自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

原文網址: 去人屋企超多禁忌!網數10大討厭行為再熟都唔做得!玩手機都算? | 香港01 https://www.hk01.com/article/601023?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
attach1/tmp/phpfkx2Q3
attach2/tmp/phpQCpDtV

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BFIF 發表於 24-4-1 16:05
我睇咗咁多頁,發覺支持長輩完全不用理後輩意願,覺得可隨時上去後輩屋企坐下的人,通常都係有仔的,即係多 ...

有啲人就係思想守舊,覺得長輩大曬,話阿女唔尊重,班長輩又有幾尊重個後生。

前面有網友講得啱,如果樓主case主角換咗係新抱,老爺同大伯唔駛你同意就用鎖匙開門入你屋企,新抱表明唔方便無開門,應該啲回覆肯定唔會鬧新抱唔尊重老爺

大宅

老爺即是你個女既爺爺! 你個女都好離譜,冇禮貌到一個點! 仲有人讚同你同你個女做得啱先好野

如果換轉係姨媽/亞姨,公公,呢度讚同你既人會唔會一樣讚同你個女唔開門?

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

BBJOJO 發表於 24-3-31 13:20
一個女仔唔好開門
就算阿爺伯父叔父舅父都冇情講喇

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

ddcat 發表於 24-4-1 23:45
老爺即是你個女既爺爺! 你個女都好離譜,冇禮貌到一個點! 仲有人讚同你同你個女做得啱先好野

如果換轉係姨媽/亞姨,公公,呢度讚同你既人會唔會一樣讚同你個女唔開門?
咁都幾個reply都提及類似: "點知佢入嚟會做啲咩?"
即係女兒嘅安全都係concern

子爵府

ddcat 發表於 24-4-1 23:45

如果換轉係 ...

唔開門既前提係已告知“唔方便” 上黎

講左唔方便仲要夾硬上黎,仲要自己開門,到底邊個無禮貌在先?

雖然係親人但不同住,去人地屋企必須得到主人家同意係常識吧。

子爵府

virtualon2000 發表於 24-4-2 01:24
咁都幾個reply都提及類似: "點知佢入嚟會做啲咩?"
即係女兒嘅安全都係concern

好正常吧

一個青春期少女,學jm講亭亭玉立,避免任何尷尬情況都係保護既一種。

趙元嵩    發表於 24-4-4 20:42

洋房

上黎講聲係基本

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

講左唔方便,父母又不在家,照上來很不禮貌,仲自己攞鎖匙開門,點講都係唔啱。
不過如果發生在我子女身上,我會叫佢照開門招呼,但只此一次!之後會同不請自來的人說好下次唔好再咁做。
我家人同我老公家人從不會不請自來,就算佢地想來,我地話左唔得閒後,都不會强行上來,自己攞鎖匙開門更加唔會做。就算約出來飯聚,都是大家相就時間,不會以長輩身份話曬事。
我兩公婆亦不會未經同意去子女家/房/公司。因為這是很重要的尊重!
要做個值得被人尊重的長輩才可好好身教。

侯爵府

2024年龍年勳章

wai112800 發表於 24-3-31 12:43
坐下,因為附近酒樓未夠鍾食飯

佢哋可以去茶餐廳或咖啡店坐一會

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

未爬文,

通常關係唔好既99失驚無神殺上黎,身抱唔開門就合理,

但你情況係爺爺

結論係:大伯唔識做,但你女都幾唔尊重人

身不由己都要應酬下架

珍珠宮

回覆樓主:

你女咁有guts既?
(但底嗰浸,應都焗住要開門
你老爺/大伯
㑊女已覆佢唔方便, 仲要上來

公爵府

回覆樓主:

大女做得非常好!當你屋企係咩?叫佢去coffee shop坐啦!-個女仔係屋企我都唔會叫個女開門俾佢!爺爺都係咁話!

伯爵府

講乜廢話禮吾禮吾禮貌呢個point,根本成個家族關係差,如果老爺係何鴻燊 ,準備分身家,睇吓到時會吾會講吾方便 ,宜家資料吾詳盡,個女攞出嚟公審個家族中嘅親屬老人家,賬面上差啲喎,呢場家司好難打落去,好易變立場之爭

男爵府

下次報警啦!

別墅

我都有試過 當年我仲係囡 爺爺果d都失驚無神上黎 我好歡迎 因為佢地好錫我 我地好親 完全無想say no既感覺 我又唔洗招呼佢地 叫佢地當自己屋企得啦
所以我諗係你地關係唔好先咁

男爵府

真係好無家教,唔識人情世故,好大機會第二日自己受番

男爵府

babycottons 發表於 24-4-1 13:30
唔同意親人識10年就知無問題

頭10年1-10歲,仲細佬女可能無問題,但13-14歲又發育,又亭亭玉立,成件事係 ...

16歲以下係唔可以獨留兒童在家,除非樓主犯法

伯爵府

Ftmagic 發表於 24-4-4 20:36
16歲以下係唔可以獨留兒童在家,除非樓主犯法
我都諗過呢一點,同埋佢親人係咪由細到大都去睇佢地,等食飯借口都吾定,仲有話吾放便,咁係咩吾方便呢,個女有個男友上咗去,如果有份湊小朋友,咁樣覆又係好有問題,點知搞乜,所以好多資料都吾夠,冇得評

伯爵府

DHA勳章

回覆樓主:

我係亞爺既話.會還返條key比佢哋一家人.

亞孫女咁後生.又怕亞爺上去對亞孫女唔知會做乜….

廢事比人當壞人啦.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊