想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

畀面勳章 親子王國15週年勳章

lc2007 發表於 12-8-7 15:58
睇了幾年中醫;轉了3-4個;m依然唔準;成3-4個月先一次,想死!

你去邊到睇呢? 3-4個月一次又真係少咗好多機會喎! 有無check過其他野?

男爵府

引用:睇了幾年中醫;轉了3-4個;m依然唔準;成3-

原帖由 lc2007 於 12-08-07 發表
睇了幾年中醫;轉了3-4個;m依然唔準;成3-4個月先一次,想死!
我都係, 以前真係3-4個月一次,
係轉左依家哩個中醫好d,變左2個月一次

一齊諗下可以點算啦

子爵府

polpolchan 發表於 12-8-7 15:16
你try bb try咗幾耐呢? 上一胎睇個中醫話我宮冷, 後來轉過另一個中醫, 佢話香港女仔10個有8個都凍架啦, 因 ...
有2年左右係無避,亦都無計日子,乜鬼都無計,想做就做。今年開始先認真PLAN要生BB,應該叫試左1個CYCLE,不過因為唔識所以又MISS左。今個CYCLE因為體溫有D怪,無係排EGG日前後1﹣2日開工,今個月應該無可能架啦。岩岩買左紅D下個CYCLE開始用埋。除左冷,仲要我D體溫升得唔好,慢慢升又慢慢跌,而且升得唔夠高TIM(前後相差0.3咋)。

子爵府

cocoyee 發表於 12-8-7 15:20
我都睇緊中醫, 因為m好少, 吃左一個星期藥,今次來m多返, 中醫話我係"賀"尔蒙失調.
...
我都係量少,仲要明明DAY5差不多完(啡色),DAY6又多返少少(紅紅地),係都要拖到7日先完。

子爵府

係啦!我想問你地M前1星期左右會唔會好眼訓,我已經10:30就訓,但係第二日下午又會好眼訓。起碼到M前3﹣4日先正常返,以前係M前個2﹣3日先會咁,依家唔知點解早左

polpolchan  um......我日日都咁眼瞓架喎   發表於 12-8-8 10:47

大宅

引用:+本帖最後由+PC0525+於+12-8-7+15:25+編輯+

原帖由 PC0525 於 12-08-07 發表

咁你地排卵後係咪會照做運動?
我都有宜個問題。想唔理照做mouth:

男爵府

回覆 prettygirl1205 的帖子

你要保養身體,要調理好。 調理身體要有恆心。

平時可以經常煲藍棗、𣏌子、薑茶。

經期乾淨後,用炒米燉參。炒米一湯匙,人蔘2錢,用1-2碗水燉30分鐘就可以。要連續食幾日,或者食到經期再來。

人蔘可以買$400-500一両的就可以。一両分五次。

我都係經常咁食。身體會暖好多,唔會手腳冰冷,亦無咁怕凍。

另外,要戒凍飲、黃芽白、椰菜等等涼之食物。

大宅

要搵個好中醫都真係吾易

大宅

中醫真係好難夾到個好架!依家我都食左5個月中藥,仍然無咩進展,初時覺得 d藥幾岩食,點知轉左唔同既藥就覺得瞓唔好同成晚去厠所,睇黎都要轉醫生!

大宅

草子@ 發表於 12-8-7 18:04
我都係量少,仲要明明DAY5差不多完(啡色),DAY6又多返少少(紅紅地),係都要拖到7日先完。 ...

我都係咁呀. DAY5差不多完(啡色),DAY6又多返少少(紅紅地),都係要day7先完.
但我m唔算少.. 我m前兩三日去厠所仲會印到啡添呀..
但ec話呢d現象唔last得太耐都無乜問題.. 西e都check過哂無問題.. 所以我都唔知可以點了..

子爵府

PC0525 發表於 12-8-8 09:33
我都係咁呀. DAY5差不多完(啡色),DAY6又多返少少(紅紅地),都係要day7先完.
但我m唔算少.. 我m前兩三 ...
我個EC話我應該5日就完,之前食左D藥變左5日一排架啦,仲無埋血塊TIM,上個月又突然打回原形變返7日,仲有返血塊(不過血塊比之前少),唉。。。時好時

大宅

回覆 草子@ 的帖子

講起血塊.. 我想問.. 你係見到m巾有定係你去厠所時feel到有?
我上次m時幾乎毎次去厠所都feel到好似屙到一舊野出黎咁....個d係咪即係血塊?....
宜家搞到都唔知仲睇唔睇呢個ec好...

子爵府

PC0525 發表於 12-8-8 10:00
回覆 草子@ 的帖子

講起血塊.. 我想問.. 你係見到m巾有定係你去厠所時feel到有?
我2樣都有。唔一定架!有時會有D好似豬肉咁既野痾出黎(淺色DD),有次係M巾見到,試過用紙巾按落去係整唔爛。醫生話個D係咩子宮內膜黎(EXACTLY個名係乜唔記得)。血塊通常係深色少少同埋一按即爛。

大宅

草子@ 發表於 12-8-8 10:09
我2樣都有。唔一定架!有時會有D好似豬肉咁既野痾出黎(淺色DD),有次係M巾見到,試過用紙巾按落去係整唔 ...

哦.. 我都聽人講過整得爛既係血塊, 唔爛既係內膜組織,
我去厠所一屙就掉左落屎坑.. 成個屎坑都係紅色.. 都睇唔到乜色lu..
我都問過我ec, 佢話就算係內膜組織, 表面都一定會俾血包住.. 所以好難睇係乜.. 真係要拎上手研究..

子爵府

PC0525 發表於 12-8-8 10:20
哦.. 我都聽人講過整得爛既係血塊, 唔爛既係內膜組織,
我去厠所一屙就掉左落屎坑.. 成個屎坑都係紅色.. ...
HAHA。。。咁岩係M巾到就研究到ja,跌左落去好難研究架BOR

大宅

畀面勳章 親子王國15週年勳章

其實每次黎m, 去vv o個陣, 痾完想企起身, 就會有好多唔知係咪血塊既野出黎, 因為係廁所入面, 都分唔清係咩了.......

大宅

polpolchan 發表於 12-8-7 14:09
原來你都係第二胎, 生完之後真係無得休息架, 雖然我個仔都3歲, 但都未必可以晚晚一覺瞓天光, 尤其佢病既時 ...

多謝,承你貴言!
其實生唔生到都係其次, 自己身體唔好, 仔都冇力湊!

男爵府

草子@ 發表於 12-8-8 10:09
我2樣都有。唔一定架!有時會有D好似豬肉咁既野痾出黎(淺色DD),有次係M巾見到,試過用紙巾按落去係整唔 ...
醫院姑娘話好似分"豬潤"及"豬紅"咁。豬潤係子宮纖維組織,㩒落去唔會散開; 而豬紅係血塊,㩒落去會散。

大宅

我剛剛轉左位醫師睇 , 已經飲左5劑藥
話我肝熱腎虛 !! 我話我已經戒了凍飲生冷野, 佢話冇用 ...但都唔好食 !!!
飲完隔一個鐘肯定有便便 ... 仲要係爛的 , 勁臭的 !!
醫師叫我下次去針灸助孕埋添~

大宅

我睇左中醫兩個月, 之後黎M 冇咁痛, 冇血塊同少左M。我覺得個醫師夾到我, 我係隔日飲, 不過醫師話過多一排唔使飲咁密, 係初初要密D。同埋都好平呀, $4X 一次藥, 唔使診金。所以我會KEEP 住睇。

首頁
12345...6

尾頁

跳至