跳至

首頁
12345...93

尾頁

侯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 好媽媽勳章

點解呢排咁靜嘅 個個都要同小朋友溫書?
樂樂今日都測左數啦, 不過我無同佢溫過, 只係叫佢小心啲就OK

男爵府

aric 下星期測4科, 我都未知點同佢溫,
仲想星期日同佢去打 golf, 依家仲係1516, 唔知去唔去好

原文章由 cherryma 於 08-10-23 20:03 發表
點解呢排咁靜嘅 個個都要同小朋友溫書?
樂樂今日都測左數啦, 不過我無同佢溫過, 只係叫佢小心啲就OK
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

大宅

all,

請問邊到有綠 or 啡冷外套買呀, Hazel & hei hei 返學著, 睇到有灰 & 藍, 但無綠 or 啡呀 mouth:

幫忙留意吓...thanks

大宅

原文章由 Cyrusmum 於 08-10-22 22:22 發表
做乜啲排咁多工人荒?

agents 說 菲姊喜愛去外國, 印姊喜愛去台灣呀
唔係無工人睇, 只係質素差D or 末出過國做野偏多,
我想要個醒小小.....費事教死我啦

侯爵府

原文章由 Ivy.CL 於 08-10-24 01:01 發表
all,

請問邊到有綠 or 啡冷外套買呀, Hazel & hei hei 返學著, 睇到有灰 & 藍, 但無綠 or 啡呀 mouth:

幫忙留意吓...thanks

樂樂嘅棗紅色外套我都要去返佢訂校服果間, 屋企附近的校服店都無, 可能妳都要去返訂校服果間買啦

侯爵府

原文章由 YuYung 於 08-10-24 00:28 發表
aric 下星期測4科, 我都未知點同佢溫,
仲想星期日同佢去打 golf, 依家仲係1516, 唔知去唔去好

好彩樂樂係每星期測一科, 可以慢慢溫
我以前會影定cherry的作業, 測驗考試就比佢做...做...做...今次樂樂我都唔記得影底, 所以會買啲類似習作比佢做, 我諗會好啲

大宅

原文章由 cherryma 於 08-10-24 07:18 發表

樂樂嘅棗紅色外套我都要去返佢訂校服果間, 屋企附近的校服店都無, 可能妳都要去返訂校服果間買啦

thanks...

等我打去問問先

侯爵府

今日同樂樂溫英文真係好慘呀 因為平時嫲嫲教佢做功課, 我返到黎check下就算, 今日同佢溫先知佢好多都唔明架, 我諗係嫲嫲教左佢做左就算, 無解釋過比佢聽, 所以我都好驚星期二測驗唔合格就.......

男爵府

仲有時間呀, 聽日放學同佢溫囉, 第一次應該係易d架
aric 星期二就測中文先, 今日同佢溫左一些, 不過中文真係唔知點同佢溫, 因為佢真係好多字都唔識,

原文章由 cherryma 於 08-10-26 22:59 發表
今日同樂樂溫英文真係好慘呀 因為平時嫲嫲教佢做功課, 我返到黎check下就算, 今日同佢溫先知佢好多都唔明架, 我諗係嫲嫲教左佢做左就算, 無解釋過比佢聽, 所以我都好驚星期二測驗唔合格就.......:pit ...
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

侯爵府

原文章由 YuYung 於 08-10-26 23:35 發表
仲有時間呀, 聽日放學同佢溫囉, 第一次應該係易d架
aric 星期二就測中文先, 今日同佢溫左一些, 不過中文真係唔知點同佢溫, 因為佢真係好多字都唔識,

...

唉, 今晚約左同事dinner, 約左好耐(果時以為星期五測), 唔可以取消, 重要帶埋樂樂去, 唯有一路食一路同佢溫啦

我諗中文字都係之前默過果啲, 太難應該有得比埋佢地睇的, 到時照抄落去

[ 本文章最後由 cherryma 於 08-10-27 07:28 編輯 ]

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

cherryma,
已經收到你既包囊啦!唔該晒

大宅

========= 美國人教養孩子的經驗 ========

在美國,為了讓孩子長大後能夠適應競爭激烈的社會並成為強者,幾乎每一位家長都不溺愛兒女,從小就培養他們獨立生存的能力。下面是一些美國人教養孩子的方法,有不少值得我們借鑒。
讓嬰幼兒從小單獨睡覺,無父母陪護。
孩子跌跤後父母不管,讓他自己爬起來。
父母要幾歲的孩子做家務勞動,如洗碗、掃地、洗衣服等。
自己的事情自己決定,自己的事情自己辦理。
讓孩子在看到本國國旗時,注目兩分鐘;在聽到國歌奏響時,把手按在心口,心中默唱國歌。
即使家庭經濟狀況很好,也鼓勵孩子用自己的雙手勞動掙錢,讓孩子自己支付保險費用或部分學習費用及其它費用。
絕大多數18歲以上的孩子都靠自己掙錢讀書。有的人把錢賺夠了才進學校讀書,也有人一邊打工一邊讀書或讀讀停停,用十幾年時間拿個博士學位。孩子們認為,長這麼大了還向父母要錢很不光彩。
沒有午睡的習慣。
父輩一般不給孩子財產繼承權。
家庭中通常都存有一定數量的藥品備急,父母會把一些常用藥品拿出來教孩子辨認,使其逐漸瞭解藥品名稱、用途及用法。另外在帶孩子去醫院看病的時候,還順便教孩子認識醫院,以便解除孩子對醫生的恐懼感,學會配合治病,或在發生意外時能自己到醫院求助。
父母在使用常用小工具時,會順便告訴孩子這些工具的名稱及安全使用的方法。還會給孩子提供一些比較安全的小工具,諸如餐刀、不帶尖的剪刀、小型的錘子鉗子等。
父母教孩子避免被壞人傷害的主要方式是告訴他們一定不要接受陌生人的禮物,不要到陌生人家中去,也不請陌生人到自己家裏來。

子爵府

cherryma,
嘩! 一個星期至測一科, 咁又幾好喎! 好在無乜壓力, 不過又嫌拖得太耐!

學完唔識都算, 測完溫完都唔識, 其實正正反應咗香港啲教育模式問題, 只係為咗應付測驗考試, 過後佢哋咪又係一樣唔記得! 我自己覺得幾無謂兼無奈!

侯爵府

原文章由 Cyrusmum 於 08-10-27 13:59 發表
cherryma,
嘩! 一個星期至測一科, 咁又幾好喎! 好在無乜壓力, 不過又嫌拖得太耐!

學完唔識都算, 測完溫完都唔識, 其實正正反應咗香港啲教育模式問題, 只係為咗應付測驗考試, 過後佢哋咪又係一樣唔記得! 我自己覺得 ...

我反而鍾意慢慢黎, 因為可以有多些時間同佢溫
但係樂樂連"has" "have" "is" "are"填到錯晒, 教極都話唔明, 我真係講到口水都乾埋, 希望明天佢順順利利, 唔好請我食蛋啦
Cherry都係明天開始測驗啦, 測一個星期, 對佢期望不大, 希望升上 F.2後佢真係識發奮啦

[ 本文章最後由 cherryma 於 08-10-27 22:13 編輯 ]

子爵府

YuYung,
今日Aric 第一日測驗, 備戰成點?

cherryma,
嘻!我係心急人, 要我拖咁耐就慘!
放心啦! 佢哋好玄架! 明明識既就可以變唔識, 無諗過佢會識既, 佢又會識既! 所以佢兩姐弟隨時會送過驚喜比你過生日呢!

Ivy.CL,
哈! 我最小都有一樣實做到, 就係無財產比佢!

侯爵府

原文章由 Cyrusmum 於 08-10-28 11:01 發表
cherryma,
嘻!我係心急人, 要我拖咁耐就慘!
放心啦! 佢哋好玄架! 明明識既就可以變唔識, 無諗過佢會識既, 佢又會識既! 所以佢兩姐弟隨時會送過驚喜比你過生日呢!

妳真係識氹人, 咁我就照單全收啦
今日樂樂測完返黎, 同我講佢全部都識喎, 我希望佢講真啦
星期日點呀? 我地去邊處食lunch, 我打算唔返屋企啦, 去銅鑼灣探親戚跟住再join妳地, 想食乜呀?

大宅

原文章由 Cyrusmum 於 08-10-28 11:01 發表
Ivy.CL,
哈! 我最小都有一樣實做到, 就係無財產比佢! ...

:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

大宅

原文章由 cherryma 於 08-10-28 19:48 發表

cherryma,

你要對樂樂有信心,照計1st term test應該都唔會有幾深啩,
無問題拉
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

男爵府

今日測中文, 佢話唔夠時間做, 有6-7題無做到, 但另一位同學就話, 佢仲有好多時間覆卷, 死未...

聽日測英文, 今日無咩功課, 在學校時已經做曬, 番到屋企佢就想玩, 完全唔知咩係溫書, 我print左一份佢之前做的的卷再比佢做, 佢境然又是唔識, 我教到一半, 火都黎, 依家我老公教緊呀..我老公果d係快樂學習, 不過上次都有一次係就係完成左, 不過就錯左好多, 唔知係唔係我老公無同佢改正, 做左就算

男爵府

cherryma,

我覺得你今年出 Past 正面好多, 好多都係開心嘢, 邊個改變左你和你的家人呀? 真係好..

原文章由 cherryma 於 08-10-28 19:48 發表

妳真係識氹人, 咁我就照單全收啦
星期日點呀? 我地去邊處食lunch, 我打算唔返屋企啦, 去銅鑼灣探親戚跟住再join妳地, 想食乜呀? ...

首頁
12345...93

尾頁

跳至