論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

回覆 iam_connie 的帖子

2013年7月,我囡囡2歲半,我細仔都剛出世,我工人一個湊3個,無問題
我囡囡13年9月返K1,我工人帶埋細仔一齊返學及去接放學,大約步行30分鐘到學校,然後去買餸及煮晚飯(無錯,早上煮定晚飯既餸,唔係好多人接受到,但我OK,因為,咁係最有效率使用時間)

阿女放學後就瞓晏覺及去CLUB HOUSE玩

我特別為咗方便工人,在美國買咗一架孖B車,方便佢一個帶2個出街

夜晚,我自己湊番對仔女,等佢有充足時間休息

我大仔當時已經8歲,工人只係負責叫佢起身返學及整早餐佢食

我產假放到9月中,我就用陪月用到9月中,多個人幫手,工人感覺好D

我工人12年8月到我家,做咗3個月,我就搬屋,又有咗細仔,我工人都無走,我都好感激佢

其實,就好似之前有媽媽咁講,你心態係同佢partner咁照顧頭家,凡事將心比己,為佢工作安排得輕鬆D,應該OK既,加油呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

wendy_ho 發表於 15-1-21 11:46

2013年7月,我囡囡2歲半,我細仔都剛出世,我工人一個湊3個,無問題

嘩!你工人好好呀, 工人有好架, 只不過衰嘅太多. 因有太多對佢好就奉旨. 黑面, 偷野.

大宅

Petitechien 發表於 15-1-20 14:39
The strangest thing is why she quits the canada job. Every helper wants to go canada. High pay, shor ...
佢寫原因係"immigration problems"....但我無問,因為初時我唔知canada咁好做~

大宅

wmkcnw 發表於 15-1-21 09:22
你GOOGLE 一下 FHE.ORG

係楊震主辦的外傭課程.
謝謝資料~~

大宅

wendy_ho 發表於 15-1-21 11:46

你工人一湊3都得,好勁....!!!

子爵府

回覆:求意見:請姐姐照顧nb+2歲bb,呢個姐姐信得過嗎

好奇點解去完加拿大仲會黎香港打工? 加拿大應該係不少賓賓嘅終極目標

大宅

回覆:^GGmami^ 的帖子

佢寫原因係\"immigration problems\"...但我個時無問!

首頁

尾頁

跳至