自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

係港支付寶, 即時用個佢個率兌番港紙即時收錢
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

kittylam 發表於 23-7-26 20:45
最後唔收你錢?

當然有收,飲品20我得張100,好在朋友有20人民幣幫我比左。

子爵府

可用現金或香港支付寶

伯爵府

nachoboy 發表於 23-7-26 20:32
我先生啱啱上武漢工幹,話搭的士比現金,個司機覺得好麻煩咁,用現金好似唔係好受歡迎!
...

內地推電子支付目的係想杜絕假鈔,佢哋已經習慣哂,用現金當然唔受歡迎

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我試過搭的士同食野比現金,尾數散字佢哋係好多都冇得找,所以我覺得比支付寶或微信果d會比較方便d

伯爵府

kittylam 發表於 23-7-26 20:39
你經常返去,親身經歷?會話冇得找個店鋪請你開名,唔好人講你又講,仲講到全部都係咁嘅理由唔收 :igiveup ...

疫情前去coco park買野用現金比錢,都試過無得找

伯爵府

nachoboy 發表於 23-7-26 19:37
而家通咗關,想上去玩吓食吓野,佢地好多都唔收現金,如冇電子付款,點算!
...

上星期去食嘢加按摩加買拖鞋都係俾現金,有找續,放心。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

收現金係找續麻煩啫,alipay好多地方可以用,最好開個大陸戶口綁微信

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

幸福花海 發表於 23-7-26 20:54

問題唔係話冇,係比例問題,間間都話冇得找?你企硬佢會唔收你錢定唔做你生意?既然出得條法例規定一定要收,就證明的確有人係想唔收,法例就係管呢d人,個個咁順攤使鬼立法咩 !!
個個一講收現金,就話人唔收或冇錢找,好似全部店鋪都係咁 !!

男爵府

幸福花海 發表於 23-7-26 20:54

疫情前我去廣州一間細食店,埋單¥3x俾¥100現金,佢要去其他舖籌旗至有錢找俾我。大區大舖都仲容易d,去到細舖真係唔敢講。

珍珠宮

雪雪媽 發表於 23-7-26 21:10
疫情前我去廣州一間細食店,埋單¥3x俾¥100現金,佢要去其他舖籌旗至有錢找俾我。大區大舖都仲容易d,去 ...

唔一定,我唯一一次用現金,就係一間只有5張台嘅牛雜鋪,現金完全冇問題都冇面色睇,係找嘅錢好殘舊囉

子爵府

如果耐不耐先去(一年去一兩次)
就可以唔使攪咁多野

現金唔會唔收不過冇咁方便
但其實開香港支付寶都好容易攪
唔想攪綁卡可以係7仔充值先

始終北上都係大趨勢
其實唔玩美團大衆點評優惠
香港支付寶其實都夠

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

lyh80115 發表於 23-7-26 19:49
上星期去咗2日深圳,食肆都係微信點餐+雲閃付銀聯信用卡畀錢;火車站、訂酒店、叫外賣就直接用雲閃付,全部 ...

我一張都唔袋了
完全無用
乜都微信支付
上面無見過人拎現金咁濟

珍珠宮

qq媽媽咪 發表於 23-7-26 19:59
我多數比現金,之後佢哋幫買美團優惠

咁好服務嘅

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-7-26 21:16
我一張都唔袋了
完全無用
乜都微信支付

怕電話突然壞咗,我就試過,好慘痛嘅經歷 !!

水晶宮

收現金。

我同事個個星期上去消費,都係用現金。

包括最出名嘅鮑師傅。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

kittylam 發表於 23-7-26 21:25
怕電話突然壞咗,我就試過,好慘痛嘅經歷 !!

下會無啦啦壞?
咩電話?
我怕無電多啲, 點都帶尿袋 穎左用自己 仲未試過租出面街既尿袋
Data 無都可以即買1 day果啲plan

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-7-26 21:43
下會無啦啦壞?
咩電話?
我怕無電多啲, 點都帶尿袋 穎左用自己 仲未試過租出面街既尿袋

我唔熟深圳舊區街邊路原來有兩級pk咗, ,手機落地加埋人跌嘅重力,手機即時死直,開都開唔到,都話好慘痛嘅經歷 ,不過好彩當時我有百幾蚊現金。

伯爵府

kittylam 發表於 23-7-26 21:00
問題唔係話冇,係比例問題,間間都話冇得找?你企硬佢會唔收你錢定唔做你生意?既然出得條法例規定一定要 ...

其實人地都係講自己親身經歷,有咩問題?無人話間間都係,亦唔係人地唔想收現金,係因為大陸人唔用現金,無現金係度點找比你?遇到有得找最好,如果無,你有你企硬,咪接受無得找尾數囉,無問題

珍珠宮

幸福花海 發表於 23-7-26 21:56
其實人地都係講自己親身經歷,有咩問題?無人話間間都係,亦唔係人地唔想收現金,係因為大陸人唔用現金, ...

次次有新人問大陸收唔收現金,次次都有人話唔收,一係就話冇得找,咁你覺得未去過嘅人會點諗?我就唔信個個咁講嘅都有親身經歷,大部份都係人云亦云,真係親身經歷,咪講清楚,你一人買咗幾次野,有幾次機會話冇得找,又唔去籌期態度惡劣,既然有法律規定就係知的確有人唔想收,唔係普遍性就唔需要次次都答同一個問題啦,好易誤導未去過大陸嘅人!

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊