自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:亞女中四, 佢有個同班女同學我見過兩次, 好

原帖由 Siuchoi 於 14-11-02 發表
亞女中四, 佢有個同班女同學我見過兩次, 好乖, 成績唔錯, 上星期仲上來我屋企幫亞女温數學。唔收費, 純粹同 ...
你做得好好,既幫到人有幫到自己個女…完全唔厚多士!抵讚

禁止訪問

回覆:想幫亞女既同學

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你都叫左你大女去問同學...咁你上黎問做乜??

我覺得原意係好, 但我唔知你咁做係咪一個好方法.

你間中留佢響度食飯都OK, 如果係俾錢就真係要小心處理. 你俾得錢俾佢, 咁佢自然少左問父母拎錢, 當佢父母知道佢開始識自己搵錢的話, 會唔會更加唔去照顧佢, 甚至要佢d 錢呢?

如果佢肯黎幫你個細女補習, 俾我就會擺明教佢理財, 自己開一個戶口去管理自己既錢, 平時都要照問佢父母拎錢, 俾人鬧都無法子, 因為呢個係佢父母既責任同埋現階段佢父母未必適宜知道佢有錢. 等佢捱到18歲拎埋成人身份證至好俾人知佢有自己既戶口.

珍珠宮

引用:你都叫左你大女去問同學...咁你上黎問做乜

原帖由 bosch 於 14-11-02 發表

我覺得原意係好, 但我唔知你咁做係咪一個好方法. ...
講得啱,日日留佢食飯都無所謂,但俾錢佢我一定唔會。雖然話佢唔似會啱人,但係世事好難講,而且俾佢覺得搵錢好易,話俾人知自己有幾慘就會有錢,咁又係唔係真係一個好方法呢?

禁止訪問

侯爵府

睛靈勳章

回覆:Siuchoi 的帖子

支持你!

男爵府

Siuchoi 發表於 14-11-2 01:10
亞女中四, 佢有個同班女同學我見過兩次, 好乖, 成績唔錯, 上星期仲上來我屋企幫亞女温數學。唔收費, 純粹同 ...
你唔多事,好好人!支持人間有情!

男爵府

你真係好好!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

要計算埋如果佢呀媽知道左會點,
會唔會當佢搵錢工具…
要同個同學夾定口供~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

男爵府

你做得好好,支持你

公爵府

BK Milk勳章

支持

伯爵府

引用:亞女中四,+佢有個同班女同學我見過兩次,+好

原帖由 Siuchoi 於 14-11-02 發表
好人!!! 希望妳會幫到佢!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

樓主真係好好人

大宅

樓主,絕對贊成你咁做,因個細路女仲未識自立,幫到幾多得幾多呀

男爵府

你可以同個女仔咁講「哎呀!真係5好意思,成日要你泥幫個女温書,你點都要收反小小車馬費同人工,係咁咦詐,5好覺得5好意思,應該要收ga!」
你睇下咁樣講,個女仔應該會接受,不過最好同你女傾下係想幫人5係5錫佢,同時比$嗰度你C6最好5好係度講,個女仔會5好意思收ga!
希望你會有用!

大宅

support

大宅

其實一直都有唔少高年級學生課餘幫人做part time 補習賺錢喇,都好普通啫,有咁多嘢要顧累咩

男爵府

引用:你都叫左你大女去問同學...咁你上黎問做乜

原帖由 bosch 於 14-11-02 發表

我覺得原意係好, 但我唔知你咁做係咪一個好方法. ...
同意

男爵府

引用:Quote:原帖由 Jobian 於 14-11-02 發表其實

原帖由 tkop 於 14-11-02 發表
咁你想到點樣幫到佢又唔使比人打
最好揾日叫樓主借頭借路同埋阿女上同學屋企家訪下先

子爵府

支持

首頁
12345...20

尾頁

跳至