樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:買樓定買車位收租?

車位不需裝修,買樓你要預筆$執間屋,當然買樓放租他日亦可自住啦

大宅

其實買任何物業之前, 諗清楚自己求乜野, 求租金收入定係求資產升值?

普遍黎講, 買樓收租係比較大路ge做法, 但係你如果係呢個時候入市, 萬一將來跌市會唔會好唔開心? 仲有, 你暫時都未有物業, 咁你會將呢層物業收番自住嗎?

不過我見你一路提及要套現, 會升會跌ge問題, 其實我覺得你都幾focus短線回報或者流動性, 依家買樓, 要俾ssd 綁兩年, 又係咪附合你需要呢?

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

nicolemsl 發表於 12-8-6 00:01
大型屋苑車位有需求,價格唔貴,唔似市區咁變態。

元朗車位先變態!
原築要5x萬!!
今晚又OT!!!!

伯爵府

回覆 bastet 的帖子

5X 萬唔變態,市區大把過百萬啦﹗

大宅

回覆:bbingod 的帖子

Hi, 我指的turnover係租客可能租幾個月晤租又要再搵過,剛有個租客通知話晤租!租晤夠一年!
不過乾手淨腳很不錯,我地係當儲錢的

大宅

henrychancfh 發表於 12-8-6 10:39
其實買任何物業之前, 諗清楚自己求乜野, 求租金收入定係求資產升值?

普遍黎講, 買樓收租係比較大路ge做法, ...

謝謝你的意見! 我本身沒有物業, 現住夫家的物業, 但有幫家人租樓住. 家人未有搬遷之意.
想買物業是因自己有儲錢但沒出路, 覺得可考慮收租作長線投資, 當然如果是買樓的話, 長遠也可以收回單位給家人住.
但若樓價太貴, 租金收入追不上供款, 令我想到改買車位是否會更化算, 而且正如其他朋友所講, 雜費一定少很多.
如是這樣, 表面看來買車位收租更可取, 我就是怕我想漏那些風險因素做錯決定, 所以想在此取取經, 是否容量變回現錢及價格是否太波動對我來說也是一些風險因素.
十分謝謝你提醒, "將來跌市會唔會好唔開心" 和 高位入市. 我有為後者掙扎過, 但現時仍屬怟息是一個考慮, 當然若最後所謂的細價盤也超出自己的預算, 就不同講法. 至於跌市會不會不開心, 若果租金收入ok, 我想我也會ok.
其他高人又有沒有甚麼意見呢? 請指教!

大宅

fishyvette 發表於 12-8-6 22:40
Hi, 我指的turnover係租客可能租幾個月晤租又要再搵過,剛有個租客通知話晤租!租晤夠一年!
不過乾手淨腳 ...
明白了, 謝謝. 聽來你是過來人, 有投資車位經驗, 可請教應買斷一個不太貴的車位, 還是上會買一個較貴的車位較好?
另外你有沒有投資住宅樓宇? 跟投資車位那比較好?

大宅

annaanna 發表於 12-8-6 16:18
回覆 bastet 的帖子

5X 萬唔變態,市區大把過百萬啦﹗

對, 我覺得貴, 我見港島有些住宅區車位現售7x萬.....

大宅

Very personal indeed.... All depends if u can pick a good deal too!
Why not search around and knowles about yr target district car park and property for benchmarking! Maybe u will hv better push / pull factors to make decisions!

大宅

回覆 bbingod 的帖子

還想請教一點, 請問現在是否已完全沒有H按呢?

MariaTsui  車位一定無H按  發表於 12-8-7 09:39

大宅

fishyvette 發表於 12-8-7 00:49
Very personal indeed.... All depends if u can pick a good deal too!
Why not search around and knowle ...
因我總覺得買車位跟買樓不同, 買樓較實在, 借錢買worst case租不出還可給家人住, 不會覺得白供.
但如要借錢買車位, 租不出的時候, 感覺便只有白供了, 我有沒有想錯呢?

大宅

我老公星期曰買了富欣花園車位38萬

大宅

回覆 bbingod 的帖子

明白哂你ge諗法, 咁其實要睇你財政狀況先可以決定.

我自己都有車位收租, 不過我選擇左full paid 去買, 其一係因為銀行個rate做得唔靚, 供2千幾蚊有一大舊去左俾息, 其二係車位無人租ge風險係比高, 我唔想無人租時仲要搵錢去供, 所以趁有錢就full paid哂, 咁對我黎講就減低左丟空時ge壓力.

至於買樓收租, 我都係初哥, 我自己認為雖然收租係夠cover 供樓, 不過其實仲有好多支出係租金cover 唔哂, 例如維修費, 總之就係預左每一年或兩年就要放d錢落間屋度, 千祈唔好計得太盡.

水晶宮

bbingod 發表於 12-8-7 00:57
因我總覺得買車位跟買樓不同, 買樓較實在, 借錢買worst case租不出還可給家人住, 不會覺得白供.
但如要借錢 ...

樓想變賣一定比車位容易,如果經濟差,車位會跌得比樓勁,因為樓是必須品,一定要住,但經濟不好,可以賣車,就不需租車位,而且現在低息租金應該可抵銷供樓支出,車位的利息比樓按高.

水晶宮

小小倩 發表於 12-8-7 03:38

富欣在哪裡????邊一區????

大宅

引用:我老公星期曰買了富欣花園車位38萬 +

原帖由 小小倩 於 12-08-07 發表
富欣花園是否在柴湾小西湾既居屋?

大宅

回覆:bbingod 的帖子

我地買大屋苑車位 ,易租出。現階段無想過租唔出。在租唔出的時候,對我經濟無威脅,所以先學人買車位(過去一年的事)

大宅

回覆:小小倩 的帖子

我都想知邊區,可收幾錢租?

大宅

回覆:MaMaMin 的帖子

係呀,小西灣呀

tom_s18  半年前有人賣三樓只開價19萬,這個價格是否貴了?不知莫怪!  發表於 12-8-7 23:01

大宅

回覆:fishyvette 的帖子

可以收租2000元,不過買來係自己用,一直同人地租三樓車位,1500元租左有8年,宜家車位加到租1800所以唔租俾我地,費事再俾人趕,所以就買呀,我地買左二樓,二樓租就可以2000呀

首頁

尾頁

跳至