自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:靠邊企,係公民常識吧!

原帖由 BaoYue_BaoKun 於 14-08-31 發表
靠邊企,係公民常識吧!
係囉,我仲以為我去左外星添!乜唔系一向都系靠右企,讓左邊比趕時間嘅人行咩?幾時改左規矩我都唔知嘅?

珍珠宮

回覆:又一個滿口英文c文敗類

而家d人反而話靠邊企既係唔文明呀!mtr宣傳係叫人企定唔好行,所以大家就可以並排企~

JMM  吹到啤啤漲!  發表於 14-8-31 10:20

水晶宮

回覆:櫻花bb 的帖子

公爵府

引用:今日,同c6仔仔去時代行街,有個滿口英文既

原帖由 鴨鴨比 於 14-08-31 發表
今日,同c6仔仔去時代行街,有個滿口英文既男仔係兩層樓高既扶手電梯衝落黎,當時條梯好多人,我地一手抱bb ...
向扶手電梯平排企?
提議您下次最量靠邊企站會好D,費事比D趕時間的人撞到啦。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

男爵府

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 Sk818 於 14-08-31 發表或者

原帖由 ivycowcow 於 14-08-31 發表
其實我比較perfer呢種企法,我同我三歲仔都係前後企,特別係地鐵。不過係呢度講又會有一輪爭議

...
me2..最安全其實前後企!

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:究竟滿口英文同呢件事有乜关係?楼主認為講

原帖由 longlokma 於 14-08-31 發表
究竟滿口英文同呢件事有乜关係?

楼主認為講英文的人=斯文人? 所以撞楼主而講英文的人 = 斯文败類?
樓主意思可能係唔一定b6先會衝撞,切勿盲目崇洋

我覺得如果條電梯已經好多人左右兩邊企晒,咁就唔好强行要人企返晒右邊,晌左邊度衝過去law

就算果英文男子認為企埋晌左邊唔岩,幾趕時間都要注意安全,唔應該撞人衝過去。

我自己會睇情況而決定企唔企埋左邊。如果條電梯好空閒,當然靠右企。如果旺角地鐵站咁,九千幾人等上扶手電梯,而電梯左右兩邊都企晒人行唔到,就會企埋左邊。

我是一隻喵

水晶宮

wonderlulu 發表於 14-8-31 08:15
外國幾乎文明城市全部係單邊企,讓出通道亦方便疏散係公共意識。

偏呢樣係華人欠缺,自己人最緊要塞埋一起 ...
(題外話)

我想講好耐,
香港家長以為無論在何時何地, 同仔女平排企係最安全,
其實可能仲有危險.
扶手電梯, 已有jm講o左一個個案;
踩單車, 真係唔好同個仔女平排咁踩呀.
阻人不特止, 而且危險呀. 唔該單線行車啦.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:或者佢係英國番,試過係英國地鐵電梯,就有

原帖由 Sk818 於 14-08-31 發表
或者佢係英國番,試過係英國地鐵電梯,就有個鬼在左邊係咁跑,如前面有人,就話人䢐住佢,我當時唔明,後尾 ...
同意,我都係前後企

珍珠宮

PinPin 發表於 14-8-31 10:10
而家d人反而話靠邊企既係唔文明呀!mtr宣傳係叫人企定唔好行,所以大家就可以並排企~

...
我之前係第二個 forum 都見到有爭論: "拖小朋友搭電梯應否靠右企?"
當時有個媽媽話.. 佢同個囡搭電梯一定平排企... 唔會理人地點講/阻唔阻到人.. 總之個囡既安全最重要...
跟住網友既論點不外乎係 "MTR 都叫人要企定...".. "都唔爭在個幾十秒..".. 等等...
但我覺得... 重點係如果真係想安全.. 同小朋友應該係前後企!
電梯意外多數係電梯突然停止, 小朋友涼鞋 sip 入梯邊等.... 同小朋友前後企先可以睇清楚小朋友隻腳有無 sip 梯邊... 突然停時可以擋一擋個小朋友..
而唔係平排企... 阻到人之餘其實係危險 d....

跳跳虎媽媽  都可以立即保護小朋友  發表於 14-8-31 12:25
跳跳虎媽媽  agree! 有咩突發事,   發表於 14-8-31 12:14

珊瑚宮

環保接龍勳章

今日,同c6仔仔去時代行街,有個滿口英文既男仔係兩層樓高既扶手電梯衝落黎,當時條梯好多人,我地一手抱bb ...
如果讓到就讓啦,唔係邊個啱的問題,你被撞到受傷咪仲唔抵。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

別墅

由細到大都係企右邊,不過唔知幾時開始,呢個sense 於香港可能不適用,因人太多

伯爵府

我都試過遇到呢d人, 我女兩歲,撞開佢來行 如果我女有事實同佢摶命。
地鐵趕時間都算,商場個個都慢呑呑,佢咁趕唔好行商場啦。

珍珠宮

醒目開學勳章

我同小朋友出街都習慣分開靠右企

侯爵府

我都習慣企右邊!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:teresayan07 的帖子

我都係前後企,有咩突發事都可以立刻抱住佢!

珊瑚宮

翡翠宮

男爵府

講英文就係全部係斯文人架o勒

大宅

兩大誤區:
1:拖細路平排企扶手電梯安全d
2:出現在商場扶手電梯嘅人唔會有機會趕時間

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

首頁

尾頁

跳至