夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆:究竟係咪真係我錯?

我有段時間的情況都同你好相似,既然覺得改變佢好難,我就改變自己~

但我所講的改變唔係話由得佢,算數,唔出聲,忍左佢喎!!

我所講的改變,係改變自己對佢的態度,即以前我就好似你咁,比佢話都唔出聲,搞到乜都係我錯,乜都比佢入到黎話我,但依架的我係會反擊,我覺得佢講得唔啱,我就會出聲反駁佢~

同埋,餵女食飯個度,我會一路餵一路叫佢幫我夾餸,話佢知我想食乜食乜,叫佢夾比我,開頭佢好似覺得我好煩,係咁叫佢夾野比我食,阻住佢食,但我話「唔使你餵個女,淨係夾餸比老婆,你都咁唔情願,你都得架喇,咁你學乜人結婚做人老公呀,我照顧個女你照顧我係應份的,否則我食風呀??咁請問我同工人有乜分別呀??一唔係可以掉轉架,你餵個女囉,我夾餸比你又點話姐~」

結果佢無哂聲出,比我ko左~

自此,佢就會主動夾野比我食,又或者幫手照顧下個女,等我有得食~

我就係要比佢知道,照顧老婆仔女係無得你揀,係人都想自己舒服架喇,我夠想喇,你一個人舒服哂得架喇,我就無啖安落茶飯就勢係假~

翡翠宮

都試過我食得唔飽,叫佢買野比我食,佢夠膽黑我面囉!!

我話我係因為要照顧個女所以先食唔飽,好似你咁呀,餐餐只顧住自己食食食,依架叫你買野比我食好難為你呀??食架咁早,我一陣食個tea/宵夜都唔得呀??

翡翠宮

又試過我趁個女訓左去沖涼,點知沖沖下個女哭,佢抱住個女走黎廁所搵我,吹我沖快d~

我話唔好意思喎,我有排沖呀,個女哭你唔識安撫佢呀??你咪彩下佢做乜哭囉,睇下佢係咪濕片/便便左,係說同佢換片喇,又或者睇下佢係咪肚餓,係咪夠鐘飲奶,夠鐘就開奶比佢飲喇!!

點知佢黑面喎,我話點呀??唔係你以為做人老豆咁易呀??唔使做呀??你以為我平時好得閒呀??

翡翠宮

好似你呢個case
「3。1點半出門口,個囡沿路想自己行,看看花追下雀,我俾佢自由發揮,所以都係我錯,因為我浪費時間,應該直接抱過囡去車站,避免行得慢走架車!」

我會話「既然你覺得個女行得慢,咁你唔抱個女直接行去車站,我唔覺得趕係你覺得趕之嘛,你咁趕時間就應該自己諗辦法架喇!!」

翡翠宮

我老公都唔細心,又粗枝大葉,但係我個人覺得係可以訓練既,但辛苦老婆囉,要好似教仔咁train,又要成日提佢~

話得佢多,提得佢多,佢依架改善左好多喇!!

首頁

尾頁

跳至