自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

stars8888 發表於 23-9-17 23:49
我都有睇,都想請教吓各位媽媽嘅意見,多謝你好有心

再遲啲大個咗,你留意吓佢體毛多唔多,如果多,就可能患有卵巢多囊症,我當年都有呢個症,不過其實都唔係洪水猛獸來既,好常見既,唔係明顯徵狀,例如大量出血、大量血塊、劇烈腹痛呢啲,就唔駛太過擔心

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

babemom 發表於 23-9-18 00:13
我媽媽當年的反應跟你媽媽一模一樣!我仲好記得佢只係講左一句「嚟經啩!」之後就走左,我嘅第一包m巾係我 ...

乜有咁衰嘅阿媽
你而家對佢點?

侯爵府

stars8888 發表於 23-9-17 22:59
女10歲第一次經期,因為嚟左10日完,隔咗兩個禮拜又嚟,想搵個醫生睇吓,請問應該睇咩科先好?謝謝解答
...

不用擔心,頭兩年都會不規則,有時兩星期一次,又時又會個幾月先一次,不用睇醫生,除非肚痛或多血塊流好多血。

返學帶多幾塊衛生巾,如果流量多或怕整污校裙,直接穿安睡褲。
我覺得安睡褲好好用又方便,小朋友初用衛生巾可能有時貼得不好移位易漏。

萬寧成日有買一送一,每次我大量入貨。我女成日唔知幾時來,又冇先兆,差不多日子會穿安睡褲返學,安心好多,因為校裙淺色,好多同學成日M到唔知,成條裙係哂血,好尷尬。

高小及初中班上成日有人整污裙

侯爵府

gilgilgilgil 發表於 23-9-17 23:08
10岁係咪太早?

現在營養豐富,大部分人10至11歲已來經。我女話小六時班上已經有一半人有M。

伯爵府

hfl2000 發表於 23-9-18 00:10
我自己係想當年都係10歲幾來初經,又係好唔規律,個個月都唔準時,1個半月2,3個月先來一次都係咁過,大個 ...

以前都試過一排幾個月嚟一次。後來發覺一係緊張/壓力,一係冇乜運動量都會影响嚟唔嚟。

伯爵府

hfl2000 發表於 23-9-18 00:18
再遲啲大個咗,你留意吓佢體毛多唔多,如果多,就可能患有卵巢多囊症,我當年都有呢個症,不過其實都唔係 ...

卵巢多囊症症状如何?有咩影响?
係咪係卵巢照到有好多水囊?是否排卵期時出現?M之後會唔會消失?

別墅

我女都係10歲來經,第一次我叫佢著m巾佢好唔習慣,後來我買安眠睡褲比佢著,佢習慣咗,又唔驚會漏,連我都好放心(emoji)

侯爵府

LoveCorgi2 發表於 23-9-18 00:51
以前都試過一排幾個月嚟一次。後來發覺一係緊張/壓力,一係冇乜運動量都會影响嚟唔嚟。

...

係呀,醫生都話呢啲因素都可能會影響到荷爾蒙,不過都係嗰句因人而異,個個身體訊號唔同,解釋唔到。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cyine 發表於 23-9-18 00:56
我女都係10歲來經,第一次我叫佢著m巾佢好唔習慣,後來我買安眠睡褲比佢著,佢習慣咗,又唔驚會漏,連我都 ...

安睡褲要唔要帶多2條返學?
定可以等到放學先換?

男爵府

回覆樓主:

我都係十歲黎 無問題
te quiero mucho mi amo

大宅

想問問你地小朋友著安睡褲返學外邊會唔會再著條內褲?
我囡話再著條內褲換安睡褲果陣好麻煩🥲

侯爵府

LoveCorgi2 發表於 23-9-18 00:54
卵巢多囊症症状如何?有咩影响?
係咪係卵巢照到有好多水囊?是否排卵期時出現?M之後會唔會消失?
...

常見徵狀咪係多手毛腳毛囉正常係會經期完咗之後俾身體吸收,可能會剩返啲細既都無需理會,但如果太大/爆咗,就會劇烈腹痛(我18歲試過因為咁而入院),其他其實都無乜影響,我細個唔識諗仲好開心自己唔駛成日來經好多話會影響生育,但我同我朋友都係有呢個症,touch wood大家都一索得男我啱啱陀我仔嗰時照到有粒1cm陪住佢添(我仔當時1粒米size,佢仲大粒過我仔),之後再照就慢慢縮失消失咗啦好彩。唔講呢啲喇,費事太過影響樓主,你自己google search吓

別墅

LedTV 發表於 23-9-18 01:01
安睡褲要唔要帶多2條返學?
定可以等到放學先換?

我女無換,只係早上換,回家再換。
我估佢量少,安睡褲都預左用成晚,起碼8小時,所以都ok

別墅

cherryluk 發表於 23-9-18 01:02
想問問你地小朋友著安睡褲返學外邊會唔會再著條內褲?
我囡話再著條內褲換安睡褲果陣好麻煩🥲 ...

我女無著內褲,佢話著左好焗。

瑪瑙宮

cyine 發表於 23-9-18 01:14
我女無換,只係早上換,回家再換。
我估佢量少,安睡褲都預左用成晚,起碼8小時,所以都ok
...

唔該晒
我買定先

子爵府

LedTV 發表於 23-9-18 00:21
乜有咁衰嘅阿媽
你而家對佢點?

咁多年來我盡力討好佢,只想得到佢少少關注,可惜佢只會有事要我出錢出力才搵我,否則可以無視我,暑假時家人搞了一次食自助餐,長枱一張十個人,母親大人坐我對面,由開場到散場一粒字都冇同我講嘢,話幫佢攞野食,佢即刻擰轉面叫我妹幫佢攞,我個女都有問點解婆婆吾答你!咁多年的冷暴力令我好傷心,每次見完佢果晚我就會失眠瞓唔到,或者半夜起身喊!17歲時頂佢唔順已搬出去住,我仔女經常問我十幾歲嗰陣時有乜願望,我就話係好想離家出走!太多太多的不開心經歷,到今天已經到了有佢在,無我在的局面了,但佢仲同我兄弟姊妹講佢吾知做錯啲乜嘢我要咁對佢!

別墅

LedTV 發表於 23-9-18 01:16
唔該晒
我買定先

TVMall Kotex安睡褲$107有5包,共20條,好抵。

瑪瑙宮

babemom 發表於 23-9-18 01:16
咁多年來我盡力討好佢,只想得到佢少少關注,可惜佢只會有事要我出錢出力才搵我,否則可以無視我,暑假時 ...

既然佢咁
你都唔駛對佢上心

連小朋友都睇得出問題

換著係我,我都一早當佢普通朋友算
要我出錢我都未入理佢

瑪瑙宮

cyine 發表於 23-9-18 01:19
TVMall Kotex安睡褲$107有5包,共20條,好抵。

唔該晒

子爵府

所以我女上年九歲開始發育,首先個胸開始痛,我就帶佢睇醫生,照左胸部超聲波確定這不算過早發育,我們都放心啲,醫生話8歲有性徵才算係,到今年乳房開始脹,開始凸點,我帶她去買有墊內衣,買過新嘅有pad 泳衣,又提醒她不要因為胸部發育怕羞而寒背站立,每當我們傾這些時,阿女都會講「好彩有媽媽幫佢」,正正是因為當年的自己冇阿媽理,有時感到好感慨!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊