自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

Miss.Hui 發表於 16-4-26 15:44
好多香港人為生活為現實放棄興趣
他們難以理解樓主你的興趣與夢想
香港人生育少,將BB放在極尊貴位置,所以 ...
我好鍚個女
但我唔覺得24小時痴係隔離先係好媽媽
連放鬆都唔識,
湊佢個時壓力大仲易爆..
我寧願間中比自己抖下

翡翠宮

真係好想去
就交比婆婆揍幾日; 都係幾日遮
最多買多幾份禮物比婆婆
至於你老公, 睇個勢都只係唔想自己揍多於一切
你解決揍既問題, 佢仲有藉口唔比你去?
你而家講緊一年去一次遮; 仲只係幾日, 又唔係去幾年
唔洗少題大造

水晶宮

回覆:老公唔比我做自己想做既事...

反正平時婆婆幫你湊b咁辛苦,帶埋婆婆一齊去旅行,老公會唔會放心d

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

yyc1027 發表於 16-4-26 15:46
我唔想辛苦婆婆
所以打算帶埋女女去
但佢話危險(應該係唔想湊女)
我建議你唔好帶埋BB 去, 因為太細, 你想去玩都要遷就佢, 變相RELAX 唔到, 朋友亦未必個個體諒有個BB 同遊~而一直主要照顧者係你同婆婆, 的確佢冇咁上心去理個B 點湊, 甚至你一個唔該放低個B 俾佢湊佢真係會嬲你, 就好似大部份人覺得媽咪係要犠牲自己全部時間去成全個DADDY 一樣, 只要稍為放低責任, 唔只男人出黎指責你, 身邊幾乎一面倒叫你繼續做好好媽媽角色, 因為將一生留給子女=好媽媽~

有時候, 忘記自己, 好快就連如何喊如何笑都忘記埋~~ 如果能有一個屬於自己的假期, 我諗我一定會記得點笑~

cokikaki    發表於 16-4-26 18:25

大宅

回覆:yyc1027 的帖子

如果系你老公成日吵住自己去旅行,你會點?如果我好似你甘喜歡旅行,我會選擇玩够先結婚生仔!

男爵府

yyc1027 發表於 16-4-26 14:24
不喜勿插, 純呻POST"

我係一個後生既媽媽,

千萬唔好生第二個,到時你仲慘。

子爵府

yyc1027 發表於 16-4-26 14:24
不喜勿插, 純呻POST"

我係一個後生既媽媽,
長遠睇, 我覺得分擔家務呢點一定要堅持同佢說明。學習換片餵奶都係現代爸爸應該學習嘅事。( 我餵人奶, 但先生係屋企, 我泵完要雪要洗, 佢會接手做。有時我忙, 佢會問我好唔好解凍存貨, 佢幫手餵先。呢啲我地唔會假手姐姐。)

至於去旅行, 帶個B 同單身真係兩回事, 因為好多BB濕碎野你要兼顧, 係外地有急事, 水土不服, BB 真係唔好預佢挨得, 返大陸你熟識佢地醫治方法嗎? 去外國, 你語言上足以應付嗎? 朋友如果有湊B 經驗, 其實唔會幫到你幾多。

我覺得佢要一起去才考慮係有道理, 所以佢要學下換片餵奶啦!!!
下次早些計劃, 等佢有假, 三人行啦。
依家咪想下周未郊遊可以吧? 去離島住一兩日咁頂住先啦。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

你老公可能係因為你帶埋個囡佢先擔心....

大宅

引用:Quote:原帖由+conbella+於+16-04-26+發表有

原帖由 litttle_o 於 16-04-26 發表
讚成,最多唔去d危險地方,大把媽媽都出business trip la, 有咩分別?我係你會去

...
新加坡、台灣、日本、韓國都ok

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

其實你想去旅行係冇問題
問題係你想唔理個仔自己去旅行......

你去旅行帶埋BB咪得囉
唔會難, 只係你想唔想~

侯爵府

julieko 發表於 16-4-26 16:08
其實你想去旅行係冇問題
問題係你想唔理個仔自己去旅行......
樓主話帶埋b佢老公都唔比

侯爵府

如果你覺得自己可以處理到帶女去旅行,就去旅行.
我唔覺得有咗仔女就一定唔做自己喜歡的事情,只要有能力處理好就得啦

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

樓主,支持你,人生不只有家庭,我都好多興趣,老公樣樣支持,我今天人生十分精彩,我都好感激佢,我見好多外國人,帶住bb週圍去,香港有d家長太圍住bb轉了。

侯爵府

讚成,如果係我,我會帶bb 去,但如果有婆婆幫到手,自己放幾日假都ok,我都book左黎緊5月1同自己父母仲有11個月大ge仔仔去台灣玩,我係book左先通知我老公,因為佢一定比我去

侯爵府

引用:如果系你老公成日吵住自己去旅行,你會點?

原帖由 Michelle1104 於 16-04-26 發表
如果系你老公成日吵住自己去旅行,你會點?如果我好似你甘喜歡旅行,我會選擇玩够先結婚生仔!

...
咁咪即係叫樓主唔洗放鬆下,唔洗放假?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

引用:Quote:julieko 發表於 16-4-26 16:08 其實

原帖由 yankiyan 於 16-04-26 發表
樓主話帶埋b佢老公都唔比
如果帶埋b
咁係老公問題喎

媽咪係邊,bb既屋k就係邊
我支持媽咪要加油

不過一定要做足預備
後生有氣有力唔去,等到老左座輪椅去咩

伯爵府

虎到金來勳章

李豆豆 發表於 16-4-26 15:41
咁個仔好慘喎, 佢咁自私0既, 自己唔去就要人地都冇得去

無所謂個仔都吾太鐘意去旅行,係我比較爛玩。
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

用戶要求終止服務

我試過同個仔去兩次旅行,歲半時想死,三歲半時半死,寄望遲一兩年再同佢去旅行,可以一齊玩得開心

至於而家,唯有想去時就帶佢去租下本地酒店住一兩日,當自己係遊客,反正香港都有好多地方值得去或未去既

子爵府

有左家庭..好多野都要以家庭行先...

呢個真係無辦法

首頁
12345...6

尾頁

跳至