自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

引用:Quote:我係我+發表於+13-10-7+01:34+如果有

原帖由 CICI_PANG 於 13-10-07 發表
可能係因為依家大家都吾想輸係起跑線者..
以前我地年代邊有咁多人想做大b..
而且好多同年12月出世既同學仔 ...
其實都唔關贏定輸嘅,我囝係12月B,我比佢做大B因為孩子身心發展成熟D,學習會更得心應手,開心D,做父母都輕鬆D。

大宅

引用:Quote:原帖由+drizzle+於+13-10-07+發表而

甘會吾會有排擠既現象出現? 可能係我既擔心多餘左.
我諗不會排擠的,相反我囝係細仔,由細到大啲同學同佢相差得一至二年,有時重特出,好在佢成績一直都top,我仔都慣左,通常望落我仔好似比同學size細,因佢本身不是大隻,加上一問之下,高大過佢好多的多是大佢一年或有多。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:純分享-12月B做大B..

阿仔係2月出世,佢同班無人係1月,佢已經係全校最大果個。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

回覆:CICI_PANG 的帖子

我都係12月出世,出生年份比同學大一年,雖然事實上只係大幾個月,真係覺得有D唔開心。

公爵府

引用:做大b都幾好,差半年就係差半年,真係學野

原帖由 ryan_mami 於 13-10-07 發表
做大b都幾好,差半年就係差半年,真係學野快啲同理解得好啲。年年名列前茅都幾好吖

...
幼稚園大細b分別係好大,但上到小學其實無分別架啦讀書叻唔叻是看夭資而非大細b

公爵府

引用:Quote:原帖由+drizzle+於+13-10-07+發表而

甘會吾會有排擠既現象出現? 可能係我既擔心多餘左.
被人排擠的小朋友一定係性格問題而唔會係年齡問題攞

伯爵府

BK Milk勳章

我係一月份出世既小朋友,又生得高大。細個時梗唔覺得有咩問題啦!但上小學就試過有唔開心經歷。
我記得俾同學問過,發覺自己生肖同佢地唔同,俾同學笑我老,大過佢地,又牛高馬大,梗係讀書叻過佢地喎。都唔知係咪留過班等等。所以細個時唔鍾意自己係班上面做大囡,老師會期望高左,(加上自己細個係好突出地高)同學又會容易排斥,自己都會想做細b,可以俾老師同學多啲照顧。
其實上到5,6年班,分別開始會無咁大,所以我黎緊個bb係細b,我諗我未必想俾佢做大b。

伯爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+CICI_PANG+於+13-10-07+發表

原帖由 yl88 於 13-10-07 發表
哈被人排擠的小朋友一定係性格問題而唔會係年齡問題攞
我試過被取笑,唔係性格問題,係有時有啲嘢會容易令同學妒忌。
例如我生得高大,老師喜歡搵我照顧一啲細個啲或者bb啲既同學,又或者做班長風紀咁,其他同學會唔滿意,點解你可以佢地唔得。
讀書好啲,佢地又會話你大過佢,梗係叻啲咁,抹殺晒你既努力。

男爵府

老實說,介意埋呢d野做咩?況且私校直資收大仔大女情況普遍,點會被排擠?一級咁多學生總有人大d有人細d,咁都睇唔開呢d先叫受唔住挫折。

子爵府

引用:Quote:原帖由+ryan_mami+於+13-10-07+發表

原帖由 yl88 於 13-10-07 發表
幼稚園大細b分別係好大,但上到小學其實無分別架啦讀書叻唔叻是看夭資而非大細b

...
係架,我妹最尾嗰日出世,讀書最叻就係佢,小學時都教全級頭三名,真係攞足咁多年獎學金

男爵府

KYCHOW1231 發表於 13-10-7 02:23
其實都唔關贏定輸嘅,我囝係12月B,我比佢做大B因為孩子身心發展成熟D,學習會更得心應手,開心D,做父母都 ...

咁大d都真係學習能力會好d既..
但係我覺得真係只係頭幾年架咋!!

男爵府

chocolateice 發表於 13-10-7 04:03
我都係12月出世,出生年份比同學大一年,雖然事實上只係大幾個月,真係覺得有D唔開心。

...

原來真係有人有同感..其實我兩個仔都吾係12月出世..
只係有次同朋友討論開..我老公同有另外2個朋友都咁講..
我先將佢地既感受分享俾大家考慮下咋!

男爵府

yl88 發表於 13-10-7 04:13

...

我都係咁認為..反而依家大多數人都好似覺得大b同細b真係差好遠咁..
而我只係覺得呢d相差只會係幼稚園頭幾年..

男爵府

yl88 發表於 13-10-7 04:17
哈被人排擠的小朋友一定係性格問題而唔會係年齡問題攞

性格問題固然會俾人排擠啦..不過我覺得年紀都真係會..
又可能以前細個無大陸人1齊返學..所以大1年既同學真係好少..
咁大家無會帶d奇異眼光去對待個同學..

男爵府

lovelycats1 發表於 13-10-7 04:38
我係一月份出世既小朋友,又生得高大。細個時梗唔覺得有咩問題啦!但上小學就試過有唔開心經歷。
我記得俾 ...

我老公同幾個朋友正正就係好似你咁既感受..
所以我先想分享俾其他jm咋..

男爵府

cherrieleung722 發表於 13-10-7 06:54
係架,我妹最尾嗰日出世,讀書最叻就係佢,小學時都教全級頭三名,真係攞足咁多年獎學金

...

我好幾個同年既小學同學係12月尾出世架..
細個讚書好叻..依家大個左都好有成就..

男爵府

引用:知道依家好多人如果BB+12月出世都會考慮來

知道依家好多人如果BB 12月出世都會考慮來年做大B..
以我所知..入幼稚園係無咩影響..
不過上小學係會無左適 ...
我有同感,因為我12月出世,媽咪俾我遲一年讀書,講出嚟啲同學會覺得我比佢哋大成年,但係其實有啲只係大一兩個月咋。

禁止訪問

大宅

之前有研究講,其實大b的優勢去到8歲咗就無咗,所以長遠來說,大b 細b係無分別的。
雖然我家那位都是1月大b.

男爵府

puiyee_joey 發表於 13-10-7 09:22
我有同感,因為我12月出世,媽咪俾我遲一年讀書,講出嚟啲同學會覺得我比佢哋大成年,但係其實有啲只係大一 ...

希望多d人有同感..其他jm會考慮下呢點啦!!
其實係我有d多事..本身我兩個小朋友都吾係12月出世..
不過我真係好希望大家既小朋友都可以愉快學習..

首頁
12345...8

尾頁

跳至