自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

bellelau 發表於 14-1-10 14:38
多謝你意見。
如果佢對我有質疑嘅時候我都會有咁做。

多口問句, 你囡囡係咪亞氏保加???

男爵府

引用:前面有jm+話搵高人教,我覺得都好有用。不

原帖由 餃子妹妹 於 14-01-10 發表
前面有jm 話搵高人教,我覺得都好有用。不過個姨姨個度就難搞d, 因為我相信你女女都係個d 相信實質證據既人 ...
有道理!

佢暫時都覺得佢阿媽係高人嘅!遲D就唔知!
佢細細個時,好多問題問我。佢成日講:媽媽,我真係覺得妳好叻。我問乜嘢妳都答到我⋯⋯
當時,我驚有朝一日我冇佢識咁多嘢而嫌棄我,睇我唔起,於是⋯⋯
同佢講:妳越嚟越大個又睇咁多書,識嘅嘢會越嚟越多,妳嘅知識範圍可能會好快多過媽媽。到時,妳唔可以覺得媽媽唔識嘢而唔尊重我。我話妳知,我有一樣嘢永遠都比妳叻,就係生活經驗永遠都比妳多20幾年。

PS不過,其實嗰個姨姨未必有幾會見嘅!

男爵府

引用:Quote:原帖由+bellelau+於+14-01-10+發表我

以前剩係可以睇書,而家有乜都可以google, 方便好多 可以鼓勵佢睇多d 益智既野,十萬個為什麼個d

...
佢多數係睇書,我暫時唔敢比佢用電腦去Search嘢。佢乜都有興趣,怕佢亂㩒,睇咗D佢唔應該睇嘅嘢!
哩方面暫時OK,佢要上網Search嘢會問過我,我會坐佢隔離睇住。有時佢見到有D題目佢有興趣,會問過我先㩒入去睇。

男爵府

引用:題外話,有個叮噹漫畫學習系列,我小學個陣

題外話,有個叮噹漫畫學習系列,我小學個陣好鍾意睇,係有唔同主題,天文地理科學英文發明,乜都有,細個lu ...

男爵府

引用:題外話,有個叮噹漫畫學習系列,我小學個陣

題外話,有個叮噹漫畫學習系列,我小學個陣好鍾意睇,係有唔同主題,天文地理科學英文發明,乜都有,細個lu ...
圖書館有!

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆:固執孩子如何教?

我姑奶個女都系9歲,上星期姑奶話個女同距爸爸都經常有呢D拗撬,令個女返房喊。
其實系小朋友知大人講得有錯,但苦於唔知樣點反駁者,你要比D支持距,再教距正確方法(姑奶教個女用書本或电腦資料撻距爸爸)

子爵府

我又覺得每個人都有自己既諗法…你覺得岩既野人地可能都覺得你係錯…

男爵府

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+11:07+見到

原帖由 Wendy1017 於 14-01-10 發表
其實我覺得你個女冇唔啱wor, 反而係個姨姨太執著, 同埋佢講恐龍果part真係錯喎, 我反而覺得你囡囡有自己諗 ...
我有教佢要接納人哋嘅缺點,但絕對唔代表要認同佢做法。原諒佢唔肯承認自己都有唔認識嘅嘢就亂講一通。
你講得好啱,有自己諗法絕對係好事,唔好人講咩就信。哩樣我唔太擔心,反而表達嘅態度會係我目前較關注嘅。

男爵府

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+11:07+見到

原帖由 Wendy1017 於 14-01-10 發表
其實我覺得你個女冇唔啱wor, 反而係個姨姨太執著, 同埋佢講恐龍果part真係錯喎, 我反而覺得你囡囡有自己諗 ...
「我會先應同佢ge睇法係冇錯, 話比佢知呢個世界有d人係鍾意堅持己見, 錯都唔會認, 但無需要爭拗, 亦唔需要太上心, 有d野係改變唔到ge, 知道自己冇錯就得, 始終要尊重別人。」
我好欣賞你講嘅哩段說話,我會慢慢滲比佢

男爵府

引用:Quote:原帖由+StrawberryLove+於+14-01-10+

原帖由 Superman-GF 於 14-01-10 發表
非常同意。我唔覺女女有太大問題。最憎D大人亂噏廿四。只須教佢圓滑點,關注吓別人感受就ok了

...
哩個亦都係我嘅想法。

男爵府

引用:Quote:原帖由+bellelau+於+14-01-10+發表「

原帖由 Superman-GF 於 14-01-10 發表
和我細個一樣覺得大部份人蠢但我話你知,呢種性格,稍為打磨一下菱角,會係個出色的人:goo ...
多謝妳安慰。
我而家就係搵緊打磨佢菱角嘅方法。

男爵府

引用:回覆+bellelau+的帖子總之難教啦.硬頸固執.

原帖由 961123 於 14-01-10 發表
回覆 bellelau 的帖子

總之難教啦.硬頸固執.不太信人.

男爵府

引用:我細個都固執!我諗最好既教育方法,應該係身

原帖由 jin9 於 14-01-10 發表
我細個都固執!我諗最好既教育方法,應該係身教!

同佢講多啲事情可以多方面睇!唔係所有事都有分是非!
多謝你寶貴意見。

男爵府

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+14:38+多謝

原帖由 ChristieMing 於 14-01-10 發表
多口問句, 你囡囡係咪亞氏保加???
冇做過測試。有某D特質似,但並唔明顯。

男爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

我稔可以話佢知人人學既嘢唔同時期都唔同, 唔代表人哋錯, 因為人地學既時侯可能真係咁講, 到左依家呢, 科技日新月異, 大家知識多左就知道以前既理論係需要改進. 好似我地以前讀書係話九大恆星, 依家都唔係啦, 咁有d人仲停係佢學時知識, 所以就會同呀女既答案有落差. 所以做人要不斷upgrade 自己知識. 唔知咁樣答你個女會唔會改善到佢既固執呢?

男爵府

引用:我姑奶個女都系9歲,上星期姑奶話個女同距

原帖由 momo06 於 14-01-10 發表
我姑奶個女都系9歲,上星期姑奶話個女同距爸爸都經常有呢D拗撬,令個女返房喊。
其實系小朋友知大人講得有 ...
我有企喺個嗰邊,但唔想佢因為人哋錯而影響自己心情,要多D接納同自己諗法唔同嘅人。

男爵府

引用:我稔可以話佢知人人學既嘢唔同時期都唔同,+

原帖由 wasabi_s 於 14-01-10 發表
我稔可以話佢知人人學既嘢唔同時期都唔同, 唔代表人哋錯, 因為人地學既時侯可能真係咁講, 到左依家呢, 科技 ...
多謝你提供咗一D開導佢嘅說話。
我之前未諗過哩個答法。

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

媽媽,你仲有無keep 住同佢講故事呀?

風雨同路

大宅

引用:Quote:原帖由+Wendy1017+於+14-01-10+發表

原帖由 bellelau 於 14-01-10 發表
我有教佢要接納人哋嘅缺點,但絕對唔代表要認同佢做法。原諒佢唔肯承認自己都有唔認識嘅嘢就亂講一通。
你 ...
你其實好好,因為呢,我細個個陣,我老豆係同我講:大部分人係好蠢架,你唔洗理佢地。
細個唔知當然覺得老豆講既係岩,讀大學發覺好似我老豆咁,唔對路。
我自己而家方法係,同自己講,一件事除左睇岩定錯,仲要睇埋人地既感受。我自己好鍾意觀察人,所以會同自己講,嘗試係人地角度觀察,咩原因佢會咁諗(或者,難聽d, 咁蠢). 我就好鍾意睇d 心理書,台灣一d 有心理學家分析既節目。例如遇到d, 好鍾意吹牛既人,細個個陣會覺得佢白痴,up 得就up, 仲好想當面話佢知佢錯d 乜,等佢唔好再繼續。而家我會將d 心神,轉做觀察,推斷呢類人通常係自小自我認同感較低,父母比唔到佢想要既attention. 有機會既話,再認證下呢個推斷岩唔岩。
然後就係,自從工作需要,我成日要比d 正面支持同埋鼓勵說話人。細個個陣通常我一睇就睇到一個人/事有咩問題,雖然而家都係,但睇完缺點後,我會同自己講,咁到底佢/件事有咩優點?然後d 缺點就收埋佢,優點就轉返做說話講出黎
其實你女女咁醒,你可以讚下佢觀察力強,再叫佢不如又睇下個個人有乜係做得好,大家討論下。再慢慢講,試下用人地角度,分析埋佢既感受,同埋講d 乜野人地可能會唔開心,點講佢會聽落舒服d, 或者開心d.

大宅

引用:Quote:原帖由+kingkingtc+於+14-01-10+發表

原帖由 bellelau 於 14-01-10 發表
「佢有自己一套, 唔會太易俾人影響, 但有D偏激, 覺得果樣野一定係果樣, 唔可能出第2樣...」
妳哩句實在講得 ...
喂喂,你女女真係同我一模一樣,基本上我個人係冇脾氣咁滯,除左兩個情況,一係瞓覺比人嘈醒,二係講極解釋極對方都唔明之餘,仲要同我拗/話我錯/係咁問我

至於解決辦法,我都諗唔到
呢d 位我到而家都仲係一chur 就爆
我既方法係,剩係同聰明既人做朋友,同埋去d 多聰明人既地方工作。

不過呢,我好奇怪,剩係對平輩/上一級先係咁,對老人家小朋友後輩,我係超級有耐性。我都唔知點解會咁

首頁

尾頁

跳至