自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆 SmileCC 的帖子

哎呀, 我都係呀, 以前會著涼鞋, 都會買涼鞋俾小朋友, 但依家真係唔會喇, 感覺好污糟

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇完發現自己D潔癖都唔係好勁

子爵府

蘋果mama 發表於 17-8-14 10:56
但係身邊o既朋友同屋企人覺得我好誇張... 其實我仲有其他例子,不過醒唔起 ...

唔覺你誇張喎 我都係咁 我都唔覺自己尼d叫潔癖,入屋除鞋,即刻換返屋企衫先坐,好平常 !如果有人出完街唔換衫就坐梳化我頂唔順.....

大宅

小豬Pigpig 發表於 17-8-13 22:30
你去旅行住酒店會否好不自在,會自備咩去,我次次旅行住酒店好大陣仗的
...

以前阿仔BB o個陣我去旅行會帶好多野o架,又衣架,毛巾等等,但係而家佢4歲我就冇帶咁多野喇,不過衣架會帶多少少,因為酒店o個d 唔夠用。
毛巾我都算喇,照用酒店o個d,迫住要。有d JM 可能會插:「咁你又話有潔癖點解酒店毛巾都用?」

因為通常我地去roadtrip 唔係stay 梗一間酒店,會去唔同o既town就住唔同酒店。我唔係冇試過自己帶毛巾,但係一晚之內d 毛巾根本冇可能乾得切囉!第二日仲係濕但係我又要pack 番落行李 "up" 到夜晚去另一間酒店先拎番出o黎,d 毛巾都仲係濕,又已經up 到臭,試問我點可以再用呢?面巾都話可以洗番走d 臭味再用,其他巾洗完真係冇得再用。

我就會帶阿仔專用o既沖涼液。我地大人就照用酒店o個d shampoo,沖涼液,拖鞋亦會自備,因為美國o既酒店係好多野都冇,拖鞋牙膏牙刷要自備。

侯爵府

蘋果mama 發表於 17-8-14 12:01
以前阿仔BB o個陣我去旅行會帶好多野o架,又衣架,毛巾等等,但係而家佢4歲我就冇帶咁多野喇,不過衣架會帶 ...

D毛巾我絕對不會用,是好多菌的

男爵府

蘋果mama 發表於 17-8-14 11:25
我咪話屋企人o黎探我o既?其實佢地都係o係換鞋位除鞋踩入屋o架,但係我唔想o係佢地面前成日抹地,好似好嫌 ...

我都試過,要再換床單。之後朋友同d仔女上來,我鎖左房門

大宅

D毛巾絕對不會用X2

大宅

小豬Pigpig 發表於 17-8-13 23:17
D毛巾我絕對不會用,是好多菌的
面巾我就唔用囉,抹身我都照用算,冇辦法,因為多數我地去roadtrip 呀,帶唔到太多野。

大宅

蘋果香蕉 發表於 17-8-13 23:23
我都試過,要再換床單。之後朋友同d仔女上來,我鎖左房門
我都咁做先。

大宅

Poo得好勳章

毛巾我都唔敢用

男爵府

Ytfc 發表於 17-8-14 11:25
係呀,其實我唔明點解除咗鞋唔係即刻入屋而係都要踩下出面地下先?我見有啲朋友都係咁,唯有佢地一走就拖 ...

係喎,搞到次次客人走左都好忙
我要將最污糟位置用濕紙巾抹左兩次先再拖地,如果唔先抹最污糟位(門口),又覺得唔夠乾淨,會拖污糟其他地方。

男爵府

回覆樓主

Same here! 其實有時都好想叫朋友仔黎玩,但玩完之後真係有排清潔,諗起就會打消念頭!
跳床 暈左!搞到床鋪全部要換!好辛苦 呢樣都係好驚,有啲小朋友好鍾意上人張床玩,阻止都阻止唔切...

男爵府

蘋果mama 發表於 17-8-14 11:27
所以日本人d 屋企我最中意就係佢地個玄關位,因為有一級可以坐低著鞋除鞋,咁踩入屋對腳就一定乾淨! ...

係呀!我都覺

男爵府

回覆樓主:

過多廿年,可能心抱會上嚟呻
我99好麻煩,成日都要無塵無菌

我帶小朋友出街先會潔pig 上身,由其是去廁所

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

蘋果mama 發表於 17-8-14 10:05
我做女o個陣係冇潔癖嘅,但係一生o左小朋友之後就有潔癖,我自己控制唔到,所以想睇下有冇JM 同我一樣係咁 ...

直情有強迫症添要睇醫生食藥
關注自閉症兒童

公爵府

回覆樓主:

入屋除鞋,一定要啦,接受到唔除鞋先有問題
返屋企一定要換衫同洗手,我只會自己咁做同要求我仔咁,其他人控制唔到,但c6就鬧明明放學著校服,到夜晚沖涼先著睡衣咪得,我話關你鬼事,工人洗衫又唔係你洗衫,學校幾多病菌
出街餐具有時抹但唔一定
出街去廁所因為係仔所以唔使坐,我自己一定無影櫈
但我從來唔覺自己有潔癖

大宅

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我都有點怕招呼朋友親戚上我家,因為每次事後好大陣仗,做一大餐清潔,不過有時朋友問到話想上來都唔知點推

大宅

bebechichi 發表於 17-8-14 00:58
我都有點怕招呼朋友親戚上我家,因為每次事後好大陣仗,做一大餐清潔,不過有時朋友問到話想上來都唔知點推 ...
我就係因為呢個星期六有朋友會上o黎,所以先諗呢個問題。因為我通常安排自己平日打掃,weekend盡量想抖下,同埋想同小朋友去玩下。原先我朋友係話想同我個仔補祝生日,搵個藉口上o黎玩,加上佢真係好少上o黎,今次第二次咋,咁佢講到出口我真係唔好意思推... 但係其實我個仔生日都過哂啦... 呢個朋友好close,唔好意思say no。

大宅

SmileCC 發表於 17-8-14 11:09
我都有潔癖,好怕要招呼親戚朋友。他們通常在門口除鞋後踩下出面地下先入屋,我就覺得屋企地板已污糟晒。
...

一樣,都唔明白點解唔可以一除鞋就踏入屋地板既,係都要踏下出面走廊先入黎,咁有咩分別!!

男爵府

蘋果mama 發表於 17-8-14 10:05
我做女o個陣係冇潔癖嘅,但係一生o左小朋友之後就有潔癖,我自己控制唔到,所以想睇下有冇JM 同我一樣係咁 ...

point 1,2,3 全中

再加:

1)如果有人去完我屋企,我一會大清潔
2) 如果對鞋要攞返入屋,我一定會用消毒紙巾抹乾淨鞋底至擺入鞋櫃
3) 新買番黎啲嘢,一定用布清潔表面啲塵至擺入櫃

首頁
12345...8

尾頁

跳至