懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:一陣催生

今日生左啦!終於捱過左唔洗成日驚

男爵府

回覆:Kitwahlai 的帖子

我預產係3號,2號就叫我入院催生喇!我血糖高,快到好緊張丫

大宅

引用:今日生左啦!終於捱過左唔洗成日驚

原帖由 Sachiyingoldie 於 15-11-28 發表
今日生左啦!終於捱過左唔洗成日驚
成個過程係點?可以分享下嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+Sachiyingoldie+於+15-11-28+

原帖由 kweee 於 15-11-29 發表
成個過程係點?可以分享下嗎?
過程就係醫生檢查宮頸成熟程度,決定塞藥泥令佢快d熟,會一路縛機聽b心跳。

我5點塞,我對粒藥反應大,好快就有宮縮,一開始就5分中一次,不過只係m痛程度,幾個中後又密左又痛左d,但個樣仲好自在。

到11點左右個痛就大左,係痛到中段先有少少難受。

但1點左右,我要開始分散注意力去減低痛感。4點個陣我既陣痛已經密到1到2分中一次,覺得穿左水因為條底褲濕哂,有d暖,所以我出去同姑娘講,安排見醫生。等5分中左右但又好似冇再有水流出泥,醫生檢查又話唔係,叫我再下次穿先再同佢講。
(佢檢查個陣我咁岩陣痛,又要叉開隻腳,又緊張所以成身係到陣)

檢查完我d陣痛又升左級,去左fitball同行下,仲跪左係地下趴個身係梳化休息,呢個姿勢好似舒服少少。或者係企係度成90度角上身扒係床到,patpat左右搖下。我又做下瑜珈個招跪趴係度

又捱多2個中,6點幾我又要去縛機,姑娘會用三角枕浪起你一邊,第一次覺得好正咁好待遇,但當你有陣痛個陣就會好憎呢舊野,因為佢攝左我就唔郁得,想再訓側d會舒服d又唔得,平訓又唔係,覺得攝左仲唔舒服。

姑娘話我陣痛好密,點解唔同佢地講,我話尋晚醫生有做過一次檢查,佢話,你要再講多次咖嘛。

我縛機個陣既痛係我要搣自己手去減底陣痛感覺,哈哈,係我自己覺得咁做舒服d姐,我攰到痛完個下可以即刻發夢,然後又痛到醒。

縛完機反自己張床,終於有醫生巡房,我仲係最後一個,佢泥幫我探手指,一路話,幾好喎。我好似有反希望敢,因為我已經好想入產房試佢d止痛方法。醫生話,有3度啦喎可以過產房。我感動死啦,去埋小便,一路痛一路汁野。 好怪咖唔知係個馬桶好底定去小便就會咁,但次次去個廁所陣痛就會泥。

入到產房好似8點啦,其實雖然係痛,但仲捱到既,不過我好怕死所以一早問定無痛係點。產房2個姑娘一個林,一個惡但扮溫柔。扮溫柔個個一聽我咁快問定無痛好似有d不滿,不過都係講反無痛要等驗血報告出,產科同麻醉科醫生檢查過批,同麻醉師有時間先可以,而且佢地主張唔好用無痛,會建議我試左其他止痛方法先。

然後就比左個電機我,教我用埋笑氣,再開埋個好怪既音樂,我個陣仲覺得產房好靚,老公入到泥,我又要縛機同攝個死人3角枕,到11點左右我真係每下痛都要吸笑氣,我冇wing,但都其實冇止痛,所以我懷疑過冇開 笑氣係心靈上既止痛,同會幫你一定要有節奏敢鼻吸口呼,反而個電機有少少作用,痛得舒服d。
到1點左右,我個痛呢大到我一定要揸d野一扭,我老公件袍比我整到皺哂仲要佢挨埋泥我就推開,佢企直我又拉佢

我陣痛到可以連續幾下,無得回氣咁濟。但因為一入去隔一陣醫生入泥檢查,我又大膽問醫生無痛,唔理扮溫柔姑娘有d黑面。醫生話可以幫我入紙。所以姑娘又幫我探指個陣,話宮口冇點開,b頭仲係高,但就好彩夠薄。所以比我行下,坐波。但我一行幾乎每幾止就仆反去個笑氣度。

醫生又泥睇,我已經痛到唔太笑得出,醫生話都有就泥4度,幫我穿水,話可能唔洗吊催生藥。但會痛好多。

又真係勁痛!我都3點都未有無痛,但實在太辛苦我同老公講,無痛!!

姑娘問我講咩,我就話想要止痛針或者無痛,個姑娘聽到我話止痛針好似又冇咁黑面,佢話,你想要止痛針定無痛?我緊係話無痛啦

佢就打比麻醉科,終於等左成個中個醫生泥,又講一大輪咩後遺症呀個d,我好想叫佢快快趣講完佢!但我仲有理智,係咁up頭。

佢幫我打時我又陣痛,仲係連續幾下!但又唔可以郁,好要意志力,我隻手係敢揑,又問個廢氣,打個下好酸,但真係咩都冇所謂啦個下,冇野超越到陣痛。

但打完又有陣痛,我仲係一樣痛,醫生話要等15分中,又比個制我可以加藥,又話只可以半個中禁一次。我一共禁過3次啦,都仲會有痛既感覺,但感覺唔到輕d既陣痛,只係下腹真係幾酸,但我都叫做可以休息,訓下醒下敢。

到6:48醫生又泥探指,探完問我有咩感覺,我話下腹好酸,佢就話,其實我己經開哂但因為我用左無痛可能無感覺到想痾。

叫我試下腳有冇力,試push,我用力之後佢話唔得唔夠力,要停藥等2個中順便等b頭仔落d

我真係晴天霹靂,2個中冇止痛,我問係米一定要2個中咁耐,佢話要等我麻醉藥過。姑娘幫我插尿喉,因為做左無痛。

好彩等左一個中,我又開始典,新一更姑娘幫我睇,就話我可以試,問我如果而家試生我試唔試

我緊係試啦!但push真係好似折斷你條腰敢!痛到呢!佢話而家係練習換氣,練左6,7次陣痛push,有個新姑娘入泥,惡d既,但又好有效率,教我向邊度用力。

我由6:30度開始試,我17:19終於生左啦,個頭出後我用多一,2下力就比姑娘拎b出泥啦,放左上我個身勁重,然後又拎走去抹身個d,17:25佢地拎埋胎盤出泥,呀b原來係大b,成3.655kg!原來我都有個細傷口所以要縫下針。

之後就係放b係我心口肌膚之親啦,然後等左又成個中,成9點幾先推我反產後房。

餵b飲奶,成晚唔落得床,到今朝先拎走尿喉

希望幫到你啦,我咁怕死都得,你地都得咖!

飲下覆盆子茶同臨生前一杯勁結蜜糖

我唔知係米咁所以開宮口速度ok

試下無懷既係米

大宅

引用:Quote:原帖由 kweee 於 15-11-29 發表成個

原帖由 Sachiyingoldie 於 15-11-29 發表
過程就係醫生檢查宮頸成熟程度,決定塞藥泥令佢快d熟,會一路縛機聽b心跳。

我5點塞,我對粒藥反應大,好 ...
恭喜晒!!

好詳細呀唔該晒你呀!我今日見紅喇但仲未有陣痛,諗住喺屋企等到有陣痛先去醫院

別墅

回覆:Kitwahlai 的帖子

3號入院?

大宅

開心吸收勳章

回覆 Sachiyingoldie 的帖子

想問下你, 幾時飲個杯HONEY水架???

大宅

引用:回覆+Sachiyingoldie+的帖子想問下你,+幾時

原帖由 nikkole 於 16-01-12 發表

想問下你, 幾時飲個杯HONEY水架???
我之前睇post d媽媽話係就生個陣飲,我個陣係以為要入院催生所以一早飲定先去,點知原來只係做檢查,又得左成日,第二日晚先生。

大宅

開心吸收勳章

因為我上網搵左好多, 都係話開到2度到先飲, 要以1:1 要用熱水沖黎飲(但呢尐通常都係台灣既媽咪教)

但香港睇個尐又話唔好用熱水沖..............

侯爵府

畀面勳章

我唔係..好快就OK..催生唔駛半小時開晒.

首頁

尾頁

跳至