自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:好吾開心有沒有早產經驗媽媽傾下

男爵府

畀面勳章

回覆:edenchan 的帖子

我都係早產b的媽媽,初初都唔開心咗一段時間,加上產後情緒化,更加唔開心,又無人分享,不過你見住佢一天一天長大,自己都要勇敢樂觀些,諗下之後點照顧bb,add oil

仔仔34週,健康活潑

伯爵府

我自己係早產b,早左3個幾月出世,出世時3磅3安士,依家係肥師奶無大病痛既3子之母~

大b駿逸細b駿晞

大宅

我以家做既野就係泵奶,但泵極都好少,又無得埋身,醫院叫我用手泵先

子爵府

引用:本來八月中生尋晚六月十四生左三十週,BB而

原帖由 edenchan 於 14-06-15 發表
本來八月中生尋晚六月十四生左三十週,BB而家係ICU話有感染呼吸要用機

...
我侄女28週出世,出世得磅幾(吸收唔到營養),住ICU兩個幾月,夠磅數出院,你要相信醫院,放心比人照顧bb,控制好自己情緒,唔好亂諗野,香港醫療已進步好多,祝bb身體健康,快高長大

男爵府

畀面勳章

媽媽,努力加油, 相信bb生命力好強,好快適應這個世界。
我個仔都是早產及輕磅,原因不明。唔好唸咁多點解早產,因個個bb都是獨一無二。

子爵府

放心啦,nicu設備同醫護已經好好。
橫掂大人都幫唔到咩,咪休息多d,泵足夠人奶俾bb (因為無得埋身,人奶好快減小),探佢個時,俾d正能量佢,開心傾吓講吓仲好啦。

我細仔啱啱踏正26wk出世,得840g,生完第二日見佢,四肢插晒針+膠紙,個口又插喉,鼻又用緊豬鼻,真係無忽好肉,好心痛。但係我地望住佢乜都做唔到,唯有靠佢自己+相信醫護人員,我地做好本份,泵多d奶,探佢就開心d同佢講野就得勒。

唔使再諗自己做d乜令佢咁早出世。呢胎係我第二胎,生完醫生驗過胎盤,無受感染;我本人又健康!!
都係唔知點解,咪諗佢想早d見呢個世界,再轉牛角尖都無用

大宅

樓主,你要加油,呢度好多過來人,我都係其中一個,囡囡32週,出世1.6kg,出世後都有一籮身體問題,我都唔開心咗一段時間,擔心咗好耐,喊咗好多次,所以好明白你而家嘅感受!但陽光總會在雨後出來,我囡囡好快已經可以健康成長,而家8歲,身體健康!所以你都要對BB有信心,多D鼓勵佢,你自己正面D,BB會feel到,醫生護士都好細心,好有經驗,你放心交俾佢哋!祝福你BB可以健健康康地成長!

珍珠宮

放心交俾醫院

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

舊同學女兒23w出生,依家一歲幾了,都好健康。媽媽唔好咁擔心,依家最緊要於係比自己休息多d,食返多d野。有體力先可以去照顧bb。

波蘿包1  6個月 bb都好强意志力  發表於 14-6-16 10:49

男爵府

樓主:作為過來人,非常明白你的心情。你現處於哪一間醫院?當年我囡緊急出生後,即時轉介威院。雖然那裏的職員很惡,但技術、經驗肯定是一流的。兼且威院是容許父母24小時隨時進出看BB的,你現在剛分娩當然去不了,那就請c6辛苦一點,盡量去看BB,去同他說話,及多點撫摸他,BB會感覺得到的。
你現在多點休息,養好身子,奶泵得多少也好,盡量拿去比BB。BB生命力很強的,過幾天便會穩定落嚟,不要太擔心。

加油!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

放心

醫院人員緊張過妳

佢地對初生 b 好緊張, 監察好好

一定會悉心照顧

樓主, 而家最重要係多休息, 唔好唸 D 唔開心野

等身體復原, BB 出院就有排妳忙

子爵府

牛年勳章

引用:我以家做既野就係泵奶,但泵極都好少,又無

原帖由 edenchan 於 14-06-16 發表
我以家做既野就係泵奶,但泵極都好少,又無得埋身,醫院叫我用手泵先
有機會的話放BB係自己心口做kangaroo care.BB同媽咪有肌膚接觸好幫助媽咪上奶。BB未會識啜奶住。但每日都要比機會佢試下。多D望住BB或佢張相泵奶。
要多食飯。飲水。果汁。奶。湯。要夠瞓。心情要輕鬆。先至會上奶。
唔容易樣樣都做到。但盡力啦!支持你!

禁止訪問

大宅

你要加油呀,bb生命力好强佢宜家好需要媽媽既支持,你要好好休息,養好身子等bb出院去照顧佢

禁止訪問

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

Ok嫁啦,我B開頭每餐食1~2ml,之後加到5ml,放鬆心情,唔好俾咁大壓力自己,可以的話飲多啲湯水/炒米茶

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

樓主加油

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

子爵府

引用:我個女好穩定,簽左放棄治療後就冇再病,而

原帖由 ming1020 於 14-06-15 發表
我個女好穩定,簽左放棄治療後就冇再病,而家都係插住喉呼吸同食奶,所有野冇變過

...
加油,上天自有安排,作為媽媽,支持你

子爵府

我囡出世得四磅,而家玩得食得zzz 得睇少一陣都唔得,都住左nicu 十幾日

首頁

尾頁

跳至