心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:我真係好想唔做這份工作!!!!

其實我出這個post,只是一種抒發,
講出我對這份工作的不滿,當然自己不是剛出來社會工作的人,但係就是第一次做一人公司。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:我真係好想唔做這份工作!!!!

還有我覺得我這兩位老闆過份倚賴我,
現在有時我會拒絕幫他們做私人事。
因為當我做了他們的私事,我會用了一些時間,我也要做公事。

男爵府

玩具勳章

引用:你可以從另一角度睇,佢兩個冇左你唔得,就

原帖由 volan1010a 於 13-03-19 發表
你可以從另一角度睇,佢兩個冇左你唔得,就冇咁易炒你,你就唔使擔心被裁員,總知就日日有工返,月月有糧出 ...

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

baby1011 發表於 13-3-19 11:06
還有我覺得我這兩位老闆過份倚賴我,
現在有時我會拒絕幫他們做私人事。
因為當我做了他們的私事,我會用了 ...

其實可以調適到自己心情,可以繼續做,免去做多人公司的辦公室政治,但我贊成有底線,"現在有時我會拒絕幫他們做私人事" 是對的,又例如午飯時間收傳真,除非真的趕急,否則吃完夠鐘才返寫字樓、再去收囉

珍珠宮

BK Milk勳章

一人公司我也做過,好壞參半,若有所不滿何不試找其他工作,找到了便不用再做不想做的工作

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

baby1011 發表於 13-3-18 14:47
我公司係1人公司, 有兩個老闆, 一男一女,
通常只我和女老闆係公司,
公司咩嘢都要我去做, 我去理,

呀~ baby1011 - me too 都係一人公司呀~ 我都係得2個boss, 2個都係男人

有時覺好自在, 有時覺好悶

我都足足做左近8年啦

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

pcyan 發表於 13-3-20 14:38
呀~ baby1011 - me too 都係一人公司呀~ 我都係得2個boss, 2個都係男人

有時覺好自在, 有時覺好悶

你好, 係呀, 有時覺好自在, 有時覺好悶, 因為沒人同自己講嘢,
亦無同事可以呻.
我係做這間公司工作了幾個月已經唔想做,
到現已經三年了.

男爵府

baby1011 發表於 13-3-20 15:01
你好, 係呀, 有時覺好自在, 有時覺好悶, 因為沒人同自己講嘢,
亦無同事可以呻.
我係做這間公司工作了幾個 ...

同我地呻都可以架麻...... 我都捱左成8年啦, 習慣了又唔想轉住其他工

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

pcyan 發表於 13-3-20 15:11
同我地呻都可以架麻...... 我都捱左成8年啦, 習慣了又唔想轉住其他工

有時想同實際係兩會事, 我想唔做這份工作,
但實際係唔可以, 其實我都好怕轉工.

男爵府

baby1011 發表於 13-3-20 15:19
有時想同實際係兩會事, 我想唔做這份工作,
但實際係唔可以, 其實我都好怕轉工.
...

我幾年前都話唔想做, 捱下捱下又習慣下來了, 8年可以俾我讀書, 無以前咁辛苦囉, 以家我等想生小朋友呀

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

pcyan 發表於 13-3-20 15:56
我幾年前都話唔想做, 捱下捱下又習慣下來了, 8年可以俾我讀書, 無以前咁辛苦囉, 以家我等想生小朋友呀 ...

我想捱下捱下日子都應該很快會過,
多謝你.
我想問你想計劃生小朋友或已經懷孕等小朋友出生??

男爵府

baby1011 發表於 13-3-20 16:00
我想捱下捱下日子都應該很快會過,
多謝你.
我想問你想計劃生小朋友或已經懷孕等小朋友出生??

唔洗咁客氣啦~~ 我都係想舒媛下你心情, 我想左好耐架啦, 暫到依一刻都未有呀, 前排先來m 即係我計劃中lu~~

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

pcyan 發表於 13-3-20 16:03
唔洗咁客氣啦~~ 我都係想舒媛下你心情, 我想左好耐架啦, 暫到依一刻都未有呀, 前排先來m 即係我計劃中lu~~ ...

生小朋友的事, 不用急, 慢慢來.
我都有個女九歲了.

男爵府

baby1011 發表於 13-3-20 16:12
生小朋友的事, 不用急, 慢慢來.
我都有個女九歲了.

你就好啦, 羨ing呀, 我大年紀都仲未有

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

pcyan 發表於 13-3-20 16:20
你就好啦, 羨ing呀, 我大年紀都仲未有

一切順其自然吧!!!!!

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 baby1011 的帖子

我都好想借你個地盤呻下, 我份工都唔易做, 樓上D老細又唔like自己,乜野都係我做, 其他同我同grade既就可以唔洗做, 老細(50後)又like日日搵佢地(80後)吹水mouth:, 又中意玩Isolate我同另一個同事(70後), 自己學歷又唔高,人又到中年, 仔又細, 呢份工唯1既好處係唔會炒人, 好似正苦工咁

男爵府

baby1011 發表於 13-3-20 16:22
一切順其自然吧!!!!!

我會啦

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:baby1011+發表於+13-3-20+16:22+一切

原帖由 pcyan 於 13-03-20 發表
我會啦
大家只係想係度想吟下,
日子會好過d。
有時都唔明d老闆點諗。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+baby1011+的帖子 我都好想借你個地盤

原帖由 lovebabyking 於 13-03-20 發表

我都好想借你個地盤呻下, 我份工都唔易做, 樓上D老細又唔like自己,乜野都係我做, 其 ...
我老闆又係唔喜歡炒人,
真係咩老闆都有。

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

所以話, 你都叫對住2個老細姐, 我上面果D個個都係我老細,叫我做野, 我咪仲慘, 仲有攪埋D小圈子, 唉...好辛苦

首頁

尾頁

跳至