自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

簽個各,停咗呢個服務就唔洗煩啦!

珍珠宮

ifcsir 發表於 23-11-17 03:46
因為小朋友用言語治療服務,突然有社工約見,應該叫學前服務,仲要每個月去親身見面,好浪費時間,內容亦無 ...

咁你唔用政府服務咪得囉

大宅

annie133 發表於 23-11-17 07:12
遇著呢D服務對象(我唔會叫做客),真係幾麻煩,又要攞服務又唔合作,有權利冇義務,香港人質素幾時先可以 ...

同意,自己比$出邊私營機構做咪可以就到你,將資源留比其他有需要嘅人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sugarbean 發表於 23-11-17 08:05
同意,自己比$出邊私營機構做咪可以就到你,將資源留比其他有需要嘅人
...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果呢位社工對你作出所謂的滋擾,是包括你小朋友言語治療服務的一部份的話,你必須要作出配合,即使你覺得煩,但是為了你小朋友健康成長着想,你必須要履行責任,否則你可以要求取消一切服務,讓寶貴資源給真正有需要的人。
請媽媽你…站在你小朋友成長健康立場….慎重考慮及履行責任!

大宅

回覆樓主:

你呢個呢啲小兒科喇……
以前跟我嗰個超級恐怖呀!
開頭打電話俾我,我都有應付下佢!畢竟係醫院「派」佢嚟「幫助」我嘅!
個個月定時定候打電話嚟,咁我都有應付下佢嘅!後嚟覺得唔對路!咁就叫佢唔駛再打俾我,我冇嘢需要幫手!然後佢繼續打嚟話關心我之類,之後俾佢煩到我唔聽佢電話……
唔聽佢電話一排之後佢就直接上門撳鐘,知道屋內有聲但唔應佢門,佢就直接大力拍門!再之後就留字條喺我門口,再再之後就經郵局寄信俾我,再再再之後直頭喺我屋企樓下「捕」我!!!
你哋估下佢點解要咁做?

varievarie    發表於 23-11-17 13:40

大宅

0ooxoo0 發表於 23-11-17 08:09
你呢個呢啲小兒科喇……
開頭打電話俾我,我都有應付下佢!畢竟係醫院「派」佢嚟 ...

難道愛上你

伯爵府

sochui 發表於 23-11-17 07:27
類似申請綜援,但不想審查

直接填完申請表就每月入錢俾我,其他嘢唔好煩我,我好忙

珍珠宮

juniormiu 發表於 23-11-17 08:15
直接填完申請表就每月入錢俾我,其他嘢唔好煩我,我好忙

你真抵死

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

因為小朋友用言語治療服務,突然有社工約見,應該叫學前服務,仲要每個月去親身見面,好浪費時間,內容亦無 ...

如果不需要用學前服務,不如簽紙取消服務,讓給有需要治療學童,自己出外找私家服務。之後社工就不會來煩你!

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

回覆樓主:

又要服務又唔要人煩

侯爵府

取消個服務保證佢冇興趣聯絡你。媽媽,有時你覺得冇用既唔代表真係冇用架。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我個女細時都用過呢D服務,我係每一次都會到現場睇佢哋訓練,每一次都會同治療師溝通,佢會教我哋平時在家怎樣做訓練,跟進呀女嘅進度,佢哋好忙,因為係要一場接一場咁教,每次要教四個小朋友,想同佢講耐D都難。好在佢嘅耐心教導,呀女由2歲時一個字都唔講,去到k2就已經追返進度,k3已經完全正常,可以入到主流學校,我是十分感謝當年的言語治療師,當小朋友有問題,家長係好煩,為咗小朋友好都冇辦法。

但如果佢另有目的就作別論。

大宅

Kammui916 發表於 23-11-17 08:13
難道愛上你

如果佢係愛上我,咁我俾佢煩都煩得我開心啲呀!

大宅

adaho123456 發表於 23-11-17 08:29
我個女細時都用過呢D服務,我係每一次都會到現場睇佢哋訓練,每一次都會同治療師溝通,佢會教我哋平時在家 ...

呢個世界邊度有咁多有「如果」嘅好結果!

公爵府

我仔女上幼稚園時都用緊言語治療服務
個姑娘又冇乜嘢呀,大家都配合
而且全部都係到校做訓練,及後WhatsApp 報告內容
去到小學繼續….

侯爵府

小朋友有需要,但你唔比佢上堂,雖然唔知有無用,起碼都盡咗力試,好過咩都唔做

伯爵府

0ooxoo0 發表於 23-11-17 08:09
你呢個呢啲小兒科喇……
開頭打電話俾我,我都有應付下佢!畢竟係醫院「派」佢嚟 ...

咁呢個係佢工作職責,唔可以話家長唔想佢揾就唔跟,佢係失職,如果唔想佢跟係咪應該取消個服務,就應該無人揾你了,我理解係咁。

子爵府

很簡單的道理不接受治療,就可以不約見

如果你接受要攞盡政府著數,咁你就要繼續去陪跑!!

親身經歷嘅過來人話畀你聽,我當年用一千蚊45分鐘一堂,報私人語言治療,效果同政府到校服務,竟然係一模一樣,亦都好彩用咗政府服務,令我慳咗好多好多好多錢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊