跳至

首頁
12345...6

尾頁

民房

wyeth冷知識勳章

引用:國際班中也有一名說廣東話的助教長期在班房

原帖由 edpo 於 13-10-08 發表
國際班中也有一名說廣東話的助教長期在班房中打點一切,普通話老師教中文,其他科目全是英文授課,我自己就 ...
咁個廣東話助教唔會教書?定係係有需要時做翻譯呀?

Life is just a lullaby~*

大宅

回覆:kbbaby 的帖子

助教唔會教書,但會講下廣東話協助小朋友去下厠所,食茶點,其實小朋友學得好快,完全唔使擔心語言上的適應問題,放學時都是助教交小朋友比家長,有咩問題佢地一定用心交代

別墅

回覆:英藝14~15N班面試

二,三月好多學校都未出offer...咁都幾難決定。。

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+金仔媽媽+於+13-10-08+發表我

原帖由 kbbaby 於 13-10-08 發表
咁國際班係全英文+普通話?有無廣東話架?
我諗應該係〜

侯爵府

引用:我亞b超愛番學,學校亦同佢開左個自動學習

我亞b超愛番學,學校亦同佢開左個自動學習模式,超正,佢而家好積極學習,連上活動班都超愛,學習節奏亦習 ...
同意呀〜 我就係喜歡英藝既課程同校舍。
我仔現時既班主任都好好, 感覺上幾關心學生,我仔病左無返都會打黎問候下,而我有問題問老師都盡量解答。
不過始於學校其他方面係比較商業化〜

水晶宮

引用:我亞b超愛番學,學校亦同佢開左個自動學習

我亞b超愛番學,學校亦同佢開左個自動學習模式,超正,佢而家好積極學習,連上活動班都超愛,學習節奏亦習 ...
非常詳細,真係多謝你分享,我報英藝都係希望佢打好英、普根底,見到你分享,我都放心好多。

水晶宮

edpo 發表於 13-10-9 01:42
助教唔會教書,但會講下廣東話協助小朋友去下厠所,食茶點,其實小朋友學得好快,完全唔使擔心語言上的適應 ...

咁就好了,因為我英文MAMA地,我仲擔心同老師溝通問題,如果有助教,咁我都可以清楚了解小朋友既進度。

實在唔該晒你,令我放心好多。

水晶宮

金仔媽媽 發表於 13-10-9 08:41
同意呀〜 我就係喜歡英藝既課程同校舍。
我仔現時既班主任都好好, 感覺上幾關心學生,我仔病左無返都會打黎 ...

HI,金仔媽咪,我有時去潮版見到你,到呢又見到你,你真係好樂意去解答我地既問題,真係唔該晒你。

第時到小朋友報小學時大家多多交流下,因為我咩都唔識,有你地既經驗教我會安心D。

唔該晒!

侯爵府

引用:Quote:金仔媽媽+發表於+13-10-9+08:41+同意

原帖由 eggcarol 於 13-10-09 發表
HI,金仔媽咪,我有時去潮版見到你,到呢又見到你,你真係好樂意去解答我地既問題,真係唔該晒你。 ...
我好多版都有去蒲下架
我只係將識既講比大家知, 小學我諗要搵依版既專家Mrs. So 同和富大埔幫手了

別墅

回覆:eggcarol 的帖子

點解你咁快知有得讀?係插班?

別墅

引用:Quote:原帖由+金仔媽媽+於+13-10-08+發表我

原帖由 eggcarol 於 13-10-08 發表
你好,我個B將會讀英藝N班。想請問你小朋友在英藝讀得開心嗎?

因為我見呢度JM好似唔太LIKE英藝,唔like英 ...

水晶宮

引用:點解你咁快知有得讀?係插班?

原帖由 miaomiaomiao 於 13-10-09 發表
我小朋友係2013-2014插班,你小朋友應該係2014-2015,我地早你一級

別墅

聽到有jm讚英藝就太好啦!我個係細b, 都報左英藝,19/10 interview ^^ 如果即in即收,咁我就唔洗擔心咁多:D

大宅

大宅

我仔都係19號in呀,大家加油啦

侯爵府

我都收到知19/10去面試呀

男爵府

回覆 edpo 的帖子

我聽朋友講英藝係名校, 但上到來又見好多JM 唔like...
所以都唔知去唔去面試好..

半日班好嗎? 還是全日班好些? tks.

複式洋房

我都好奇怪來好似每似上來 有人問Zenith好不好 便一定有人說有錢便收 和 好像這學校很不好 我唔覺佢地只看錢啊 但便宜就一定唔會

我個女由N1讀到現在K3 以我自己經驗 其實這學校是還不錯的 當初選它 是因為想自己的小孩能在非母語的環境學習 不要害怕聽,講 英文 和非母語的人接觸也不會不夠膽 在這方面 我的預期是達到的 現在和女兒去台灣或東南亞旅行 她都可以用國語或簡單的英文和當地的人溝通和一起玩

老師方面 我覺得也廷盡責 親切和用心的 我女兒放學時看到以前N1,K1,K2的老師 也會自自己跑去打招呼 但好像感覺它們的外籍老師流動性比較大 好像一般做2年便不見了 不知是不是調了去其它分校式或是走了

另外它們真的是廷深的 因為學早一年的課程 一般在N1,K1 不會感覺到 但在K2會開始比較明顯 因為K2會開始串生字和要考寫中文字 比真其它早一年 所以K2應該是比較考驗小朋友和家長 怎去適應的一年 特別是我女兒是好動那種 不算文靜那種..... 連串生字也要邊走邊記 == 但對我來說適應了便好 現在K3算習慣了 女兒也開始能自己看句子和讀出來 所以覺得還不錯 希望她能快點自己睇故事書 咁就還得神落 間間小學都話著重細路要自己多睇書 都唔知點搞

如果妳問我最不滿甚麼 就係覺得它們樓下counter的職員 不知該說是不夠polite 定甚麼 反正感覺不怎親切 有時仲好似串串地..... 不過可能是我自己的主觀感覺也說不定 因為佢地又無對我特別做過D乜

這是我在Zenith 3年多 我覺得Zenith好不好 應該看它能給的 是不是妳想要的 如果是 它對妳便是好學校了 希望我的體驗 對妳有幫助 先祝妳選到適合妳小朋友的學校

大宅

我個囝都係由N讀到K3, 睇到上面位家長留言, 我都想講兩句.

我都覺得唔知啲人點解一講起英藝就立即話唔好, 但永遠都唔會具體講下有咩唔好, 好似同英藝有仇噤, 但對於我地哩啲真正係英藝讀緊嘅小朋友, 真係唔係太公平. 我明白每個人嘅準則同要求各有不同, 但那些只留"讀咗你一定會後悔" "浪費金錢與時間"永遠都不會舉出事件做例子的那類留言, 着實令人感到無奈.

囝囝在過往三年在英藝嘅日子都非常開心, 當日揀英藝都係因為佢課程深, 希望囝囝上小學會適應得好啲, 三年多的今日, 我沒有後悔過, 哩幾年班主任, 外籍老師, 普遍話老師都很愛鍚囝囝, 也清楚囝囝在校情況,功課雖然深但囝囝跟得上, 而且英藝畢業生上小學後好多都考前三名, 因為佢地底子打得好, 所以可以有更多時間去適應小學新環境.

英藝係私校, 一定商業味重, 但我最唔明白嘅係, 換轉係九龍塘名私校, 果啲家長又唔會話覺得人地商業味重, 囝囝果班有幾個同學仔係當年N班K1係隔離私校轉過黎, 一樣講到佢地好差, 噤只有讀過先知道係咪真係適合自己小朋友. 係咪一定要排哂隊攞表嘅學校先係好? 我覺得要睇下你自己想個小朋友去那種類型嘅學校更加重要.

我當年都係係番學放學時間直接問啲英藝家長問真正嘅用家意見, 我相信噤先可以真正知道學校係唔係適合自己嘅小朋友.

純粹個人意見, 不喜勿插, 祝各位都搵到一間啱自己小朋友嘅學校.

大宅

一班2x人上堂,老師不太有教學的心(因太多人一班),什費很多如書包$2xx一個、st Paul 只收$35一個,校服要過$1xxx,st Paul $8x一套

首頁
12345...6

尾頁

跳至