單親天地

跳至

首頁
12345...7

尾頁

王國長老

王國長老

已經見到頭仔身仔, 心又跳, 真係唔忍心叫妳落....

妳要堅強, 好好地生個BB出黎, 如果我係妳, 從此唔再見呢個人, 仲唔好俾佢見到BB, 點知佢會唔會諗辦法帶走BB, 妳早生BB係會比同年紀既人少左時間玩樂, 不過佢好快長大, 會陪住妳, 錫妳, 佢先係妳最值得愛既人, 佢同妳血肉相連.

珍惜自己同BB, 努力生活下去.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

畀面勳章

我係你,反正生,而家不動聲色,搵藉囗攞錢,攞得幾多得幾多,為自已及bb將來打算,可能好多人唔認同,但現實係殘酷嘅,冇錢睇醫生、每月生活費、奶粉、尿片、住宿、燈油火蠟、學費、•••••••••

唔好以為呢啲叫冇骨氣,BB 係佢帶比你嘅,佢應該比,正衰人。

不喜勿插。

Love111111  同里D男人講金唔講心~錢對我里個單親媽媽好重要~  發表於 11-11-3 04:46

洋房

回覆 回覆:hoiyan1988的帖子

吾好用個B來報復佢,吾值得,況且對BB吾公平,好好諗清楚

子爵府

畀面勳章

樓主決定生的話, 要好好打算下經濟呢個個超重大問題!

樓上都已經有媽咪提過, 千期唔好諗住靠個男人俾錢你!! 佢突然有一日斷你水斷你糧, 你真係唔知點算架!!
你只可以當佢俾你既錢係獎金, 主要收入來源你一定要靠自己諗辨法!!! 咁先唔會俾人影響到你日常生活架~~

祝一切安好!!!!

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,依家最重要的係同屋企人講呀
希望有人可以十卜到你呀!!

做左媽咪就要堅強D,多D上黎呢度抒下壓
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

大宅

回覆:好辛苦!!迫我做二奶...點算.........

依家立到幾多得幾多,你對佢仁慈=對你兩母子殘忍!記得儲多個錢!諗定租屋or 申請公屋?日後開支如何應付?有咩唔明/唔開心就上黎吹下水

複式洋房

引用:我係你,反正生,而家不動聲色,搵藉囗攞錢

原帖由 vnghk0001 於 11-10-26 發表
我係你,反正生,而家不動聲色,搵藉囗攞錢,攞得幾多得幾多,為自已及bb將來打算,可能好多人唔認同,但現 ...
係有點殘忍!但係真實面對嘅野。
以前生活小康,以後就要有生活平穩嘅盤算。落差太大,你會好辛苦!係時候吸水啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hoiyan1988 發表於 11-10-26 05:46
今日中午食食下飯,突然下面流血,好似黎M咁 去睇左醫生檢查,話我冇子宮息肉,D血應該係黎自胎盤 ...

賤係個男賤啫,個女既又唔知情,錯不在佢呀嘛?
講真,一日未結婚,一日都要盡自己能力做好安全措施,如果做哂都有左就無話可說啦,而家已成定局,希望BB平安,唔好成日諗住對自己唔好既人,你再憎佢都於事無補,諗下點安排以後你同BB既生活仲好啦~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

家下咁既世界,做父母難,做單親會難上加難...樓主,你還年青..想清楚計清楚自己將來同BB既路...同家人商量一下再決定點做啦..那個不負責任既人,你預佢會幫你既話,我相信你會更加難受囉..
祝好..

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主呢個年紀我好羨慕, 青春無敵!! 不過現實點, 你問下自己能否做一個有責任既單親媽媽? 你讀完書未? 有無返工? 亞 b 出左世之後有好多野都做唔到, 所有野都要將 bb 放左第一位!!! 出世之後邊個湊 b?

如果你決定唔帶 bb 來這個世界就要儘快做手術, 你照到有心跳既周數都唔少了!!

另方面你決定帶 bb 來這殘酷的世界, 將來要面對既事會更加多!! 我有時在街上見到 80 中後至 90 後的年青家庭, 一家三口推著 bb 車或者手抱到個 b 想跌落地, 我見到都好心痛但也很佩服他們的勇氣!!

現在這個年代湊小朋友不同了, 考幼稚園一早就要報名, 考小學四圍去面試, 考中學又要計好多分!!! 如果時間係可以返轉頭, 我會選擇唔結婚, 唔生仔, 一個人或者指散拖會開心很多的!!!

黃恬恬  我也是這樣想, 如果可以比我選擇多一次, 一個人自由自在最幸福  發表於 11-10-27 17:48
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

公爵府

醒目開學勳章

hoiyan1988 發表於 11-10-25 17:34
我23,有左BB 7週,同男友(28)拍左拖2年.2年黎佢對我好到不得了!!一直都唔覺得有古怪,只係唔肯將我介紹俾屋企 ...
樓主, 而家係個賤人呃你, 係一直有心&計劃地呃你,2年黎都無介紹你俾屋企人識,你就要好take care 自己不好諗個仆街會對你有什麼誠諾, 根本佢同佢識左20年個女人係不會分開, 因個仆街不會做衰人,而個女人係不會放手

樓主,好好保重
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

侯爵府

嘩, 睇番樓主個 post, 男人今年先 28 歲, 8 歲就已經識佢正印女人, 咁真真正正拍拖既又有幾多年呢??? 勁呀!!! 8 歲就拍拖..hahahahha
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

民房

絕對贊同上面多位姐妹的觀點。
現在看清他的真面目啦,不要留戀他講過的甜蜜說話,他同你講,同時都同第2個講。雖然這麼講對你好殘忍,一個對自己好好的男人,講的那麼多好聽的,不可以想像他會同第2個講。但這是事實。
為你自己最大的利益著想,你22,好年輕,讀書、工作。生BB後,你可否一人照顧?
如果他不會同你結婚,一個男人有2個女人,至少1個或2個女人都會痛苦。
最近有雜誌登譚詠論的老婆,一人靠佛祖支持自己,一個人孤孤單單。

侯爵府

其實樓主你青春無敵點會怕自己無得生呢? 將來人生路咁長, 咁快就做單親媽媽, 你自己甘心嗎? 做父母要捨棄很多的!! 你自問做得到嗎? 既然你都落了三次都唔去保護自己, 珍惜自己!! 唔爭在做埋最後一次衰人, 將 bb 送去一戶更好既人家出世呢? 之後你好好重新做人, 令自己生活過得更精彩!! 往後一定會遇到一個更好的男人!!!

重有不要給藉口自己怕再落無得生啦!! 而家醫學愈來愈昌明, 已經解決了很多不育的問題!! 47 歲都可以做媽咪的又或者借肚生仔又可以! 何解在未準備好的情況下, 硬要將 bb 帶來呢個痛苦的世界呢?

複式洋房

其實樓主是否真的清楚做媽媽的責任? 生下來容易, 養育才是困難, 你一定要想清楚單憑你自己的能力是否可以照顧他, 是否真的願意把所有時間都放在bb身上? 你還年青, 不能上街的日子是否接受到? 還有假若他生下來有缺憾的, 你會否無怨的照顧他一生? 帶著bb再識男人組織家庭不容易,接受到? 唔好想得咁美好, 他長大了孝順你, 照顧你, 報答你是安慰, 但不一定的, 幾多人長大後還要依靠父母過活, 什至埋怨你為什麼把他生下來......
好多問題一定要想清楚, 唔好一時意氣做錯事呀
對不起, 好像打擊你, 但都是希望你真的明白做媽媽的責任和困難

複式洋房

回覆:好辛苦!!迫我做二奶...點算.........

贊成!五好為賤男生,以後有大好生活!

子爵府

畀面勳章

唉..真係好老實...而家個女陪住我, 我係好開心

但係如果有得選擇過, 我真係會等自己各樣野都準備好晒先會生BB, 什至唔生囉....

生個小朋友出黎, 真係連朋友都冇埋咁滯.....屋企人又反晒臉...真係斷六親咁..

眼見個個朋友成日去旅行, 買呢樣果樣...自己乜都做唔到, 淨係諗到個個月D錢要點用先夠洗.....朋友叫親去街又唔去得! 因為拖住個細....

今時今日個女雖然大個啦~ 出街方便左好多, 但係始終朋友飯局各樣都係參與唔到....因為佢地要收左工, 起碼要約八點.... 即係等齊人去食得飯黎最早十點先散...平日又要做功課第二日又要返學...真係冇辨法參與到.....

樓主~ 你作好心理準備冇晒所有個人時間, 金錢, 朋友, 玩樂未????

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

大家都係80後, 我都係..

係同你咁上下年紀個陣我同你一樣, 不過只係EX唔係一直拍緊, 係同我拍拍下有第3者, 當時我都係有BB的。

嘜都唔洗講, "落左佢啦", 雖然係殘忍, 不過呢條路先係對自己最好..
不過你就預左成世唔安落, 但冇辦法, 自己都有錯, 錯係錯在傻..
唯有當一世既教訓。
你生左佢, 你過得仲慘...

1) 你仲信一個咁對你既男人? 呃左你咁耐?
2) 你生佢出黎, 害左BB, 害埋自己, 真係無為..
3) 你可以生完去威脅佢, 不過就算比你威脅到佢同另外個個分手, 同你結婚, 佢將來一定會有更多更多外遇, 唔通你次次都生一個出黎威脅?
4) 根本"用小朋友"黎威脅既方法唔WORK, 唔好咁天真。你而家係要解決問題。

想當年我決定唔要(個陣條友個媽媽係咁叫我生), 不過我真係接受唔到原來佢同緊我一齊之外仲有另外唔只一個, 係一共2個, 其中一個都又係大左肚。我落左後同條友分手, 佢有死LUR, 不過我唔再SO佢.

我而家結左婚, 老公都好錫我, 奶奶個D全部都好好。
不過我而家成日都唸番起我落左既BB, 鬼節仲特別驚, 不過我而家個老公有陪我一齊去做法事, 我驚佢有安慰我...不過點都好, 我都知道係我個陣既錯, 就算第時呀B番黎囉我命我都心甘命底...
要記住呀, 有左BB除非係比人姦..
否則其實男方女方都同樣有責任..

你仲細呀!! 唔好比D自己不願意既事影響自己一世!
你先22歲, 你既Mr.Right係前路等緊你..你而家正正先係女人一生最黃金既開始時機, 你的工作, 與趣..等等...
好好自己唸清楚!!
另外, 否則自己願意, 如果唔係呢個世上冇人迫到自己做任何野, 包括二奶..!!
加油!!

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

樓主,單親路唔系想像中甘容易行.很多意想不到的難題令你束手無策.
我唸,如果你真系選呢條路,將來你一定後悔,但已沒有回頭路.
傻妹,如果有得選既千萬唔好輕易行入來.
真的!保重!

洋房

你依家仲年輕, 仲有大把青春, 唔好為左一時男友既花言巧語, 而做錯決定呀,單親媽媽唔易做架,你要諗清楚呀!!

首頁
12345...7

尾頁

跳至