興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問EPL 系列同em 系列又分別係咩?我都係新手,百記sa 對epl 讚不絕口,但又無提過em10 mark ll, 邊部好啲?我影小朋友同想影夜景 謝謝

珍珠宮

2018復活節勳章

kimberlymama 發表於 17-1-7 22:56
請問EPL 系列同em 系列又分別係咩?我都係新手,百記sa 對epl 讚不絕口,但又無提過em10 mark ll, 邊部好啲 ...
EPL 系列比 EM 系列要輕便一點,最新的兩三個型號有專為自拍設計的反 mon。EM 系列有內置的電子觀景器,這東西在陽光直射時非常有用;高階的型號有防水滴防塵,其他的功能也有加强,但對新手分別不大。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

admiral2525 發表於 17-1-8 09:30
EPL 系列比 EM 系列要輕便一點,最新的兩三個型號有專為自拍設計的反 mon。EM 系列有內置的電子觀景器,這 ...

Em系列陽光直射係咪背光都影得好靚?epl8有沒有呢個功能?

珍珠宮

2018復活節勳章

kimberlymama 發表於 17-1-8 12:49
Em系列陽光直射係咪背光都影得好靚?epl8有沒有呢個功能?
可能我說得不清楚,在陽光直射時 (曬住 LCD mon),一般是看不清楚相機背面 LCD mon 上顯示的構圖。但如果有觀景器,就依然可以透過觀景器看到清晰的構圖,不影響拍攝。EPL8 沒有觀景器,要另外買。至於背光的攝影效果,主要看攝影師的功力。

大宅

admiral2525 發表於 17-1-8 15:02
可能我說得不清楚,在陽光直射時 (曬住 LCD mon),一般是看不清楚相機背面 LCD mon 上顯示的構圖。但如果有 ...

我今曰買左EPL 8喇.,真係要慢慢了解下佢先。另外有野請教,佢今日配埋鏡頭有優惠,但我諗住買2手鏡,而且又吾知揀邊支好,今日sa已經好有耐性解惜過,可惜我能力有限,都仲係吾係好明,我想問45mm同25的話 影人係邊支好?我記得佢話17就唔係我需要,,新同埋邊度2手鏡多?thankssss

珍珠宮

2018復活節勳章

kimberlymama 發表於 17-3-13 00:04
我今曰買左EPL 8喇.,真係要慢慢了解下佢先。另外有野請教,佢今日配埋鏡頭有優惠,但我諗住買2手鏡,而且 ...
不用客氣,影人的話,45mm 比較適合。二手鏡可以去 dcfever 找找。

大宅

admiral2525 發表於 17-3-13 13:19
不用客氣,影人的話,45mm 比較適合。二手鏡可以去 dcfever 找找。

25mm影咩架?

珍珠宮

2018復活節勳章

kimberlymama 發表於 17-3-13 20:45
25mm影咩架?
Olympus 的 25mm 屬於標準鏡,用途廣泛,當然影人也可以。只是 45mm 的觀角在一般情況下更適合人像攝影 (比25mm 的觀角窄一些),你可以看看下面的 link (英文內容):
https://robinwong.blogspot.hk/2016/02/reasons-why-i-love-olympus-mzuiko-45mm.html?m=1

首頁

尾頁

跳至