受傷,我 ...

好啦 我都唔講咩啦 等律師幫手計啦 因為就甘計判傷都過10萬啦 地面不平係律師同口工紙寫姐 律師都要證據原因啊 因為係事實 只想講 受傷人人都唔想 只不過爭取翻自己應有的權益姐 想問 邊個宜家打5000蚊一份工 養4個人呢 受傷唔落得地幾個月照顧都要啊 呢d都係我地承受左d野

大宅

crystal媽咪 發表於 23-7-19 14:10
返左幾日賠到10萬都算係咁

同一個老闆已經工作1年以上 唔同地盤 受傷係新地盤 呢個地盤就7日翻左 好啦 等判傷律師計啦 唔理距住

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kenzi23 發表於 23-7-19 14:12
同一個老闆已經工作1年以上 唔同地盤 受傷係新地盤 呢個地盤就7日翻左 好啦 等判傷律師計啦 唔理距住
...

我有睇到你其他post
你可以要求高d,再等佢壓價
但稍後再返工時,又要覆診...又有2個小朋友照顧,怕你地冇咁多時間
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

zone123 發表於 23-7-19 14:07
問題係,仲有冇需要keep住治療先?
正常咁短時間,仲睇緊醫生就未判傷住。
都講左保險公司第一口價預你還 ...

免費的物理治療做左11次 宜家都係起公立醫院複診 病假未完 不過保險公司就要求你必須去判傷體檢 已經完成2次 勞工處判傷就下個月 因為之前咨詢免費律師 有俾過意見 話到時話和解10萬千奇無應承 然後宜家等緊法援 申請緊 所以無人咨詢到 除非揾其他律師問 俾錢

別墅

回覆樓主:

裝修地方路面不平係咪算正常?做唔返呢個工種咪做其他,唔通養你全家一世

大宅

spikenard 發表於 23-7-19 14:08

呢件事別搞得太大,攞到賠償,但其他公司blacklist仲慘,公司立場,永不錄 ...

嗯嗯 地盤未來一段時間都唔會做啦 公司正常出糧我地都唔會甘 係反口唔出甘多錢 我地無辦法先揾法律援助 宜家7個月 我先岩岩揾法律援助 都唔係有心玩野啦

大宅

lololaw 發表於 23-7-19 14:18
裝修地方路面不平係咪算正常?做唔返呢個工種咪做其他,唔通養你全家一世
...

唔係話養一世 賠償翻應有錢姐 喪失工作能力都係工傷所致 都未話永久喪失果種 受傷當時都痛啊 唔落得地都要人照顧啊 半年開唔到工 邊個想啊 好人好姐就唔使搞甘多野啦 宜家公司買保險 係保險賠俾我地 係公司唔肯出正常糧我地先揾法律途徑姐

水晶宮

kenzi23 發表於 23-7-19 14:20
嗯嗯 地盤未來一段時間都唔會做啦 公司正常出糧我地都唔會甘 係反口唔出甘多錢 我地無辦法先揾法律援助 宜 ...

我明呀!你老公又唔會特登整親自己攞賠償,係第時搵新工時就算唔同行都好,新公司有機會打去你呢間公司查詢架。打工係咁冇保障,冇法。所以唔好搞咁大。

我咪講左我老公case,就係咁唔請佢。

侯爵府

回覆樓主:

睇你嘅形容,十萬似乎少咗啲。報上勞工處吧,反正都被黑名單

大宅

spikenard 發表於 23-7-19 14:27
我明呀!你老公又唔會特登整親自己攞賠償,係第時搵新工時就算唔同行都好,新公司有機會打去你呢間公司查 ...

嗯嗯 我地係判頭工多數 打唔打電話問都唔理得甘多 希望合理羅翻賠償姐

男爵府

kenzi23 發表於 23-7-19 14:17
免費的物理治療做左11次 宜家都係起公立醫院複診 病假未完 不過保險公司就要求你必須去判傷體檢 已經完成2 ...

勞工處都下個月判傷,
咁你唔駛諗啦!
直接跟勞工處的判決去拎賠償吧!
如果勞工處出左判傷賠償,
咁你都唔需要再搵律師去同你傾吧!
因為勞工處判出的賠償,你都冇得say~

大宅

ensureyip 發表於 23-7-19 14:27
睇你嘅形容,十萬似乎少咗啲。報上勞工處吧,反正都被黑名單

勞工處報左啦,都係叫我地揾法律援助,俾曬文件我地,所以法律援助都係揾左無耐,申請緊。

複式洋房

spikenard 發表於 23-7-19 14:08

呢件事別搞得太大,攞到賠償,但其他公司blacklist仲慘,公司立場,永不錄 ...

返得個幾日, 梗係唔好比新僱主知道舊公司啦,話自己失業咪算咯,傻嘅先知會新僱主

大宅

zone123 發表於 23-7-19 14:30
勞工處都下個月判傷,
咁你唔駛諗啦!
直接跟勞工處的判決去拎賠償吧!

唔知啊 因為我上法律援助度就話 可以幫你追討賠償 判傷錢只是屬於其中一個 其他仲有得追討 詳細要等派到律師再講啦

男爵府

kenzi23 發表於 23-7-19 14:33
唔知啊 因為我上法律援助度就話 可以幫你追討賠償 判傷錢只是屬於其中一個 其他仲有得追討 詳細要等派到律 ...

BTW你都可以照請法援,
如果夠料係可以告顧主疏忽添!

複式洋房

lololaw 發表於 23-7-19 14:18
...

工傷僱主要賠你未來搵少咗嗰啲錢㗎,計返你勞動年資仲有幾多年嚟計,告埋公司疏忽拿賠償(如有) 有啲律師行專做呢啲,可以問下

水晶宮

kenzi23 發表於 23-7-19 14:29
嗯嗯 我地係判頭工多數 打唔打電話問都唔理得甘多 希望合理羅翻賠償姐

辛苦你,又要擔心佢隻腳又要擔心錢

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊