自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

你好呀~~

無睇人係睇人品,唔係睇佢係邊度黎

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

uu.eee 發表於 16-3-31 15:32
喺寫呢篇blog嘅時候 我猶豫左好耐 真喺好驚好多本土嘅香港人會攻擊
但其實我可以理解 就等於我土生土長喺廣 ...
其實我覺得,只要你自己有正能量,自然有正能量朋友,不是同類的遲早離你而去,唔需要擔心或唔開心。你識尊重人和自重,別人自然尊重你。
好好享受生活吧,其實大部份香港人也不是原居民,大家都係移民來,只是遲早到的問題,冇咩尊貴身份,人生而平等的。

我在香港土生土長,我父母都係走難來。
香港回歸20年,好多唔慣的都接受了,我抱開放態度,都預左將來仔女的另一半來自內地。我唔覺得要睇唔起內地人。

你加油。

別墅

回覆 QUEEN314 的帖子

因為廣州本地人唔會住五星級酒店 哈哈
全部都喺d外省人住 仲要唔知點解佢地咁有錢

男爵府

引用:回覆+sillykaka+的帖子喺呀!所以之後有打

原帖由 uu.eee 於 16-03-31 發表
回覆 sillykaka 的帖子

喺呀!所以之後有打算做住paettime化妝師
加油jm~
welcome~

子爵府

回覆:我喺一個土生土長廣州人 新移民 內地人 唔好做“蝗蟲”

樓主係廣州做嘢儲錢可以多過男朋友,真係好叻 因為聽過係廣州打份工都係幾千蚊人仔,所以你應該都好慳先儲到咁多錢,加油!

珍珠宮

回覆:我喺一個土生土長廣州人 新移民 內地人 唔好做“蝗蟲”

我舊公司有個女同事(上司)嫁個老公也是廣州人,佢老公仲係個大學生,可惜佢老公係香港找不到男人想要的工作,最後男的在家湊仔,而我同事就出來做野,佢地好識分配時間同工種,女同事放假時,佢老公就會接freelance做。

子爵府

回覆 uu.eee 的帖子

即是酒店吾比機會廣州人?

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

邊個地方也有好人和吾守規則的人。 好討厭哪些一提國內就反的人。

早幾日去了橫琴長隆,有人打尖影相,有國內人都出聲排隊,這是好現象。。 証明有些人已教化了,但中國人口太多,要一一教化又談何容易。。

樓主加油。

子爵府

我唔覺得廣州因為外省人而搵唔到工作⋯而且外省人其實都好認真「建設」廣州⋯

珍珠宮

回覆:maggie196 的帖子

我有個大陸表姐的老公係畫圖的,人工都有萬幾,係大陸住唔使交租供樓應該好好使嘅。

珍珠宮

其實樓主黎香港為乜呢? 樓價高,物價高,人又多,工又少。

子爵府

回覆 幸福花 的帖子

我吾喺有錢人响到晒命, 我喺出差到廣州, 吾好比個咁嘅公仔我.

侯爵府

我係好憎落嚟拎著數果啲人,但落嚟落手落腳做果啲我唔會歧視,身邊都有一啲新移民,佢地係好比心機做野果啲

子爵府

回覆 emeraldlam 的帖子

大宅

回覆:uu.eee 的帖子

咁考到公務員有穩定收入當然唔想放棄,唯有你就佢啦,如果頭四年唔可以做野,咁去做下義工啦,當認識香港社會又好,消磨時間又好,而且可以幫到人。可以上網搵下有冇機構招募義工,不過要搵大機構呀,免得受騙。祝在港生活愉快!

侯爵府

引用:回覆 ipipipip 的帖子其實我都想定居喺廣州

回覆 ipipipip 的帖子

其實我都想定居喺廣州
你男朋友係香港人?
佢考到的係香港的公務員?

大宅

回覆:uu.eee 的帖子

即你你住廣州,老公住香港?新婚就分居唔係幾好喎,而且遲下有小朋友就冇二人世界啦。

別墅

回覆 choco_soup 的帖子

因為我男友喺港人 我先需要跟佢嚟
其實我都想佢跟我喺廣州發展 但佢唔願意

侯爵府

引用:喺寫呢篇blog嘅時候 我猶豫左好耐 真喺好驚

喺寫呢篇blog嘅時候 我猶豫左好耐 真喺好驚好多本土嘅香港人 ...
你年底先註冊
註完冊後先可以申請單程證

申請到都唔會係呢兩三年的事

到時
先再煩惱

首頁
12345...12

尾頁

跳至