自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

好簡單,唔好懶公正咁多無謂猜測,估唔中又好易對個女有二次傷害

第一時間唔應該鬧個女, 因為就算後來道歉都已經係個烙印
做得人啊媽好心堅強 d 咁大件事就唔好理左自己感受先(好明顯佢係掛住自己嬲,心痛,逃避),唔識同個女傾就盡快搵社工,心理病係要時間偶出黎,要屋企人係創傷後唔 appropriate 既反應偶出黎,偶偶下你地以為佢無事,其實佢好唔堅固咁成長緊
人地個仔學唔學好我唔會關心,唔會再見,佢係有做又唔怕自己佢老母既我一定會報警,你堅係搞 d 咁即野出黎就承擔返個後果

珍珠宮

畀面勳章

nsychristy 發表於 18-4-27 10:17
好簡單,唔好懶公正咁多無謂猜測,估唔中又好易對個女有二次傷害

第一時間唔應該鬧個女, 因為就算後來道歉 ...

珍珠宮

myaisha0435 發表於 18-4-27 09:38
呢份又唔係口供, 冇可能當口供睇囉

而且有女童証供, 仲有人証親眼睇到部份過程

依加先知咁多人是非不分
佢竟然覺得....
未知有無除埋內褲等於未知有無非禮

8歲女同表哥係房除褲都唔識分算唔算非禮
仲要覺得假如女童同意,男方無刑責

繼續回覆佢係浪費我時間同精神

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主

我真心唔明, 有需要先尋求社工或有關機構的意見先決定點做咩?

如果兩個小朋友堅決唔肯講清楚係咪就真是當無其他野發生過?

警隊會對兩個小學生同對其他罪犯一樣看待? 佢地唔會有人善於處理呢種情況? 佢地唔會問清楚同查清楚咩?報左警等於落案控告?

禁止訪問

侯爵府

ar_mak 發表於 18-4-27 12:28
搵社工陪同報警,待遇上可能會好D。首先你一行埋差館,就要同當值警員報案,果度係一個公眾地方,咩人都可 ...

認同吖,依家情況一定可以自行報警。只不過,報警過程有社工傍住,安排會人性化好多。我聽過,甚至有得預先準備間房,無需在報案室被軍裝問一大輪。好多時,呢d程序已經令家長或小朋友好難受。如果報案時,因為各種原因,講d唔講d,或講得唔清楚,被警察問多兩問仲難受。所以点解一直主張搵社工先。
另一個point, 夠10歲先有刑責,唔知表哥實際幾多歲。萬一未夠,警察未必做嘢。一唔拉就無人再跟。搵社工,就一定會跟。

男爵府

ar_mak 發表於 18-4-27 09:49
我之前都講過,我話,其實大家都係爬文,所知既野都係全部由樓主親述,唔係一個精準版本。而件事係涉及兩個 ...

咪係囉,幾時話過個男仔無錯?
但下下就報警報警,
都唔諗下點行先係對兩個小朋友最好。(當唔理個男仔死啦,自己個女既心理都要顧下架嘛)

男爵府

Protea 發表於 18-4-27 11:53
我真心唔明, 有需要先尋求社工或有關機構的意見先決定點做咩?

如果兩個小朋友堅決唔肯講清楚係咪就真是 ...

而家唔係要等社工或專業人士去「決定」報唔報警喎,係以小朋友既利益為大前提!

我又問你,當你係女孩母親,你想達到咩目的先?

- 拉左個男仔(或要佢受到法律既制裁,唔坐監都要守行為或其他警司警戒 etc )

- 輔導女兒心理

- 教育女兒、灌輸正確性知識同埋如何保護自己

如果你只係一心要個男仔為佢做過既野負上責任,當然就咁行去報警就搞掂啦。

但如果你都想做埋另外兩點的話,先搵社工同專業人士,之後再報警,對呢個男仔既指控係無分別,但先報警再搵社工同專業人士對個女仔影響就差天共地囉。你明唔明?

珍珠宮

好媽媽勳章

hk430 發表於 18-4-27 17:17
咪係囉,幾時話過個男仔無錯?
但下下就報警報警,
都唔諗下點行先係對兩個小朋友最好。(當唔理個男仔死 ...

我都覺得樓主應該以個女為先,在社工或專業人士協助下,了解個女有咩想法,先諗報唔報警。唔係話幫住個男仔定咩,只係報警到底對阿女有無幫助先。

我中學時也試過被人非禮,都唔止摸吓胸咁簡單,不過又未至於強x啦,最後我選擇了無向任何人講,因為我都接受唔到自己居然在自己咁蠢嘅情況下俾人非禮。我寧願收在心裏都唔想俾人知,就算拉咗個衰人其實都無補於事。

當然我唔係話人人一様,不是說淡忘是最好方法。如果最後覺得報警有幫助咪報囉,不過先好好睇吓點樣令阿女開心番。

公爵府

晴朗 發表於 18-4-26 15:21
多謝咁多位的意見,現在呢刻或者報警未必對個女有幫助...肯定要去檢身,不停去落口供,又上court,要她重複 ...

你令我回想起 我嘅過去,當年我小五,表哥大我兩歲。當我父母知道嘅時候已經係2年後,我爸爸第一個反應係憤怒下打左我一把。

複式洋房

回覆樓主:

我覺得應該報警

別墅

回覆樓主:

唔討論咁多
你唔做咩都可以搵理由解釋

但你唔帶個女去驗身 就得兩個原因
1. 你根本吹大咗 件事無咁誇張
根本佢地真係第一次咁玩 但你想講得嚴重啲 所以話佢地唔係第一次咁玩 又或者佢地根本未去到除咗褲 你激動得濟 講得嚴重咗

如果已經多於一次 或褲都除埋 你點可能唔去睇醫生驗吓? 佢地未必做咗 但小朋友咩都唔識 褲都除埋 就算無做 你肯定佢無塞咗異物入私處?

2. 你想逃避 唔知點面對囡囡可能真係失咗身

我知你好難做 但你至少一定要帶佢去驗身 如果有咩 個女怨你一世

另外 你處理不了自己及囡囡情緒 一定要搵專家協助
(未打完)

別墅

回覆樓主:

(續)

如果你不了了之 或者打算自己用自己方法處理 恐怕會令囡囡對男女親密關係既價值觀變得模糊 甚至處理不了陰影而喺性方面有扭曲

問題已發生 請盡快處理 拖得越耐 越難解決

公爵府

回覆樓主:

祝福
恭賀新禧,迎春接福!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hk430 發表於 18-4-27 17:35
而家唔係要等社工或專業人士去「決定」報唔報警喎,係以小朋友既利益為大前提!

我又問你,當你係女孩母 ...

agree

首頁

尾頁

跳至