嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

好快康復,加油

複式洋房

lo201510yw 發表於 16-6-30 20:05
好快康復,加油

thank you!

別墅

回覆 吉圓圓 的帖子

我仔出細4個月一樣有5級嚴重兩邊尿倒流,作為媽媽傷心心情與你一樣...不過之後搵左楊重光醫生做微創,仔仔結果完全好返斷尾.不過一年至兩年要返去做身體檢查.
媽媽,加油!

複式洋房

workmama 發表於 16-7-1 08:34
回覆 吉圓圓 的帖子

我仔出細4個月一樣有5級嚴重兩邊尿倒流,作為媽媽傷心心情與你一樣...不過之後搵左楊 ...

多謝,琴日先出院,八月在返去做mcu睇下倒流情況有無改善。希望一切順順利利,而家就想包皮傷口快d好就得啦

大宅

我仔一樣,4次尿道炎,一邊4級一邊2級,政府只睇到尿液倒流,再搵John ngan 睇佢一睇就睇到仔仔多左塊後尿道瓣膜,2個月前做deflux 加去除瓣膜!明白個種擔心,努力呀

複式洋房

japan1211 發表於 16-7-2 00:32
我仔一樣,4次尿道炎,一邊4級一邊2級,政府只睇到尿液倒流,再搵John ngan 睇佢一睇就睇到仔仔多左塊後尿 ...

做完後有再次做mcu睇倒流情況嗎?願妳仔仔健健康康,尿倒流真係好長手尾既野

大宅

吉圓圓 發表於 16-7-2 06:29

做完後有再次做mcu睇倒流情況嗎?願妳仔仔健健康康,尿倒流真 ...

其實我私家同我講,尿液倒流唔係主要要關心既問題,我仔第三次尿道炎之後割左包皮正常應該大大減少尿道炎,點知又再第四次,所以要了了解仲有冇其他原因。尿液倒流未必一定主因,最後發現多左塊膜!本身政府安排7月再照mcu,私家叫我可以遲d先,所以我都推遲左。佢之前照過2次,我都唔想佢甘密。因為政府第一次mcu話只係一邊二級,到第四次再照就話一邊正一邊四,同埋當初睇唔到塊膜,,私家一睇睇到因為塊膜主因搞到4次尿道炎,所以我信私家講,遲d先照!

複式洋房

japan1211 發表於 16-7-2 09:16
其實我私家同我講,尿液倒流唔係主要要關心既問題,我仔第三次尿道炎之後割左包皮正常應該大大減少尿道炎 ...

我想問私家醫生係做左乜檢查先知道妳仔仔係多左塊後尿道瓣膜??我都好想知我仔係乜原因導致尿倒流?係尿管問題定膀胱問題?下次我返去qe都問吓醫生有無發現多左一塊膜先得⋯⋯

大宅

吉圓圓 發表於 16-7-2 19:16
我想問私家醫生係做左乜檢查先知道妳仔仔係多左塊後尿道瓣膜??我都好想知我仔係乜原因導致尿倒流?係尿 ...

其實應該做mcu時睇到架,佢第一次做mcu 影得唔清,又照錯grade ,第二次做先有張清既底片,本身安排我去瑪麗做deflux,佢地話做deflux時見到塊膜先去除埋,睇片見唔到。我借片去私家睇,佢一睇睇到囉!因為私家覺得冇可能發甘多次!其實做兒童泌尿科,一係楊重光,一係我睇既John ngan 。我建意你搵John ngan 睇一次,比楊重光平!(但都貴(emoji))。我第二次尿道炎時其實睇左一次,佢已經話要睇清楚有冇塊膜,但政府個面係甘講好多野,搞到我相信政府係因為倒流係主因,又話割完包皮無事,我拖到第四次先再搵John ,如果我一早信John ,佢唔會發甘多次(emoji)

大宅

吉圓圓 發表於 16-7-2 19:16
我想問私家醫生係做左乜檢查先知道妳仔仔係多左塊後尿道瓣膜??我都好想知我仔係乜原因導致尿倒流?係尿 ...

仲有尿液倒流冇天生無原因架,應該話未成熟地發育好,你反而應該問仲有乜問題搞到尿道炎

複式洋房

japan1211 發表於 16-7-2 21:39
其實應該做mcu時睇到架,佢第一次做mcu 影得唔清,又照錯grade ,第二次做先有張清既底片,本身安排我去瑪 ...

我之前係聯合check到尿液倒流,跟住叫我黎QE做deflux. 但一直都無話係咩原因導致尿倒流lo,我都好疑惑⋯ 而家qe安排八月做mcu. 仲話考慮遲d做埋膀胱壓力測試,我都唔知係咪一定要做?定醫生當我仔好似白老鼠咁慢慢搵原因呢?(可能我想得有d偏la)

複式洋房

japan1211 發表於 16-7-2 21:49
仲有尿液倒流冇天生無原因架,應該話未成熟地發育好,你反而應該問仲有乜問題搞到尿道炎
...

我之前都有問過他地係咩原因,他地就答:而家就係要做呢d檢查睇下係咩原因,他地都有答過話可能係bb個部分未發育得好咁,唉。 可唔可以講比我知去私家睇同埋做大概要幾錢呢?

大宅

吉圓圓 發表於 16-7-2 21:52
我之前都有問過他地係咩原因,他地就答:而家就係要做呢d檢查睇下係咩原因,他地都有答過話可能係bb個部分 ...

其實第一次尿道炎即安排做mcu,照聲波同核子!我覺得政府成日覺得尿液倒流係令尿道炎主因!但John 睇法唔同! John 睇一次你預1500到,睇多幾次之後會收平d!個時做deflux加去膜就約150000!但claim唔到保險(emoji)

複式洋房

japan1211 發表於 16-7-2 22:06
其實第一次尿道炎即安排做mcu,照聲波同核子!我覺得政府成日覺得尿液倒流係令尿道炎主因!但John 睇法唔同 ...

唔知而家收費有無貴左呢?我仲有一個擔心既問題係而家我仔咁早割左包皮,以後會唔會包皮過短以後勃起會痛,其實內心都唔係好想仔仔割,只不過係想降低他感染尿道炎既風險,今晚幫他沖洗傷口印乾時見到紗布有dd血跡,好擔心係咪個傷口復原得唔靚又唔小心整到出血

複式洋房

japan1211 發表於 16-7-2 22:06
其實第一次尿道炎即安排做mcu,照聲波同核子!我覺得政府成日覺得尿液倒流係令尿道炎主因!但John 睇法唔同 ...

先天性應該係無得報保險!?

大宅

吉圓圓 發表於 16-7-2 22:12
先天性應該係無得報保險!?

係,先天問題冇得claim ,唉,你寧願佢第二時痛dd定腎有事丫?所以割係好架

複式洋房

japan1211 發表於 16-7-2 22:15
係,先天問題冇得claim ,唉,你寧願佢第二時痛dd定腎有事丫?所以割係好架
...

希望割左係無事同埋唔會引發其他問題la. 而家都係等緊做mcu 睇下個deflux有無效果

大宅

吉圓圓 發表於 16-7-2 22:18
希望割左係無事同埋唔會引發其他問題la. 而家都係等緊做mcu 睇下個deflux有無效果
...

其實大多數割左包皮就ok 的,我仔算例外,比信心啦

複式洋房

japan1211 發表於 16-7-2 22:20
其實大多數割左包皮就ok 的,我仔算例外,比信心啦

多謝妳同我分享咁多野呀。起碼我都知道原來多左塊膜都導致尿道炎.. 係啦你仔仔個腎無事嘛?我仔仔右邊腎好嚴重

大宅

我仔都唔好,一邊得二十幾功能,我都唔敢再想甘多了!

首頁
12345...6

尾頁

跳至