自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

emilylam 發表於 23-12-27 00:43
0,踩單車,跑步唔洗錢

我0、跑步~

你不算0、單車要錢買~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我去會所做,或喺屋企做。

但因為唔係操機多,所以多數留屋企做 。

水晶宮

0q.cathy 發表於 23-12-27 01:01
0,本身都唔鐘意做運動,仲要比錢人,係浪費金錢,平日運動係行路同做家務,我覺得都ok, BMI 20。
...

我同你相反,就係因為唔鍾意做運動,所以要比錢人迫我做運動。叫我自己喺屋企跟youtube 做,頂籠堅持到3 日,試過無數次了。

babycam    發表於 23-12-27 12:47

公爵府

400一個月、一星期一堂、

象牙宮

NoMoreRegret 發表於 23-12-27 00:04
我通常上group class, 每月16堂左右,都要$1500,好似都幾貴。。。

但又喜歡group class有人教同多元化, ...

社区/康文署... 價格平民。
私人dance 一斑人 30-40蚊/人。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

在屋企做拉筋,sit up

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

NoMoreRegret 發表於 23-12-27 00:04
我通常上group class, 每月16堂左右,都要$1500,好似都幾貴。。。

但又喜歡group class有人教同多元化, ...

0錢

暫時所有訓練屋企做到

工具係之前買落、啞鈴、不同重量阻力帶、按摩滾筒/按摩球

近年練既都係增加身體空間活動幅度丶肌肉離心收縮訓練(好處系可以防止運動受傷和痛症)丶針對關節核心耐力(好處系當重複性動作時間、關節可以承受耐用性)練平衡力(老了可以防止跌倒)下身負重肌肉鍛鍊

別墅

回覆樓主:

如果純粹為keep fit做運動係唔使錢

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

落街勁步行大約一小時,家中步操1500步及啞鈴操300-400.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Nbs 發表於 23-12-27 08:41
我同你相反,就係因為唔鍾意做運動,所以要比錢人迫我做運動。叫我自己喺屋企跟youtube 做,頂籠堅持到3 ...

跟教練也會逃課的,最緊要是自己的決心及恆心吧
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

呢排返工放工都踩單車,好爽,臨瞓前拉筋,運動唔洗錢

珍珠宮

減齡達人勳章

andyman 發表於 23-12-27 09:14

如果係靚仔小鮮肉做教練,應該恒心會好大

水晶宮

andyman 發表於 23-12-27 09:14

係呀,不過有book 到佢時,起碼有個幾鐘的運動。自己做,20分鐘就放棄了

翡翠宮

野原美冴 發表於 23-12-27 09:21
如果係靚仔小鮮肉做教練,應該恒心會好大

你是懂運動的

翡翠宮

Nbs 發表於 23-12-27 09:22
係呀,不過有book 到佢時,起碼有個幾鐘的運動。自己做,20分鐘就放棄了
...

每星期三次估計夠了,努力呀!

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

教練$600堂,瑜伽班$80堂 身體有勞損痛症,跟教練穩陣好多

babycam    發表於 23-12-27 12:49

瑪瑙宮

工聯會, 幾百蚊一期 12 堂

男爵府

跟 yoga 班 , $100/堂 , 教得好好
學打 tennis , $800/堂 , 教練好正

珍珠宮

做運動理應唔洗錢

比錢出去玩果D係娛樂/社交,玩得開心就值得~

我都有比錢出去玩一D戶外活動,一班人玩足一日朝9晚5,身心健康,好充實

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

NoMoreRegret 發表於 23-12-27 00:10
因為屋企勁細而且多雜物,所以我從來冇喺屋企做運動,拉筋除外,你哋睇片做,會唔會擔心有做錯嘅情況?
...

對鏡做

睇書,書本好多理論講解,比較深入

睇多啲有講解姿勢和動力鏈片
同物理治療師的片
物理治療師教既片
大部分有講解骨骼和肌肉連線點
同身體可以去到幅度
肌肉系一連串一連
所以要訓練到目標位置
真系要有小小了解身體結構

首頁