自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

引用:大部份臺灣人的母語是台語。

原帖由 awah112 於 14-09-11 發表
大部份臺灣人的母語是台語。
有冇地區性?
因為我上台灣討論區,見好多媽媽話同小朋友係講國語,祖父母就係用台語。
亦睇過唔少台灣網友(後生)同新一代小朋友台語講得唔好?

侯爵府

"不只是簡簡單單地放大,而是方方面面都大有提升.....

是怪怪的.....

珊瑚宮

unkujoh 發表於 14-9-11 10:54
噜囌累贅不傳神

常見有自主研發, 非法竊取之類詞語
仲有"非常正常', 你永遠唔知乜係正常, 正常尚要分"普通"正常同"非常"之正常, 或"較差"嘅正常。

大宅

awah112 發表於 14-9-11 11:52
事實如此。
中文水平最差呢個立論有一錘定音之感覺

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:iPhone6推出,港台內地三地宣傳稿大不同,其

原帖由 Meryl 於 14-09-11 發表
iPhone6推出,港台內地三地宣傳稿大不同,其中內地稿文被評為完敗
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/c ...

simple is the best~

珍珠宮

回覆:【普教中】有助提高中文水準的反証 - iPhone6 三地宣傳稿

文化唔同都拎黎講, 人地夠覺得香港奇怪啦。

大宅

wonderlulu 發表於 14-9-11 11:55
仲有"非常正常', 你永遠唔知乜係正常, 正常尚要分"普通"正常同"非常"之正常, 或"較差"嘅正常。
...
同感

再多例子, 普教中支持者還是會話"證據不足"

夏蟲不可語冰

珊瑚宮

tinlong22 發表於 14-9-11 11:27
指個句方方面面?

方方面面-語出:孫中山《民權主義》第五講:自己一方面要做駕駛的汽車夫,又一方面要做修 ...

孫先生就憑佢政治地位就要係中文造詣上也要佔威風

老天, 灣仔回歸柱上那手題字, 大概也是這個思維, 只能說, 架係自己丟的。

大宅

bplus 發表於 14-9-11 11:51
中港台三地, 香港人中文水平最差係事實, 而中,台都係用普通話或者國語教學, 只有香港唔係, 用個別人的翻譯 ...
何以見得香港中文最差?我相信大陸多文盲過香港。

大陸咁多中文人才,又何必挑選最差的來獻醜?

香港文壇其實也出過不少巨人,今日香港學生中文水平每況愈下,與其怪罪於廣東話,不如怪香港人越來越不喜歡閱讀,最多看看雜誌漫畫...想提高寫作水平,多閱讀優秀的中文著作才是王道!

伯爵府

引用:Quote:awah112 發表於 14-9-11 11:24 我兒

原帖由 mother904 於 14-09-11 發表
你兒子在台灣學中文沒問題,因為他在台灣生活,日常都是說國語,用國語學中文自然是駕輕就熟。

你小學同學 ...
同意啊~

用咩方法學先係重點,而唔係用咩語言
因為我會逛3地嘅兒童教育網
無論台灣定中國,都好著重閱讀
而佢地好多都會讀*中文*書/繪本
有本地嘅童書出版社或作家
(例如台灣信誼)
或出版外國同日本繪本中文版
甚至係寫教育兒童閱讀嘅作家
相反,香港唔重視閱讀,有的更甚視\"細細嗰就閱讀\"為怪獸行為

尋日先見隔離鋪講,咁細個叫佢讀書好怪獸,又話人地屋企有2000本童書(愛好閱讀嘅家庭)就叫炫耀……

珊瑚宮

口水包包 發表於 14-9-11 11:58
文化唔同都拎黎講, 人地夠覺得香港奇怪啦。
呢樣我同意, 我唔會對一個農夫苛求詩詞歌賦, 但我會叫自己孩子好好討教佢嘅農耕知識。

你會叫自己仔女向佢討教中文嗎? 老實, 呢個係我對好多教普通話老師嘅一點意見: 先提高自己中文水平吧。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

不只是簡簡單單地放大,而是方方面面都大有提升,卻纖薄得不可思議,性能更強卻效能非凡

我自問寫唔出咁好文采

珍珠宮

睛靈勳章

引用:Quote:awah112+發表於+14-9-11+11:07+那用

原帖由 Meryl 於 14-09-11 發表
總之班小學生又成為犧牲品,我覺得真正需要“教改“既係一班官員,當年邊個話要教改架

翡翠宮

畀面勳章

miumiu0101 發表於 14-9-11 12:15
不只是簡簡單單地放大,而是方方面面都大有提升,卻纖薄得不可思議,性能更強卻效能非凡

我自問寫唔出咁好 ...
最尾果句「性能更強卻效能非凡」更是一絕

豈只是「文化差異」四字了得
日日是好日

珊瑚宮

Meryl 發表於 14-9-11 10:39
iPhone6推出,港台內地三地宣傳稿大不同,其中內地稿文被評為完敗
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/c ...

能把握英文嘅人, 當然知道那個說法最精確表達原意(英文版)。

但廣告字句, 要向受者傳達, 水平水準, 都要相就。

只能說, 見人說人話, 見鬼說鬼話。

大宅

wonderlulu 發表於 14-9-11 12:19
能把握英文嘅人, 當然知道那個說法最精確表達原意(英文版)。

但廣告字句, 要向受者傳達, 水平水準, 都要 ...
我覺得譯者英文又不似太差,除了最尾果句「性能更強卻效能非凡」堅錯!

我反而覺得佢譯得太直接,完全沒有再用中文寫作的角度去審視成篇宣傳稿,因此令人感到中文水平不高,似係用電腦譯完就算,不知這些是否就是所謂歐化中文?

珊瑚宮

caramelpudding 發表於 14-9-11 11:54
有冇地區性?
因為我上台灣討論區,見好多媽媽話同小朋友係講國語,祖父母就係用台語。
亦睇過唔少台灣網友 ...
我的台灣親友, 半百以下好少能說完整的台語/閩南話, 下一代可能聽也不太靈光。
但台灣國語也吸納了不少台語/閩南話詞彙, 令外人覺得保有台灣特色, 但基本上, 國語文化已取代了本士語文。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Meryl 發表於 14-9-11 12:04
何以見得香港中文最差?我相信大陸多文盲過香港。

大陸咁多中文人才,又何必挑選最差的來獻醜?

你又點知人地揀最差個人哩做翻譯?

大陸封閉咁多年, 又有13億人口, 以量計, 文盲當然多過香港喇, 不過, 同意你講香港人真係睇得書少, 父母都唔睇書, 難怪一代不如一代, 香港人中文差, 唔係一朝一夕就煉成, 同樣亦都唔可以一錘定音判定全部香港人中文都係差
淡淡的來, 好好的去 ....

珊瑚宮

Meryl 發表於 14-9-11 12:30
我覺得譯者英文又不似太差,除了最尾果句「性能更強卻效能非凡」堅錯!

我反而覺得佢譯得太直接,完全沒有再 ...

要保留"洋"味(基本上泛指不通順的中文用法)在內地也是一個賣點。

就像淘寶客啲"亲", 不就有和歐美文化接上的味兒嗎?

男爵府

回覆:【普教中】有助提高中文水準的反証 - iPhone6 三地宣傳稿

一段翻譯就下定論會否太過武斷?大陸亦有不少高水平的的文學作品,建議你可以看看內地高考中文滿分作文,全部文筆比香港大部份高中生好,唔通又能代表普教中可以令學生中文水平提升?我對普教中持中立態度,只係覺得中文水平與學習方式無關,自問香港有幾多學生會重視中文學習,閒時睇中文小説,不多看又如何能提升中文水平

首頁
12345...6

尾頁

跳至