自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

瑪瑙宮

大廚勳章

Dalmatian 發表於 17-5-13 12:21
如果冇熄auto window update嘅話

我比較白痴。。。吾係好明。。。

如果耐無開,十幾日。。。無update 是否就安全?不要update 任何,對嗎?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

Dalmatian 發表於 17-5-13 23:43
如果係Win 10 v.1607,就係最新
https://support.microsoft.com/zh-hk/help/4000825

唔該晒你呀

珍珠宮

回覆樓主:

謝謝分享!

男爵府

多謝分享

大宅

回覆樓主:

即係點呀,我有d睇唔明,我日日都有開機架,但熄左自動更新,咁即係中左病毒???

大宅

回覆樓主:

點算呀,前個排仲係到dl game黎玩添

子爵府

A594203070 發表於 17-5-14 01:28
係~
但係呢個勒索軟件 意思即係會鎖左你電腦裡某d檔案~
要你俾錢先幫你解鎖 咁俾左錢係咪真係解到又另一 ...

多謝你解釋比我聽對電腦完全唔識 謝謝

公爵府

回覆樓主:

我個仔都中咗,今朝早要重新裝過部電腦

Dalmatian    發表於 17-5-14 22:08

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

computer virus 留毛

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

謝謝分享

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

seaheart88 發表於 17-5-14 02:44
我比較白痴。。。吾係好明。。。

如果耐無開,十幾日。。。無update 是否就安全?不要update 任何,對嗎 ...
唔知你咩win,win10係強制update,win7/8 or before係可auto可手動。
其實無論咩windows,一係即刻做update,一係close左個port 445先
因為今次個毒係經windows漏洞(port 445)入你部機encrypt哂你啲file,唔係因為上過咩網,按過咩link而中毒

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

honeybaby0505 發表於 17-5-14 05:48
即係點呀,我有d睇唔明,我日日都有開機架,但熄左自動更新,咁即係中左病毒???
...

中左毒畫面見#16
咁奉勸你先offline backup files,再update

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

先確定您的電腦目前無被勒索襲擊的可能性

>>>適用於win7跟win8的電腦;win10的用戶可以略過目前尚未有爆<<<

>>>開機前請拔掉網路線<<<

請照著本步驟
控制台 >防火牆 >進階設定 > 在輸入規則(新增規則) > 連接埠 > TCP打勾 >特定輸入(445) > 封鎖連線 > 名字輸入(阻擋勒索病毒連接埠)
>>>網路線可以接回來<<<

這樣能確保您接上網路不被襲擊
再來為了完全確保您的電腦沒有過多漏洞建議您開啟Windows Update

最後補上windows update安裝包代號(KB4019264)
查詢方式
控制台 > Windows Update > 左下角開啟(已安裝更新) > 右上角搜尋輸入(KB4019264) > 如果您有那代表此更新已補起此漏洞
如果您沒有的話請即時更新作業系統

Windows Update > 左邊 > 變更設定 > 下拉選單 > 自動更新

-maymay-    發表於 17-5-15 16:50
meow_day    發表於 17-5-15 12:26

大宅

Dalmatian 發表於 17-5-13 09:52
http://www.appledaily.com.tw/realtimenews/article/new/20170513/1117676/

還在用Windows 7或Windows XP ...

我用vista,down左個更新檔,但佢load左好耐話搜尋更新,但係load左成日都未load完,咁應該點算?

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

謝提醒

男爵府

好有用,多謝

瑪瑙宮

大廚勳章

Dalmatian 發表於 17-5-14 21:59
唔知你咩win,win10係強制update,win7/8 or before係可auto可手動。
其實無論咩windows,一係即刻做updat ...

我仲係好舊的XP。。。。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

seaheart88 發表於 17-5-14 22:28
我仲係好舊的XP。。。。。。

今次microsoft 連 XP 都出左update.

https://news.microsoft.com/zh-hk/2017/05/13/ransomware-awareness-and-actions-needed/#sm.0000mw8ww76g7equyg418ag0hm6c1#haKI6Wjm6fGvRPOu.97

要自己download 去 update

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝提醒, 幸好check左電腦為win 10 v.1607....
而家update埋仔部notebook先~

首頁
12345...9

尾頁

跳至