親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 12312 於 14-08-10 發表我去

原帖由 Biancacheung 於 14-08-10 發表
高雄捷運不嬲都少人搭,我幾乎每次都有位坐
本地人大部份開電單車

男爵府

高齡牛師奶 發表於 14-8-11 14:58
唉!今天回家了。天氣才開始好了一點,我沒有去科博館,見天氣沒再下雨,再決定走多次旗津。

我好你少少, ...
沙灘車、f1 賽車、哈利波特

可以係邊樹玩?
謝謝分享

大宅

waiwaikelly 發表於 14-8-12 13:34
沙灘車、f1 賽車、哈利波特

可以係邊樹玩?
只要講比司機聽,佢會車你去

男爵府

goofy1111 發表於 14-8-12 13:47
只要講比司機聽,佢會車你去
請問哈利波特有咩玩?

謝謝

大宅

waiwaikelly 發表於 14-8-12 13:49
請問哈利波特有咩玩?

謝謝
我冇玩,只是坐車時經過,好似係個人走入個透明GE波入面行,個波係個水池度,但我見個水池不大

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:goofy1111 的帖子

無特別,我小朋友玩了一陣說好熱,無再玩了

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:goofy1111 的帖子

Yes

珊瑚宮

引用:無特別,我小朋友玩了一陣說好熱,無再玩了

原帖由 高齡牛師奶 於 14-08-12 發表
無特別,我小朋友玩了一陣說好熱,無再玩了
呢個

男爵府

剛完了5天高雄墾丁之旅, 除了下大雨時候, 其他時間也開心。

高雄旅程大多時間下雨, 但也逛了駁二及旗津, 駁二參觀了SNOOPY展及糟糕繪畫展,SNOOPY只覺得得意, 糟糕的畫作很有趣, 從另一角度看所謂失敗作品, 也挺不錯。旗津燈塔風景頗美, 但海鮮則不如想像般好吃。另外, 我們發現85大樓附近一間日式炸物專門店的食物十分好吃, 炸豚肉炸魚肉肉汁豐富有鮮味, 環境也不錯。瑞豐夜市小吃也好吃, 但因下雨, 我們買大袋食物回民宿對海景慢慢嘆。除了因為天雨頻仍, 也因為我們很喜歡民宿的大海景靚裝修房間, 所以沒有設很多行程, 有些時間只是留在房間對海景休息談天。

出發往墾丁那天早上也下雨, 接近墾丁天色越來越好, 我們照原定計劃先到海生館參觀, 中午時份打手印請包車司機帶我們到附近的阿義吃海鮮餐,阿義海鮮比旗津好吃, 餐後續逛海生館, 海生館內海洋動植物分類比海洋公園仔細專業, 很值得遊覽。之後司機帶我們到龍磐公園、恒春、港口吊橋、出火等景點, 龍磐公園風特別大, 景很開揚壯闊, 感覺十分舒服, 之後又下大雨, 某些時間也只是車遊, 司機介紹景點特色而已。途中司機介紹一處手工麻糬店, 店子堂食裝修雅緻, 店面1師傅人手按單即做麻糬, 客人很多, 但都是台灣人, 司機說這店一般港陸客不會知道, 我們買了一些不同味道的麻糬, 的確是甜而不膩, 十分好吃。最後我們回民宿, 房間如網絡相片般大及美。

墾丁第二天主要運用民宿免費接送服務到最南點, 鵝鑾鼻公園參觀, 鵝鑾鼻公園
有大片綠油油草地, 燈塔附近也很舒服, 多走半小時路到棧道又可觀看濶大海景, 身心十分舒暢!接著到民宿附近法國餐廳吃法國菜, 聽聞餐廳廚師是台灣人, 曾到法國學藝, 食物非常精緻好吃!推介!之後回民宿房間露台邊看海邊吃雪糕, 再到民宿前沙灘玩浪, 黃昏吃過民宿附送的晚餐後到大街逛。

最後一天司機帶我們玩沙灘車, 之後到東港吃海鮮買手信, 到機場後職員告訴我們班機人客滿, 座位不夠, 提議我們搭提早一小時班機的商務客位回港, 反正從沒享用商務客位, 我們也答應, 就這樣完了快樂的高雄墾丁之旅。

珊瑚宮

回覆:分享: 墾丁,高雄之旅

台南明天可能停課(因大雨)

男爵府

CheungMichelle 發表於 14-8-12 23:34
剛完了5天高雄墾丁之旅, 除了下大雨時候, 其他時間也開心。

高雄旅程大多時間下雨, 但也逛了駁 ...
多謝分享, 請問你住邊間民宿? 你住邊間AIRLINE ? 咁好可以UPGRADE你們

大宅

CheungMichelle 發表於 14-8-12 23:34

高雄旅程大多時間下雨, 但也逛了駁 ...
同你一樣,冇玩水上活動,高雄好多地方冇去,去了義大玩摩天輪、六合和科工館,一來下大雨,二來有老有傷殘人士,墾丁就去了好多地方,其中去了一個叫鹿境GE旅店,但我們不是住E間,司機車我地去玩的,原來入面有個梅花鹿塲,去到已是5:30,但鹿塲收5:00,司機同佢地講了2句,就比我地入去了,仲可以餵梅花鹿,10多隻大中小梅花鹿圍住你,餵都餵5切,有D直頭伸個頭去你個桶入面食,好開心呢。我們也有去你提到的地方,去了後壁湖亞興吃海鮮,車城福安宮附近買手信,仲有貓鼻頭,在小食店拿了條飛魚來影相,鵝鑾鼻公園行完棧道,對住個大海景,直情想大叫好開心AR,也去了墾丁1間青年活動中心影相,入面係古色古鄉,可住的,陣陣海風吹來,心曠神怡

珍珠宮

goofy1111 發表於 14-8-13 14:12
同你一樣,冇玩水上活動,高雄好多地方冇去,去了義大玩摩天輪、六合和科工館,一來下大雨,二來有老有傷殘 ...
好掛住墾丁的藍天白雲 ...

goofy1111  司機話其實7月去會好d   發表於 14-8-13 18:37

男爵府

回覆 waiwaikelly 的帖子

高雄住85大樓的真愛水岸
墾丁住船帆石的靜觀行館
我們搭港龍, 我諗因為航空公司超賣機票, 機位不夠, 所以把我們轉到商務。

珍珠宮

goofy1111 司機話其實7月去會好d

出發前問左係台灣讀書的朋友, 話 7 月中開始係雨季 + 颱風季節, 冇得預 ... 但要就小朋友暑假唯有博下

如果假期就到, 應該復活節去更好, 唔太熱天氣又好

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆 1213 的帖子

係、7. 8月真係看運氣,我4日懇丁算好天,玩晒想玩嘅嘢,係去唔到餵鹿仔,唔夠時間,改左去玩Waterworld,小朋友都好開心
高雄住康橋中正,真係好正. 24小時@任食 Ice Cream, Bun, Tea / Lemon Tea, Popcorn. 仲有 Free Laundry, 我洗晒d衫乾埋先返香港. 返到屋企只係執 suitcase

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆 CheungMichelle 的帖子

嘩.好正呀 Michelle, 咁樣我都情願坐早一小時 lu

大宅

高齡牛師奶 發表於 14-8-14 11:04
回覆 1213 的帖子

係、7. 8月真係看運氣,我4日懇丁算好天,玩晒想玩嘅嘢,係去唔到餵鹿仔,唔夠時間,改 ...
我都算唔錯....墾丁3天都很好,有落雨的時間..不過多時在清晨時段...未訓醒小朋友在玩水的時候...就無雨...good...

在高雄就落雨lor....去駁二就有點麻煩....

珍珠宮

高齡牛師奶 發表於 14-8-14 11:04
回覆 1213 的帖子

係、7. 8月真係看運氣,我4日懇丁算好天,玩晒想玩嘅嘢,係去唔到餵鹿仔,唔夠時間,改 ...
我原本都訂左康橋中正, 後來見樹屋話新開轉左呔 ... 點知樹屋似乎係舊樓翻新的, 個 lift 超舊 ... 個早餐又要預約 ... 7pm 去 ck in 佢話只淨返 7-8am 早餐時段 ... 第 2 日約左包車 10am wor, 咁早食 ?! ...

重要個早餐冇野食 ...

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆 1213 的帖子

下.咁慘. 我都記得你話住樹屋....幾錢晚 ?
康橋真係好好.Service好. late check out好均真. 收 $110 twd 一小時, 好抵 ~~~

首頁

尾頁

跳至