自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章

mikemikewong 發表於 19-10-11 16:34
其實父母一早巳不在港(我唔覆果d話咩留底父母在港自私果d了,原來個個都唔爬文)在港好多事情都要佢幫手做 ...

睇哂,經濟狀況嚟講佢父母似乎係綽綽有餘的,兩老在香港的事務都係你朋友幫手處理,關係又似乎唔係差

我都係愛仔女多過自己的人,所以同你一樣難以理解,守財奴真係最直接的答案

可能有人當仔女只係親戚,咁講真親戚要移民我幾多多餘錢都唔關佢事,未必會幫㗎

子爵府

回覆樓主:

樓主,其實你可以唔養父母,已經比好多人幸運,已經慳唔少。
咁你都儲唔到錢移民,只能怪自己能力不足。

別墅

mikemikewong 發表於 19-10-11 14:02
大家有冇見過一d守財奴父母case?朋友剛訴苦佢地很想移民,但唔夠資金,父母有數層樓收租,一毫子都不願幫忙 ...

6、7十歲,個仔仲想移民.......
得返層樓收租......
咁你都仲要攞佢地層樓........
我未睇留言,不過我估多數鬧都你朋友體無完膚

侯爵府

如果父母年青時咩都唔準備,老來咩都靠仔女,一樣會被仔女嫌棄,所以我唔覺得唔幫有咩問題,父母自己都要錢養老,幫左你邊個負責養佢地先!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

睇餸食飯,冇咁大個頭就唔好帶咁大朶帽
有冇諗住帶埋父母去先
問父母攞錢……應份架?
呢2公婆不知所謂,父母在堂已諗住佢地副身家

伯爵府

love2talk 發表於 19-10-11 14:27
曾經身邊有個case

又係要父母賣其中一層樓幫佢移民

咁都得

珍珠宮

mikemikewong 發表於 19-10-11 14:07
咁老老實實,有人扶一把當然係好,如果你自己有好多財產 ,你有子女搵你幫忙,你又幫到既?係咪都算係正常 ...

移民都叫有難關? 唔移民咪得囉
咁都要爸媽幫? 仲係人黎既
一定平時連家用都無比啦
仲要本身關係一般即時都唔多孝順父母

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

你朋友父母可能自己諗住老了都唔會考仔女,所以想多個錢旁身,尤其如果有病,有時候多多錢都唔夠洗

琥珀宮

mikemikewong 發表於 19-10-11 14:02
大家有冇見過一d守財奴父母case?朋友剛訴苦佢地很想移民,但唔夠資金,父母有數層樓收租,一毫子都不願幫忙 ...

佢父母知自己仔女想靠啃老為生,恨心唔理佢,等你朋友可以自立,用心良苦,其實無錢點解仲要移民呢

大宅

恕我直接,覺得你朋友係不知所謂既年青人。點解自己唔諗辦法,反而父母唔幫就係父母有問題?

首頁

尾頁

跳至