自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

公爵府

Joant 發表於 15-7-8 15:37
咁唔怕啦 大把時間 傳統名校贏左一半 叫佢努力
上到中四先開始分到邊啲人有實力 但大 ...
THX AR~~~

琥珀宮

重讀

水晶宮

回覆:入唔到港大

出國

子爵府

差好遠喎!

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

差咁多分,俾你讀到都辛苦死啦,諗過第二瓣啦。

Minniemouse:-P

琥珀宮

引用:阿仔諗住入港大讀醫,要求39分,現在只有27

原帖由 Joeywave 於 15-07-08 發表
阿仔諗住入港大讀醫,要求39分,現在只有27分,點算呀我唔識點架,請幫忙

...
IB 27分係HK 算差,3大好科應該無望,外國U meet到conditional offer嗎?

其實HKU 出得39分offer比你仔,照計你仔學校predicated grade唔差,出來成績差咁遠?

cffw    發表於 15-7-9 16:51

珍珠宮

阿仔諗住入港大讀醫,要求39分,現在只有27分,點算呀我唔識點架,請幫忙

...
早排報紙有登,入港大bio, chem......, 可申請轉醫科,skip y1. yr 1 醫科讀閒科, 讀通識……

大宅

分數差得比較遠 而且好多年前醫科唔多會考慮retake 過嘅學生 現在唔太確定
想讀醫其實係要有planning, 身邊朋友仔女讀到med 都一早有條路行,讀邊科

子爵府

爭太多分,叫佢考慮揀其他科

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Joeywave 於 15-07-08 發表阿

原帖由 melonfans 於 15-07-08 發表
早排報紙有登,入港大bio, chem......, 可申請轉醫科,skip y1. yr 1 醫科讀閒科, 讀通識……

...
其實一向都可以,成績好可直入yr2, 唔好嘅肯repeat yr1都有機。。。。

大宅

院校會在相關網頁中列出其收生條件,例如香港大學的牙醫、醫學、藥劑、生物醫學、精算學等課程,會對重讀生有扣分安排,所以同學若申請這類課程就要留意,以重讀成績去申請,大學可能只看最近一次成績,對重讀生更會扣分。在這種情況下,即使考生的成績達到聯招網上看到的分數,也不能掉以輕心,若扣分也計算在內,可能跌出取錄分數線。當然,若申請的課程不在扣分制度內,則用超過1年成績報讀較有優勢。

若你今年的DSE分數僅達到醫科入學最低要求,加上扣分制度,就未必能達到入學要求。除非你的成績優異,遠高於醫科入學最低分數,才會有機會。若你明年不參加DSE考試,就要加入競爭更高的非聯招申請。非聯招申請吸引很多香港或海外尖子加入競爭,入學機會難以估計。除非你成績頂尖,過往在中學中有突出表現,證明你適合唸醫科,否則入讀醫科,即使不介意從頭開始,機會亦不高。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/lifestyle/20141124/00298_002.html 收集多啲資料先 aim神科家長/學生除咗學業上 都有其他功課要做嫁

珍珠宮

...
差成十幾分,選第二科啦。 能力唔夠,勉強讀唔係一件好事。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 mmpo 於 15-07-08 發表留毛..

原帖由 Joant 於 15-07-08 發表
Band1英中都有分頭同尾 如果唔係傳統名校只係屋村名校中間都難 但睇佢中幾及有無心追 不排除佢超水準發揮或 ...

請教一下讀林護今年升中四,全級頭10名,有無機會?

公爵府

引用:佢太進取,唔係選醫就是法律,唉

佢太進取,唔係選醫就是法律,唉
27分喎.....心頭會否高左D

子爵府

回覆 Joeywave 的帖子

聽我同事講如果有機會港大及中大的醫科的, 之前入咗CAMP.

大宅

引用:回覆 Joeywave 的帖子聽我同事講如果有機會

原帖由 Money媽 於 15-07-08 發表
回覆 Joeywave 的帖子

聽我同事講如果有機會港大及中大的醫科的, 之前入咗CAMP.
點解未放榜已經可以去o camp
睇校內成績?
失手點算

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

轉讀護士都唔錯。

大宅

...
咁快知? 15 號先放榜

子爵府

美國有PRE-MEDICAL讀

首頁
12345...10

尾頁

跳至