自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:edenchan 的帖子

我都糸陀大仔時發現糸帶菌者,即刻的老公驗血,好彩冇中招,即刻打返抗体針。

我自己就每半年驗血monitor 住個指數。

我本身唔煙唔酒,海鮮亦少食,so far, 冇乜問題,香港大把人带菌,唔洗担心。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 VIKAZ 於 14-05-03 發表呢段

原帖由 edenchan 於 14-05-03 發表
無吖,乜要食架?
唔高唔洗食

珍珠宮

引用:我身體檢查時話我有抗體,我唔明係咪我中過

原帖由 mrs雨過天晴 於 14-05-03 發表
我身體檢查時話我有抗體,我唔明係咪我中過招?

珍珠宮

引用:Quote:my005 發表於 14-5-2 21:16 我全家都

原帖由 sukkiu 於 14-05-03 發表
你講起,我細個時,間中都有飲雞骨草,我同個妹都有抗體,可能真係有關.C6都係帶菌,佢話飲左個肝舒服D. ...
太涼,受不了

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實香港人好多都有,我聽產前講座,BB而家一出生就打針,等我地呢批人死哂,香港就無,不過而家咁多同胞落來,呢個理想就實行唔到.

複式洋房

回覆:edenchan 的帖子

我早2O年前生大女時知是乙型肝炎帶菌,喂人奶,早前女儿產檢,她沒有帶菌,放心,

伯爵府

BK Milk勳章

引用:醫生話亞B出世打針就無野,甘生完之後我係

原帖由 edenchan 於 14-05-02 發表
醫生話亞B出世打針就無野,甘生完之後我係咪每半年驗一次肝?
強烈建議你生完後搵個醫生跟進下,唔好睇小呢個問題,好容易引起肝硬化同演變為肝癌,但只要定期檢查係絕可以避免,我爸爸就係因為定期check住先執番條命,我唔係想嚇你,只係想你留意一下預防下

大宅

回覆:今日去產撿知道我係乙型肝炎帶菌,唔開心

多謝大家!我幫我c6約左驗肝,到生埋亞B補完身,再詳細D驗下肝功能再飲下雞骨草,以家只希望亞B健健康康

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:今日去產撿知道我係乙型肝炎帶菌,唔開心

來緊你應該有堂書要聽的,醫院安排,果時再問下雞骨草有無用

乙肝係好易變肝硬化肝癌,你記得大日唔好捱夜

首頁

尾頁

跳至