自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

木土土 發表於 23-12-16 13:31
有年期既保單,到期係會自動出票,唔洗claim

我買開的 Term 都要簽左名,保險公司先寄票比我,可能我買開的保險公司較保守。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

andyman 發表於 23-12-16 15:05
我買開的 Term 都要簽左名,保險公司先寄票比我,可能我買開的保險公司較保守。
...

係喎!冇理由唔使簽收㗎!
保險嘅嘢通常都係你主動申請,保險公司先會做!

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Mineko 發表於 23-12-14 22:40
我都完全唔知 佢地究竟做左啲咩
我婆婆只是叫我問海外銀行點拎返啲遺產
我有銀行答覆 但又攞唔到遺產承辦 ...

遺產承辦書只能在承辦書上既人親身去處理遺產,承辦書只會出一次,遺失或損壞都無得補出。
如果過身既人無寫平安紙,後人去申請遺產承辦,要跟政府順序,配偶先,之後子女,之後死者父母….期間仲要有文件證明關係,查家宅,好麻煩的。所以如果遺產承辦書唔係你名,你無身份去處理遺產。
至於保險,正常同保險公司買既保險,一般死亡賠償齊文件都會好快出支票,而且一定有幾份表格要簽名,無可能唔洗簽名就出票,地址都會同你對一次,但經銀行我就唔清楚,可能你問既根本係普通職員,而且你係一定需要出信去金管局保監局去投訴恒生,你一出投訴信,銀行唔可以唔處理。

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Mineko 發表於 23-12-14 22:14
社工只幫手搞晒step 公公香港財產呀..
之後我婆婆叫我問海外銀行 海外財產點搞
我地仲諗住要去外國搞

我懷疑社工做咗執行人,所以唔肯拎張承辦書出嚟。

男爵府

andyman 發表於 23-12-15 15:50
保單係可以凌駕遺產的,除非佢份保單寫住 陳xx own estate 。

我估佢地搞錯咗endowment 保單同其他保單之分別

冇錯普通人壽保單之保金是獨立於遺產之外的

伯爵府

就咁睇, 樓主好多野都唔知情況咁.

你知有份保單. 但中間保費點比, 份單係點. 受保人, 被保人. 受益人. 有無已提取. 中間發生乜事.

資訊太少. 你話恒生保險整唔見你份保單. 係唔見定其他情況下已終止?

大宅

Mineko 發表於 23-12-14 03:55
Thanks ! 暫時我未返香港
我唯有再等等佢地查 .
查唔到 我人報保監同報警備案

我睇你要盡快返黎處理先得

首頁

尾頁

跳至