自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cookieman 發表於 23-11-8 17:11
叫私家寫紙去公立排專科可行嗎?

我都係長期胃痛有係QE照過

要出年5月

子爵府

Elsa媽咪 發表於 23-11-8 17:15
佢咁既情況,無轉介專科比佢排期照胃鏡?

最初睇門診,無轉介,只比葯!
但食完之後都間中發痛,於是睇私家,私家比咗轉介信去公院排同提議佢去照胃及腸鏡,但公院排期要在明年5月!

早兩日太痛,call白車入院,入到急症室,醫生話佢出年有排期,只比在3天葯就叫佢走!

大宅

wingyaumama 發表於 23-11-8 22:08
要出年5月

個女仔有冇返開大陸?你會唔會陪佢?

香港腸鏡同胃鏡一齊照就梗係貴啦,我估要二萬幾至三萬蚊。我幾年前照係二萬幾蚊。

但係,佢而家主要係胃痛,私家照胃鏡,應該就一萬蚊以內。

其實,我覺得都係排政府係最好嘅處理方法。出年五月睇專科,其實唔算特別耐。一般非緊急嘅專科,其實係要等兩年。如果政府俾你半年就有得睇,其實都算快。如果政府專科還要照,而排期耐嘅話,可以問吓佢有冇得轉介出去照。好似有啲合作計劃,政府轉介出去照會收平啲。

子爵府

donald63 發表於 23-11-8 21:23
回覆 wingyaumama 的帖子

似壓力大, 睇門診寫紙公立醫院照唔得咩? 同佢講痛好耐, 講嚴重D, 有無試過? ...

佢細路女乜都唔識問, 陪佢去嘅阿媽又唔識! 我個女話返畀我聽,我咪話下次有需要叫我去!

子爵府

moonlight9198 發表於 23-11-8 21:45
點解唔睇政府,痛就入急症室,醫生覺得有問題,就會安排睇專科,如果嚴重可能會入院,有錢睇私家,冇錢睇 ...

佢唔係有錢睇私家醫生,冇錢去睇門診!

佢係先睇咗門診, 但係冇畀轉介信佢! 食咗門診藥都係唔得都係痛,就先轉睇私家,私家比咗轉介信佢去排期,但期在明年5月!跟住過幾日後好痛就已經call白車入急症室, 急症室嘅醫生覺得佢已經有排期,所以就畀咗三日約佢算數!

你朋友個女係好彩見到個好醫生, 唔係人人都咁好彩呀!

子爵府

tkinwong 發表於 23-11-8 22:15
個女仔有冇返開大陸?你會唔會陪佢?

香港腸鏡同胃鏡一齊照就梗係貴啦,我估要二萬幾至三萬蚊。我幾年前 ...

多謝分享

大宅

wingyaumama 發表於 23-11-8 12:16
香港真太貴!

囡囡朋友得20歲,家庭經濟環境不太好,又冇買保險!最近經常便泌又胃痛!跟開公立門診唔得, ...

內地檢驗幾百,手術都唔貴,腸手術1萬多人民幣(住了8-9天)

但佢對內地醫療有信心嗎?

香港醫生未必能接受內地報告,我都試過有急診科醫生接受會睇內地醫院檢驗報告,都試過睇醫院醫生唔接受本地檢驗,要求重驗。

男爵府

叫政府醫生寫紙出去照會平啲,照腸胃鏡雖普遍,但其實屬小型手術,會有風險,如有机會弄穿胃、腸。
手術喎!在本地做穩陣安心好多。
又或平平地買份醫療保險,都二十歲了,很年輕保費應不貴,過幾個月去私家照,照完claim保險,平過完全自費去私家照很多。

反正如有事,回港咪又要照過!

子爵府

irisf 發表於 23-11-8 22:45
叫政府醫生寫紙出去照會平啲,照腸胃鏡雖普遍,但其實屬小型手術,會有風險,如有机會弄穿胃、腸。
手術喎 ...

謝回覆

子爵府

slovev 發表於 23-11-8 22:39
內地檢驗幾百,手術都唔貴,腸手術1萬多人民幣(住了8-9天)

但佢對內地醫療有信心嗎?

謝回覆

水晶宮

wingyaumama 發表於 23-11-8 12:16
香港真太貴!

囡囡朋友得20歲,家庭經濟環境不太好,又冇買保險!最近經常便泌又胃痛!跟開公立門診唔得, ...

微信關注「深圳市人民醫院」預個約睇下醫生點講先,就算要照嘢都一定平過香港同埋好快有報告出
attach0/tmp/phpJiTGU6
attach1/tmp/php9tMgth
attach2/tmp/phpBWyW1r

i_jdg    發表於 23-11-9 01:18

男爵府

wingyaumama 發表於 23-11-8 22:26

佢係先睇咗門診, 但係冇畀轉介信佢! 食咗門診藥都係唔得都係痛 ...

睇政府真心嘥氣!我媽上月都係咁,胃痛睇急症,見你有排緊期就唔會安排你入院照又係求其開d藥叫人走!最後都係去出面d日間中心照,一萬蚊

男爵府

ddkaka 發表於 23-11-9 00:25
微信關注「深圳市人民醫院」預個約睇下醫生點講先,就算要照嘢都一定平過香港同埋好快有報告出

我覺得你這個資訊最能幫到樓主

珍珠宮

gruntel 發表於 23-11-8 17:17
深圳人民醫院,
睇左專科門診,
排期一個禮拜內就照胃鏡,

我月底去照,比左三包粉同一盒野比我。請問是否3包粉都開水飲晒佢,最後飲埋個盒野?因藥房無教我點飲

珍珠宮

佢係先睇咗門診, 但係冇畀轉介信佢! 食咗門診藥都係唔得都係痛 ...

我月底去照,無痛腸胃鏡(照晒兩樣) 14xx人民幣,如果有小息肉要加多2xx 蚊幫我整走埋加埋化驗。如果太大粒就要另book 入院做。在港大深圳醫院照。

流程係要先用微訊book左睇專科醫生,睇完醫生建議你照,當日去內窺鏡科做埋booking, 比埋錢,落藥房攞定瀉藥,到時返來照。

同埋照當日必需有18歲以上親友陪同。

水晶宮

2880 發表於 23-11-9 00:44
我覺得你這個資訊最能幫到樓主

多謝,我只係覺得知咗咩事先再算,同埋我都有係中山啲醫院睇過醫生,唔覺得好落後,照過子宮超聲波 照得耐過香港照 都幾細心,15分鐘就有報告,睇手機都睇到 寫得好清楚照到啲咩,上床照前見到張床有個類似滾筒咁,會自動轉走用過嗰張墊,轉出新一張墊比下一個求診者用,好方便衛生

大宅

mercurycc 發表於 23-11-8 21:06
大陸報告香港承認嗎?

我試過深圳做檢查拎報告去法國醫院睇醫生Ok哦,醫生睇完後話要做做齊啦直接開藥俾我!唔知其他係咪所以醫生都可以。

大宅

大陸報告香港承認嗎?

我老爺係大陸做身體檢查癌細胞比正常高小小,返嚟香港睇急症,醫生話高小小唔怕,不過有安排抽血同複診

子爵府

大陸報告香港承認嗎?

無話承唔承認卦,照左有圖都會睇下咩原因,香港醫生如果唔信或有懷疑會最多叫你再照

瑪瑙宮

再有痛,需要都係去急症室,同醫生講,排期到出年,但而家食左藥都唔得,係好痛,有個大人響身邊同醫生講會好D。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊