自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

成個制度同風氣, 都好難做少少野就可以改變到, 單係大家放工放學唔好一黎做趕功課同默書, 可以同小朋友傾下計講下無聊野都難, 而家d細路邊有時間做無聊野, 慢慢家長同小朋友話題只係得讀書, 呢d風氣唔變, 講幾多口號都冇用。有d jm話家庭做野重要過學校同政府, 其實都岩架, 教育制度有問題唔合理, 家長冇幫小朋友解決或保護小朋友, 反而驚落後仲要迫佢地做多d, 有呢個風氣講一千句口號都係算啦

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

kiki523 發表於 23-11-10 23:22
咁恐怖

而家幼稚園補晒中英數好普遍

大宅

TATEYAMA 發表於 23-11-10 13:21
D人冇資源又要生,套二手校服著到又黃又窄又短都唔買,屋又迫,中學仔女迫埋一間房,有D高中女仔仲要同老豆 ...

咁「何不食肉糜」feel嘅!

珍珠宮

.

attach1/tmp/phpcqNnR7 (172.5 KB, 下載次數: 0)

attach1/tmp/phpcqNnR7

侯爵府

mln 發表於 23-11-10 08:56
難,小朋友的情緒大多數受家長影響,學校做得不多,最多都係向家長說教。

如果話學校派少些功課,學生好 ...

星期三聽港台個時事節目訪問咗一個研究青少年自殺組織,當中講到青少年自殺唔會只有單一理由,但家庭問題及家庭壓力係主因,所以為人父母者唔好成日推個波俾社會/學校。

侯爵府

2024年龍年勳章

ernbe 發表於 23-11-11 06:45
今次唔係咁簡單,仲有派心4式。做完先好去默書測驗考試

係咪堂堂敬禮時都要做
幻想緊啲啲中學生特登亂做會唔會激死啲老師

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

藍尾巴 發表於 23-11-11 00:05
小學改返半日先啦,日日趕頭趕命,唔係家長唔想關心小朋友,放學回家到瞓覺得5個鐘,做功課沖涼食飯。。。 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

做實事好過

男爵府

sorry真係笑左。。。。

男爵府

esmehouse 發表於 23-11-10 23:31
我覺得現在香港太多大學學位喎,現在啲大學生真係好差喎

但係重點學位永遠都係競爭激烈。

男爵府

Lilyforest 發表於 23-11-11 07:04
星期三聽港台個時事節目訪問咗一個研究青少年自殺組織,當中講到青少年自殺唔會只有單一理由,但家庭問題 ...

父母影響最大。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Mochachoi 發表於 23-11-11 10:48
但係重點學位永遠都係競爭激烈。
現在入大學真係好容易,好低分都入到喎,除咗入醫、法、GBus
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

mln 發表於 23-11-10 08:56
難,小朋友的情緒大多數受家長影響,學校做得不多,最多都係向家長說教。

如果話學校派少些功課,學生好 ...

係呀,我知好多人唔同意,但我覺得個根源的確係喺家長到。
學校太谷唔適合小朋友,家長可以選擇轉校。 其他家長比壓力自己話小朋友唔夠叻,自己可以調節心態⋯⋯
學校老師同社工做嘅嘢,都唔及的家長真真切切為小朋友心理健康着想⋯⋯

男爵府

esmehouse 發表於 23-11-11 11:37
現在入大學真係好容易,好低分都入到喎,除咗入醫、法、GBus

嗰啲有專業資格, 畢業出嚟人工 三四萬起嘅 學位 就係 大家想爭嘅學位。

伯爵府

育兒性格勳章

藍尾巴 發表於 23-11-11 00:05
小學改返半日先啦,日日趕頭趕命,唔係家長唔想關心小朋友,放學回家到瞓覺得5個鐘,做功課沖涼食飯。。。 ...

真係由朝早趕到夜晚,
返半日淨係早上趕出門口,
返全日就放學趕回家,
回家就趕功課,
趕完食飯沖涼就趕瞓覺。

大宅

小學嘅壓力,源於要呈分試有好成績,入到Band one中學。

初中嘅壓力,在於要考好成績,以便高中選科。

讀到高中,當然就係要預備考DSE。

其實香港小朋友,由幼稚園開始,就要面對同埋應付依啲壓力。

珍珠宮

無奈地笑咗

子爵府

moma1023 發表於 23-11-11 12:02
係呀,我知好多人唔同意,但我覺得個根源的確係喺家長到。
學校太谷唔適合小朋友,家長可以選擇轉校。 其 ...

好多家長都接受唔到小朋友唔夠人叻

子爵府

beebeeiloveyou 發表於 23-11-10 15:36
有冇可能實際啲減少默、測、考嘅次數?

剛search左黎睇....教育局第1點已經係建議學校認真審視學生的功課量、學校的測考評估安排及小息和午膳時間,增加學生體育活動的機會

當然實際情況都係學校校本決定

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊