想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我三次了,由瘋癲到麻木,自己收埋心裏,因為正如你地所講的,痛只有自己知,未試過嘅人唔會明白,我而家努力睇醫生,唔再浪費時間,打排卵針,破卵針

但我建議發生即使係一次都要去檢查,我就係三次後先檢查,浪費左時間,又令自己發生完又發生,原來我係抗體出左問題,一懷孕就要食藥,如果早啲檢查可能結局就唔同了

男爵府

引用:我三次了,由瘋癲到麻木,自己收埋心裏,因

原帖由 evalau14 於 15-09-06 發表
我三次了,由瘋癲到麻木,自己收埋心裏,因為正如你地所講的,痛只有自己知,未試過嘅人唔會明白,我而家努 ...
你點check到架?我去驗荷爾蒙醫生話正常,一次唔洗咁擔心。

大宅

回覆:未小產過係唔會明白果種痛 (純呻)

我自己試過17w引x後再7w小x,對我黎講,引x身心痛好多,個遺憾係一世,小x都只係喊左一次。

大宅

引用:我自己試過17w引x後再7w小x,對我黎講,引x

原帖由 cwl0313 於 15-09-06 發表
我自己試過17w引x後再7w小x,對我黎講,引x身心痛好多,個遺憾係一世,小x都只係喊左一次。

...
殘忍d講句,可能7w未成形感覺冇咁大,亦知道早期變數仲大過中期,係你既就係你⋯

大宅

我上週二胎兒都無左心跳,之前仲有的。下星期二回診,已作好心理準備,準備問醫生藥流定刮、吸宮好... 大家有無意見比我?

唉,第一次小產,我已經唔識分享心情。心情都仲系好亂。

大宅

引用:我剛剛排左個胎出黎,點解無左亞b,已經好

原帖由 AF2014 於 15-08-28 發表
我剛剛排左個胎出黎,點解無左亞b,已經好痛苦,但仲要我經歷,陣痛咁,我痛左成個幾鐘,先排到出黎,一見 ...
好痛嗎?

我在考慮藥流定刮、清宮,準備下星期做

大宅

引用:我前好几日先做完手術,+而家在家中坐小月

原帖由 ayu026 於 15-08-30 發表
我前好几日先做完手術, 而家在家中坐小月, 幸好搵到個陪月肯做散job 照顧我飲食
看到你寫的東西,好感人。

我上星期胎無了心跳,應該下星期做藥流或手術二揀一,請問你做了邊種?

我都想好好坐好月,已經 order 左陪月餐,又吩咐左娘家的工人幫我。你醫院回家後有無沖涼?

複式洋房

我都小產2次,身心既傷都好痛,雖然我表面上冇事,但有時自己都諗下點解2次小產都係6-7週依個時候發生咁既事,真係諗唔明,依家要等第一次黎經期後返去覆診,到時要同醫生商量做一次body check

別墅

唉,我諗我可能要經歷第二次小x,尋日8w2d都照唔到心跳,因為前年試過小x,情況同而家差唔多,已經打定輸數,將一切交托比天父。
最慘嘅係,每次大肚身邊總有一兩個朋友/同事一齊大肚,次次見到人地bb健康活潑真係好羡慕,果種痛,真系冇人會明白……
今次唔知又要幾耐心情先可以平服,盡力啦,已經高齡喇…………、

大宅

我兩年前小生過一次,真係好唔開心,好唔想見人,之後半年有左,又流啡,擔心左好耐,好彩成功左生左。點知前排發現有左,七週照醫生話得四週到,情況唔樂觀,我都打定輸數,但又要再次面對,心內真的難過,又唔可以同人講。

大宅

回覆 ignit 的帖子

因為三次都係qe,佢地就會幫我抽血驗,就係咁發現

大宅

iamverysleepy 發表於 15-8-27 22:44
我明白,3月頭時,6W1D,朝早起身護墊啡嘅,仲白痴照返工,返到工又多咗,開始似血,像M come咁。我喊住同 ..........................Almost same like u except it happened to me in the early of Aug. and it seems my 1st m just come now.

民房

引用:Quote:原帖由 AF2014 於 15-08-28 發表我剛

原帖由 yeetung01 於 15-09-06 發表
好痛嗎?

我在考慮藥流定刮、清宮,準備下星期做
我個情況係,因為個胎好細,所以醫生叫我等,等到個胎自然排出黎,個晚起初我係feel到,有點兒肚痛,同腰痛,跟住就好似平時經期咁,有鮮血,醫生吩咐過,一有鮮血,就食兩粒藥,幫我推個胎出黎,我就痛足一個鐘,真係堅痛,突然覺得下面,有兩下,一陣熱流咁屙左d野出黎,個肚就即刻鬆左,我就去廁所,就見到個胎出左黎,但我之後就比較失血多,我足足流左6個鐘鮮血,加大量血塊,我5分鐘就要換m巾一塊,床鋪,床褥都過哂底,最後坐係廁所屙血,

我一星期返去醫生到照,已經排清哂,跟據我的經驗,用藥係比較辛苦,因為要捱陣痛咁,失血亦會比較多,亦有個風險,就係排唔清,最後都係要做手術,但對子宮黎講,傷害就最低,只要黎一次m,又可以努力過做人,

但手術係唔痛,手術後流血既情況會相對少,因為醫生做手術時,會將你所有唔乾淨既野都清走哂,無什麼手尾,但對子宮傷害亦較大

什麼方法都有好處同壞處,睇你自己有什麼取捨,同時亦要視乎個貼有多大,希望幫到你

大宅

引用:Quote:原帖由+yeetung01+於+15-09-06+發表

原帖由 AF2014 於 15-09-07 發表
我個情況係,因為個胎好細,所以醫生叫我等,等到個胎自然排出黎,個晚起初我係feel到,有點兒肚痛,同腰痛 ...
太多謝你的分享,寫得好詳細,說得非常中肯。這些天我實在看過太多的網上文章了。

我 bingo 了之後,一直只考慮剖腹生產,由見可知你知我是個不想搏,不想面到突如其來變數的人。故此,對於藥流的突然會大量出血、身體會突然有狀況(有人發冷、有人發燒)、突然會要轉刮宮、唔知會幾痛同痛幾耐的痛,這些我都是不想預見的。當然,我不能忽略的是有可能我又不太痛、又不太多血、又快排般成功排出來。上述的,不也是類似順產與剖腹產的女人所想的事嗎?

我醫生prefer 藥流,我就想手術,唔想心理壓力過大,及面對血及死胎。而且祟尚食療養生及中藥調理的我,覺得如果血快點清,也可儘快吃相關的東西。聽說有些藥流的姊妹,流一到兩星期血才停,手術一般好像較快停。

現在我有一個擔心,就是點樣說服我醫生同我做手術,我也唔想她有 hardfeeling,覺得我好像不相信她的建議。畢竟我倆好像是伙伴般,一路上ivf 走下來,何況我仍有凍胎在她那裡。

大宅

引用:Quote:原帖由+yeetung01+於+15-09-06+發表

原帖由 AF2014 於 15-09-07 發表
我個情況係,因為個胎好細,所以醫生叫我等,等到個胎自然排出黎,個晚起初我係feel到,有點兒肚痛,同腰痛 ...
Btw, 其實今天我剛十週了,上次照到胎無左心跳是9week2day,我估胎是停在約八週。

我覺得算是不小了,我不敢用藥流,雖然醫生話我這胎齡仍是可以的。她就是覺得藥流好。

民房

引用:Quote:原帖由 AF2014 於 15-09-07 發表我個

原帖由 yeetung01 於 15-09-07 發表
太多謝你的分享,寫得好詳細,說得非常中肯。這些天我實在看過太多的網上文章了。

我 bingo 了之後,一直 ...
其實你直接講比佢聽,你唔想見到個胎,因為這都是好重要的,我同我老公都見到,這畫面到現在都在我個腦裡面,個心會好痛,
用藥流,個心理負擔,我覺得都比較大,因為個胎出來後,又要擔心排唔排得清,又驚失血太多,因為係短期內,我要接受無左個bb,又要承受排胎的痛苦,我再接受唔到多一次失敗,要刮宮,當初,我知道bb無左,我個腦完全諗唔到野,根本無上網搵任何資料,醫生說什麼,就做什麼,我等左幾日都無動靜,都有去搵中醫幫手,食左兩次中藥,過兩日就作動排胎
其實用藥流,過程真的很像生仔咁,只不過我地唔係生左一個活生生的小孩,同埋我諗,生仔還會比較痛好多

禁止訪問

大宅

我上個月都岩岩小x左,,第一次6w去照有心跳,8w再照無左,停止發育,醫生假紙+我自己請假,total放左一星期休息,本身自己都放低,知道係bb本身問題,個心無咁唔舒服,點知返返工,俾我知道有同事係我放病假期間對我上司講埋晒d咩「好小事之嘛,大把o靚妹仔搞大左返深圳搞一搞,即日來回都得啦,駛咩休息咁耐」
我真係勁嬲,果個同事本身仲要已為人母,佢當年有左,生前病假+產假,佢自己前後一年內放左半年假,生過但竟然講d咁既野俾我上司聽,真係好黑心,好惡毒,但佢表面見到我仲會安慰我,勁虛偽

民房

引用:我上個月都岩岩小x左,,第一次6w去照有心

原帖由 MrsLau2014 於 15-09-07 發表
我上個月都岩岩小x左,,第一次6w去照有心跳,8w再照無左,停止發育,醫生假紙+我自己請假,total放左一星 ...
可以不用理會這些人,針唔吉到肉唔知痛,我小產左之後,有一些安慰說話,其實係好傷害,咩胎唔成形等等,我寧願什麼都聽唔到,我前後放左10幾日

男爵府

到而家事隔10個月仍然有時會有唔開心既感覺,仲有好多時fb見到既時間都好想問點解我係咁

首頁

尾頁

跳至