婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

樓主,其實係你擔心鎖門後關係會唔好,定係你老公擔心先?

講真,老人家的價值觀唔覺得有問題,佢唔會改架啦,咁你接受就算啦?你又覺得唔得?

如果所有野,包括鎖門,係由你老公出聲的,我唔覺得會有好大關係,兩母子邊有隔夜仇,只要係講你老公瞓唔到,開工好辛苦,等,唔係因為你這個外人就無問題。加上你話99一向偏心你老公,點會有事呀,就算有,兩母子都好快過去。

你仲有細b,出世後,99只會長駐你家中,你而家頂唔順,到時點算?

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

樓主,我想知你地結婚前,你99係咪都係一晚入你老公房幾次睇佢? 因為你老公都嚴肅開到口講,但你99依然唔理,話關心阿B, 但我覺得似係多年習慣改唔到多D(無可能唔覺得你兩公婆有時都有需要咖嘛)....搬,大家關係隨時變差,因為99有屋俾你地住嘛,你/你老公開口再講,你99都係唔理, 我覺得要搵多個人幫下口,或叫老公坐低同99好好地再傾下,直接講下...

別墅

MommyPanel勳章

lovekk3267 發表於 17-3-21 12:31
其實係我個人問題,定係點?
結左婚4年啦,一開始就同奶奶住一樣,因為雖然2個單位連住一齊,只係大家多度門 ...
樓主, 你兩個有冇試過因為99半夜出現嚇到叫, 嘈醒埋囡囡? 不仿試一次, 連小朋友都嚇醒, 或者你99真係會反思呢......

複式洋房

Pianistbaby 發表於 17-3-21 15:07
想解決就一定要老公肯幫手, 要強硬d
如是我,我會長期鎖門唔比佢入, 我唔信佢拍過世, 下次佢話我的話, ...

好同意pianistbaby的做法! 係我都會採取一樣做法!

別墅

可唔可以出大肚婆絕招, 話 99 半夜過黎嚇親你 & 小b, 攪到 bb 成晚郁黎郁去訓唔到覺. 當然係你老公開聲, 話要鎖門令你安心訓覺, 希望 99 體諒, 氹佢話當就下大肚婆啦, 知道明白佢為你地好, 好緊張孫女, 拍心口會幫個女蓋被唔會冷親.

試下講多 d 照顧小朋友係父母既責任, 你地都係稱職父母, 會將 bb 照顧得好好, 希望你 99慢慢會無咁擔心, 會放手啦.

大宅

JM 你個topic 係話真心想解決問題
但畀我既感覺係你只想呻下就算
有人提議你搬
有人提議你鎖門
有人提議你老公再同99傾下
其實辨法有太多
但你一句話唔想同99既關係變差
所以,個結果係,你個家庭要承受住:
每晚畀人嚇醒
老公番工冇精神
夫妻生活被影響
自己精神緊張、提心吊膽
唔敢鎖門而令間房又熱又焗
BB既睡眠質素差

你自己好好去衡量一下,當中既利與害
冇人叫你24 小時去鎖門,每晚鎖8 個鐘啫,放你老公同你一條生路啦好冇!唔夠休息真係會精神衰弱架99~
佢夜晚過黎目的都係幫BB come 被,呢樣野你同老公都做得到,即係目的已解決,咁根本佢係冇過黎既必要,所以,鎖門係好合理既!
99既感受緊要,定係你全家既精神健康緊要,你好好諗下。

大宅

回覆樓主:

其實都幾過火
就算幾錫個孫都好,唔應該俾佢入你哋房囉!你都識同個女冚被架!
真係要好好同佢傾下。
大人黎勒仲要自出自入你哋間房
試下下次lock門而佢拍門唔俾反應
由佢,佢實問點解,你就話你都係想睇下我哋同個孫有冇冚被姐,我哋識得冚被。識照顧自己,唔想你費心

子爵府

奶奶晚晚過黎既原因係幫孫女冚被,好明顯係心病問題多過真係為左識同孫女冚被。
睇文字都覺得成件事好驚嚇而且令到樓主身心俱疲、受盡壓力....

其實我睇到係你同老公口裡說不,但行為上「允許」奶奶繼續晚晚自出自入你地睡房,我明白樓主你想維持良好婆媳關係,但唔可以連底線都任人踩,仲要係日日踩.....
有兩個建議
1)拒絕老公親熱要求,直至老公出手解決好成件事先回復

2)一直扮傻鎖大門
奶奶拍門扮聽唔到,唔信佢會成晚唔訓拍到第二朝,第二日奶奶問起,就話自己咩都唔知,叫奶奶問老公(當然要樓主老公願意配合),次次問親都扮傻,叫老公答:係咩?鎖左大門咩?可能唔小心鎖左門....無限loop........

既然奶奶唔聽你地講,你地學返奶奶果招:唔聽人講,把口唔拒絕,但用實際行動拒絕

複式洋房

你間房冇冷氣架咩?
開冷氣鎖門啦
唔洗多,一兩星期表下態就已經有效果

男爵府

lovekk3267 發表於 17-3-21 12:31
其實係我個人問題,定係點?
結左婚4年啦,一開始就同奶奶住一樣,因為雖然2個單位連住一齊,只係大家多度門 ...

我唔會比bb瞓廳,整個冷氣機係房,之後睏的時間鎖門,叩門就等老公開,睇佢開得幾多次,有d野叫習慣,佢習慣咗入你房,你要say no

複式洋房

mini1204 發表於 17-3-21 14:59
我真心覺得呢個係好方法
佢又唔洗辛苦, 你地又有得訓;
仲可以開下餐 ()

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

咁你都肯生兩個,佩服 一早就要搬喇
總有離別的時候

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

你唔想同 99 關係變差,你米由佢一晚嚇你幾次囉。晚晚俾人咁樣嘈醒,我唔發圍,勢係假

大宅

回覆 lovekk3267 的帖子

樓主,我覺得你其實已經好幸福,有個可考慮鎖既門,我嫁入時,我地間房已經冇門(6299搵人拆去掉左),62自已車左塊佈飄飄下就係我地所謂既房門,房亦冇任何窗,自從有左BB,99每晚或凌晨主要佢見到落左廉就會夾起佢,我當時叫佢唔洗收但佢照做,仲不停話唔打開焗死你地吖!每朝起身都見到佈門已卷起曬。(順便一提,熱天開刪冷氣從來按佢自己意願去做,不問任何人,明明瞓時有冷氣,開到18度,凍到狂蓋被,朝朝凌晨卻是焗到一身汗熱醒!因佢早已起身返左工,佢收工夜,返來九點幾,佢十一二點佢瞓前先開冷氣,想慳電。……但比錢佢又唔肯收!)仲有……太多太多!
一言難盡!

每天進步一點點

公爵府

winnielao 發表於 17-3-29 01:01

樓主,我覺得你其實已經好幸福,有個可考慮鎖既門,我嫁入時,我地間房已經冇門(6 ...

樓主唔可以鎖門已經唔掂,你直頭房門都冇?完全唔可以接受!

男爵府

幫孫女蓋被只係藉口,得罪問一句,你62係咪走左,所以你99唔想自己一個訓房

珍珠宮

回覆樓主:

根本就算你用被或者睡袋佢都一樣會過黎,老人家習慣了每日過來睇個孫,你唔俾佢過黎就成晚瞓唔著,如果你忍唔到,你老公講過佢都一樣唔聽,唯一方法就係搬遠d,否則你第二B出去佢都會一直重覆過黎。

講真,老人家同我地思想係有少少唔同,我地會尊重私隱,但老人家會覺得間屋係佢嘅,所以直接入黎都無問題,你改變唔到別人思想,只可以改變自己嘅生活模式

不過你奶奶最唔識做就係見你地關左門就即係唔方便啦,仲係咁敲門,大家都成年人,咁都唔知阻住人咩

大宅

回覆樓主:

我都想問吓,62在哪裡?如果他是一個正常人,應該都會一齊勸吓佢老婆唔好成日打擾人

男爵府

winnielao 發表於 17-3-29 01:01

樓主,我覺得你其實已經好幸福,有個可考慮鎖既門,我嫁入時,我地間房已經冇門(6 ...

門都冇
咁你兩公婆做愛嘅時候係咪喺6299面前"表演"
比著我會同c9講
要我嫁入嚟同你老豆老母住
門都冇一道
你唔裝返你預我喺外家住到你屋企有房門先講嘢啦

侯爵府

2024年龍年勳章

鎖門8小時,叫你老公開聲

首頁

尾頁

跳至