自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

引用:規矩係要守嘅,學校唔俾就自己變通,底衫著

原帖由 Edithcsm 於 16-02-03 發表
規矩係要守嘅,學校唔俾就自己變通,底衫著多件,學校冷衫著多件都得

子爵府

引用:Quote:原帖由+werty+於+16-02-03+發表同二

原帖由 BIGPAT 於 16-02-03 發表
記得小學成日十度以下,裙入面着兩三件,學校冷衫着晒,加校褸七八件,無加自己衫
只話十度以下 ...
宜家開口埋口話時代唔同,唔想小朋友受苦。早一排就話零度,今日都十度八度,時代有唔同,乜温度又有唔同?我都唔明係以前啲人唔怕凍,定宜家啲人好怕凍,定宜家啲家長較怕凍

子爵府

引用:Quote:原帖由+werty+於+16-02-03+發表同二

原帖由 BIGPAT 於 16-02-03 發表
記得小學成日十度以下,裙入面着兩三件,學校冷衫着晒,加校褸七八件,無加自己衫
只話十度以下 ...
我記得男同學著短褲仔,好似十度以下先準著長褲咋。

伯爵府

回覆:點解老師着羽絨,學生校不褸裏面着羽絨背心都唔得?

小朋友幾大?中學的話,U記有款大人圓領薄羽絨,可以著在校褸內而外面看不到

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

大宅

我唔明點解講到好似得羽絨先夠暖,我仔學校件校褸夾綿,另可加fleece背心(都係校服一部份),夾埋穿已好暖,若怕凍可穿羊毛底衫+頸巾....其實我地細個時邊有羽絨,得件大地牌校䄛咋

用戶要求終止服務

引用:樓主意思係,我冇得著,你都冇得著,大家一

原帖由 sako 於 16-02-03 發表
樓主意思係,我冇得著,你都冇得著,大家一齊凍囉
向好處諗,可能樓主只係覺得老師自己都覺得涷到要著羽絨,何苦難為啲學生呢?

所以我覺得如太涷,家長應同學校反映下,睇下咩情況可穿羽絨

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呀................咁...其實仲有好多~

老師叫學生著校服........
老師叫學生唔好飲咖啡.......

老師叫學生唔好帶電話............

老師叫學生唔好談戀愛.......................

全部又要以身作則呀?...........................

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我仔間小學好識變通,落雨校門會遲d關門,

原帖由 stoc15 於 16-02-03 發表
我仔間小學好識變通,落雨校門會遲d關門,有15分鐘彈性,校長話怕小朋友心急怕遲到在街跑時跌到,呢排凍無 ...
你仔間學校好好,校長很有愛心

伯爵府

回覆:點解老師着羽絨,學生校不褸裏面着羽絨背心都唔得

因為老師返工唔駛守校規,學生返學要守校規。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

家長灌輸比小朋友校規可以去挑戰,老師得點解學生唔得?我有人生自由,長大左可以挑戰法律,點解警察上得山我唔上得呀?

joyce77    發表於 16-2-3 10:45

水晶宮

引用:我以前有個miss穿皮草上堂

原帖由 fishfishchen 於 16-02-03 發表
我以前有個miss穿皮草上堂
我讀中學時,有個有錢Miss教英文,日日都有堂,好似做show,整個學期,沒有重覆,冬天穿皮草,也可以不重覆,我對她最深刻

伯爵府

我仔間中學好好,有寒冷天氣警告就可以著自己嘅黑色褸返學。

水晶宮

样样都話,不如不返学,自己系屋企教 la

男爵府

引用:只係呻下唔係話我得唔到你亦唔可以。明明話

原帖由 cool2000hk 於 16-02-03 發表
只係呻下唔係話我得唔到你亦唔可以。

明明話十度以下可着羽絨褸,但返到學校又話七點己超過十度唔可以着。 ...
我都贊同你,老師自己包到暖暖,但要學生凍冰冰。病左唔返學,咁又點。

侯爵府

醒目開學勳章

引用:可能我無知啦,其實我覺得十度以下,就應該

原帖由 Music_sister 於 16-02-03 發表
可能我無知啦,其實我覺得十度以下,就應該比學生著羽絨.返學,都係要黎保暖姐。。。又唔係做d乜,人人感受 ...
多數學校都俾,有啲可以穿便服tim ,唔俾果啲學校,家教會應該要出聲。

子爵府

引用:老師唔係應以身作則咩

老師唔係應以身作則咩?
我仔simply 討厭羽絨臃腫,俾揀會揀羊毛內衣。

侯爵府

你咪叫你仔女將來做老師日日著羽絨返工囉

老師打份工, 俾唔俾學生著羽絨都未必話得事, 家長唔滿意可向校方反映, 但唔係要一鑊熟囉

男爵府

引用:我唔明點解講到好似得羽絨先夠暖,我仔學校

原帖由 ak1020 於 16-02-03 發表
我唔明點解講到好似得羽絨先夠暖,我仔學校件校褸夾綿,另可加fleece背心(都係校服一部份),夾埋穿已好暖 ...
我女學校校褸是背心飛士加膠褸,件褸無夾棉,14C可以,但十度一定頂唔住。仲要係大西北。市區14,我地12。但就只準校褸,著裙唔準著C襪,D學生凍病幾個,老師兩件羽絨加頸巾

男爵府

引用:老師唔係應以身作則咩

老師唔係應以身作則咩?
老師唔著小背心熱褲米得囉

首頁
12345...11

尾頁

跳至