跳至

首頁

尾頁

侯爵府

又要問呢個問題:佢瞓之前,你地會做咩?
原帖由 juneykl930 於 10-5-7 22:33 發表
呢2日唔知做乜阿囡4點幾喊醒又唔肯喺床仔瞓,要喺大床先肯...攪到我同c6冇得轉身...希望今日會正常返啦...

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 pyjess 於 10-5-8 00:04 發表
Good!

thanks, pyjess...

侯爵府

Welcome... 瞓得好O既BB特別可愛! 成日都陰陰咀笑,
原帖由 小藍 於 10-5-8 00:35 發表

thanks, pyjess...

公爵府

都唔錯喎~~ 有好既開始~~
之後可以再慢慢較返bb再早睡d, 9點左右訓著埋就prefect喇~~

原帖由 小藍 於 10-5-7 23:37 發表
各位, 好消息!!
之前睇左咁多位媽咪既留言, 由今個星期開始, 我已經改左時間表, 而家每晚10點飲最尾餐奶, 跟住訓覺, 大約10:45左右會訓著, 好過以前晚晚咁夜訓 lu...咁bb而家就會7點起身, 然後再訓到9-10點左右, 下 ...

大宅

好好呀...繼續努力呀...bb係一張白紙...所有野都係我地set比佢架...當然佢地都有不同特性啦...咁我地咪唯有盡力囉...

原帖由 小藍 於 10-5-7 23:37 發表
各位, 好消息!!
之前睇左咁多位媽咪既留言, 由今個星期開始, 我已經改左時間表, 而家每晚10點飲最尾餐奶, 跟住訓覺, 大約10:45左右會訓著, 好過以前晚晚咁夜訓 lu...咁bb而家就會7點起身, 然後再訓到9-10點左右, 下 ...

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

thanks , 幸福黃太太 & 澄澄媽咪,
大家一齊加油呀~~

別墅

原帖由 pyjess 於 10-5-8 00:05 發表
又要問呢個問題:佢瞓之前,你地會做咩?

bb瞓之前我地做d乜有d咩關係呢?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你地就好啦, bb可以一覺訓天光, 我個b每晚9:30入房訓覺, 跟住4點幾就要起身飲奶, 8:00a.m.就起身啦...

子爵府

好媽媽勳章

如果玩得太開心,太激動,BB都會訓下醒下...
原帖由 newbmama 於 2010-5-10 09:17 AM 發表

bb瞓之前我地做d乜有d咩關係呢?

侯爵府

唔係
係因為BB瞓左頭3個鐘都唔會點醒, 之後每個鐘醒一次作自我檢查, 睇下同瞓之前有咩唔同
例如, 有D MAMI陪BB瞓, 本來瞓得好好地, 但第3個鐘時, 自然醒, 發現MAMI唔係到, 就會唔開心, 喊, 要MAMI返黎

所以, 如果瞓之前, 同瞓之後, 有環境上的不同, 佢地就會係自然醒時喊

再舉多個例, 我隻B唔洗人氹瞓覺, 到佢識企, 我就坐O係身邊, 唔俾佢企起身, 佢OK O架, 慢慢就瞓著, 但零晨一定醒, 醒左就喊....後來, 我發現, 我唔陪, 真係一掉佢落床, 叫佢瞓就走開, 佢就100%無再半夜醒....不除左一次, 我O係佢瞓瞓下熄風扇

所以, 我問樓上位MAMI, 瞓之前同瞓之後有咩唔同

原帖由 垣垣媽 於 10-5-10 21:46 發表
如果玩得太開心,太激動,BB都會訓下醒下...

子爵府

好媽媽勳章

哦~原來係咁...我個仔一林訓前玩得太激,半夜一定賓喊醒幾次
等我又留意下先
原帖由 pyjess 於 2010-5-11 04:49 PM 發表
唔係
係因為BB瞓左頭3個鐘都唔會點醒, 之後每個鐘醒一次作自我檢查, 睇下同瞓之前有咩唔同
例如, 有D MAMI陪BB瞓, 本來瞓得好好地, 但第3個鐘時, 自然醒, 發現MAMI唔係到, 就會唔開心, 喊, 要MAMI返黎

所以, 如果瞓 ...

複式洋房

原帖由 pyjess 於 10-5-11 16:49 發表
唔係

所以, 如果瞓 ...

我個女日間nap2次, 約2-3hrs, 晚上9點瞓, 早上7點前一定醒, 大約6點左右天一光就喊叫醒我哋, 要食奶才收聲, 但我想她7點才起床, 是否晚上黑麻麻睡覺, 所以早上天光唔同咗就喊呢? 請問我可以點做呢?

大宅

原帖由 pyjess 於 10-5-11 16:49 發表
唔係

所以, 如果瞓 ...

原來佢地會半夜醒咗check下有乜唔同, 唔怪之得我放佢入另一間房瞓, 比起佢同我地同房瞓bb床好瞓咗啦! 依家九成九一覺可以瞓天, 但之前都係七八成機會咋.
可能以前佢瞓時我地唔响房,瞓到半夜佢見到間房多咗人,所以會半夜醒啦!

侯爵府

佢可能係6AM去7AM 個CYCLE唔識令自己瞓返....習慣左要用奶氹, 同天光無關
試下每日6AM減20ML奶, 然後7AM準時食奶, 開返一樣多份量, 唔好怕浪費, 到差不多6AM減晒, 佢再喊只俾奶咀
原帖由 sweetorange 於 10-5-12 10:24 發表

我個女日間nap2次, 約2-3hrs, 晚上9點瞓, 早上7點前一定醒, 大約6點左右天一光就喊叫醒我哋, 要食奶才收聲, 但我想她7點才起床, 是否晚上黑麻麻睡覺, 所以早上天光唔同咗就喊呢? 請問我可以點做呢? ...

侯爵府

係O架, 佢可能見到/聽到多左人, 覺唔同, 一CHECK就喊~
原帖由 miumiu3 於 10-5-14 12:14 發表

原來佢地會半夜醒咗check下有乜唔同, 唔怪之得我放佢入另一間房瞓, 比起佢同我地同房瞓bb床好瞓咗啦! 依家九成九一覺可以瞓天光, 但之前都係七八成機會咋.
可能以前佢瞓時我地唔响房,瞓到半夜佢見到間房多咗人,所以 ...

複式洋房

原帖由 pyjess 於 10-5-14 13:10 發表
佢可能係6AM去7AM 個CYCLE唔識令自己瞓返....習慣左要用奶氹, 同天光無關
試下每日6AM減20ML奶, 然後7AM準時食奶, 開返一樣多份量, 唔好怕浪費, 到差不多6AM減晒, 佢再喊只俾奶咀
...

其實她有時會7am醒, 不過多數會早醒, 我們多數會拖得就拖, 只是不想她吵醒全家人, 致於奶咀已經好耐無食了.

侯爵府

其實我隻B都會, 佢慣左7AM醒, 不過有時會早左, EG. 6AM, 6.30AM, 我會唔理佢住, 唔同佢講野, 唔望佢, 佢會自己碌返低, 有時瞓返, 有時眼光光; 如果瞓返, 就7AM先叫醒佢食, 如果眼光光, 就6.45am食, 之後玩
佢幾得意o架, 有人理開,抱開佢, 就痴人; 無人同佢玩開, 可以獨處, 唔一定會要人理佢
原帖由 sweetorange 於 10-5-17 10:00 發表

其實她有時會7am醒, 不過多數會早醒, 我們多數會拖得就拖, 只是不想她吵醒全家人, 致於奶咀已經好耐無食了.

複式洋房

原帖由 pyjess 於 10-5-17 11:03 發表
其實我隻B都會, 佢慣左7AM醒, 不過有時會早左, EG. 6AM, 6.30AM, 我會唔理佢住, 唔同佢講野, 唔望佢, 佢會自己碌返低, 有時瞓返, 有時眼光光; 如果瞓返, 就7AM先叫醒佢食, 如果眼光光, 就6.45am食, 之後玩
佢幾得意o ...

我的concept大致差不多, 只是大部份時間都是工人姐姐湊, 唔跟得咁足.

洋房

我囡囡晚晚都係11點幾食住最後歺奶先瞓

大宅

衰女晚晚無11點都唔肯訓~
日日唔訓到12點都唔肯起身
有咩想問就問啦~~~

首頁

尾頁

跳至