親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

六福莊貴唔貴 ? 我之前都想 book, 不過覺得有 d 貴 ~

egg rice recommended from a book, would u mind sharing the name of the restaurant ?

複式洋房

回覆 Dedemom 的帖子

各位MAMI,

我都想12月尾去呀, 我E+先開始訂機票呀! 我想問下大家係邊度訂機票呀? 可唔可以提供個行程比我參考呀, 謝謝!

別墅

回覆 peacefulguy 的帖子

我終於都攪點咗啦, 而家是12月28至1月2日, 住2晚CityInn, 1晚六福莊, 再2晚東龍, 搭Cathay Pacific......

咁你哋有咩行程呀??

joanne1206  咩事要小心呢?????  發表於 11-10-28 00:31
登!登!登!  唔係嚇你, 小心東龍  發表於 11-10-27 21:15

男爵府

我地都會去台北跨年,去睇101煙火,不過我地12月26日下晝飛,先去台中玩幾日,再返台北。
暫定會去台中附近摘提子、集集及車埕、彩虹眷村,台北就會去Babyboss,六福村(住六福莊餵環尾狐猴),其他時間就行下,去下書店,休閒d。

別墅

bbdou,

你的小朋友幾大呀? 我的6和9yrs, 其實到時會唔會好凍呢? 我有少少擔心. 請問你係book車, 定自駕? 我會在CityInn住2晚, 再去六福莊, 你覺得需唔需要Book車, 定到個日早上由CityInn搭的士去六福莊呢? 因為我是第一次去台北? 請指教!

侯爵府

陪月勳章

引用:回覆+Lqueenie+的帖子 I+will++not+go+to+

原帖由 cpcog 於 11-10-20 發表
回覆 Lqueenie 的帖子

I will not go to 六福村, only六福莊. We will not go to the Taipei zoo becau ...
請問你係邊訂六福莊?

男爵府

Dedemom 發表於 11-10-26 15:57 bbdou,

你的小朋友幾大呀? 我的6和9yrs, 其實到時會唔會好凍呢? 我有少少擔心. 請問你係book車, 定自駕? ...
唔好講指教,大家交流下。我個仔來緊九歲,凍我唔驚,我地唔係好怕凍,著夠衫就OK,出發前兩日記得上網睇下嗰邊天氣,做好準備就冇問題。我地都會book車,但只限長途或者要轉幾轉車的地方,其餘的就搭當地的交通工具,eg 捷運、火車等。我都會係台北住完,最後一日至住六福莊,咁嗰朝會book定車,因為係一朝早就出發,為免自已懶瞓而拖延左時間,book定車會鞭策到自已要早起身。

男爵府

回覆 bbdou 的帖子

I would love to see the firework but I don't think my daughter can stay up so late. And the traffic back to the hotel might be difficult afterward.

男爵府

yes, the hotel is expensive. Before we wanted to go to the farm. While we decided not to go, my husband is willing to try this hotel for one night.

about the egg rice, I don't have the name but i know it is from ximen station exit 6, near Shing Bun 116. The book was not mine so I don't have it at my hand anymore. Sorry about that.

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆 cpcog 的帖子

it is ok ~ we decided to try 豚屋 finally , we won't go ximen this time ~

別墅

本來我都想在最後一日去六福莊, 但係訂唔到, 只有30號才有房, 所以就係半路中途囉, 你個Plan好好呀, 咁請問你在哪裡Book車呀, 可否介紹呀, 因為我想由酒店去六福莊, 再由六福莊番酒店?

男爵府

Dedemom 發表於 11-10-27 09:34
本來我都想在最後一日去六福莊, 但係訂唔到, 只有30號才有房, 所以就係半路中途囉, 你個Plan好好呀, 咁請問 ...
你唔係1月1日係台灣最後一晚咩?1月1日六福莊有房喎,我都係琴晚至上網Book,頭先再check都仲有房。

book車我會搵動力摩克,上次去朋友介紹佢地,試左覺得服務都幾好,價錢合理。

男爵府

cpcog 發表於 11-10-26 21:45
回覆 bbdou 的帖子

I would love to see the firework but I don't think my daughter can stay up so lat ...
我地會先book定可以睇到煙火的餐廳食野,嗰日下晝俾個仔瞓一覺先,夜晚就唔會眼瞓,至於回程交通,我地計劃大約凌晨一點左右至離開餐廳,然後行去遠一個捷運站,再達捷運返酒店。不過目前聯系的餐廳回覆我仲未有今年煙火的詳細資料,佢地餐廳亦未開始規劃跨年餐點,要11月中到至俾到詳細資料俾我,希望到時book到,唔駛係街同人迫。

cpcog  If you can see the firework in the restaurant, it is really perfect!!  發表於 11-10-27 12:32

男爵府

有冇人去過上閣屋食自助餐,同埋史麥爾工房(以前叫橘子工房)食甜品自助餐?食物質素如何?

男爵府

will it mainly offer pork??

伯爵府

好媽媽勳章

Lqueenie 發表於 11-10-20 11:33
我地12月28日 - 1月1月日 ~ 你地會唔會去 count down ?

Lqueenie,

我同你一樣, 都係28號1號返呀, 我地book左會第一晚住六福莊, 然後幾晚就住台北天成, 我地都會plan有一日去十份同九份, 但怕唔夠時間, 另想問十份放天燈要預訂定係到時先俾錢??

另想請教煙花是否31號晚放呢? 會約在什麼位置放呢??

侯爵府

陪月勳章

引用:+本帖最後由+sarahlee+於+11-10-27+17:47+

原帖由 sarahlee 於 11-10-27 發表
請問你係那間agent book到28/12六福莊?我見full哂

珍珠宮

回覆 cpcog 的帖子

咁我又唔清楚 ~ 你上去睇下 http://www.butaya-tw.com/

去完再去埋附近的 hello kitty sweets 食甜品, 再睇情況去唔去睇除夕 firework

珍珠宮

回覆 sarahlee 的帖子

咁岩 ge ~ 我地又係住天成呀 ~~~
十份民宿有一間可以去到先比錢, 其他要預先落訂, 放天燈行去隨便一間都有, diy 又有, 我地 book 左30號的十份民宿
除夕倒數煙花係o係 101 放, 如果唔攰唔凍的話, 會去市政府站出面睇, 一樣睇到

你地仲會去邊呀 ?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至