自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我C6一直灌輸比阿仔我地D錢唔會留返比你, 你第時要自己努力賺錢生活, 所以佢冇覺得我地買野比佢係應份....

子爵府

回覆樓主:

明顯物質豐盛不知足

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

mysterious22 發表於 17-10-6 10:38
物質太豐富?

要令佢明白"需要"同"想要"既分別,同埋父母都要做身教,要俾佢知搵錢唔易,應洗則洗 ...

大宅

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

物質太豐富啦…我女兩歲就有銀包袋幾蚊,學識父母嘅錢唔係佢嘅錢,亦都清楚必須嘅野會買俾佢,唔係嘅話就睇老母我嘅心情…理財觀念同價值觀真係要由細開始灌輸,要學識珍惜同感恩,大人都應該同時喺小朋友身上學習反思,咩係需要咩係想要,自己會唔會都過得太富裕令小朋友覺得一切都係必然

象牙宮

回覆樓主:

所以我從來唔會點比物質阿仔,佢做到我要求先會獎勵佢!旅行最多一年一次

珍珠宮

回覆樓主:

好簡單,一齊唔好買

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

係咪身邊d同學買完野佢又好想要
跟住就好想父母買比佢

大宅

回覆樓主

由佢話對鞋係佢嘅個刻就應直接say no,同時比佢知唔係每次都必須滿足佢,我揾錢買比自己係理所當然,如要喊要發脾氣就由佢發/喊到夠,等佢情緒好返啲先再傾。
但如果自己細路咁,佢一發脾氣或大喊我已經即刻罰佢

大宅

mother904 發表於 17-10-6 11:57
我不同意有jm話樓主要以身作則少買野,而家根本唔係小朋友搞唔清「需要」同「想要」既問題,而係樓主呀女唯 ...

無錯

翡翠宮

2018復活節勳章

其實3年級之前應該教咗“需要” vs “想要”, 但知易行難囉

我仔都係, 唔係為買衫而係買書, 屋企已經好多書, 而且有D書好貴而又唔值, 佢有時都因為我地唔買而唔高興, 講下講下輪到我火滾, 佢先至識停

大宅

tyz1234 發表於 17-10-6 10:20
每次我和C6去街有買衫褲鞋,佢就會唔開心黑面,但係我地兩三個月先會買一次衫褲鞋,但我地都會經常買佢中意 ...

下次同女行街,睇到件貨品,扮好想買,但最後吾買。原因係今個月洗突左/想清楚後,家中巳有近似。

做多幾次,等你女知道連你也不是隨意乱買,而有限制。

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

是否身教問題
ToBy GiNNy VinCent

伯爵府

回覆樓主

老實講,係你地管教的問題子女是父母的一面鏡子,你地太多物質享受,子女學左你地

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

縱容慣咗

伯爵府

回覆樓主:

同佢解釋唔系想擁有就一定可以得到, 亦都唔可以見咩買咩

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

伯爵府

你之前是否佢想要咩就買咩, 佢冇需要都買比佢? 我明有D父母真係好愛子女, 但愛佢變咗害佢, 而家攪成咁, 真係好難改, 唔好聽講句, 冇大冇細, 佢係你們之上.

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

小傑媽媽 發表於 17-10-6 14:05
你一年買三四對鞋,我就覺得超多啦!以一個大人而言,腳既size已經定左,除非d鞋著爛左,否則點解要年年買( ...

分析正確
好簡單,樓主自己根本想買就買,冇乜凖則
咁女見你買就得佢買就唔得
根本唔明

珍珠宮

tyz1234 發表於 17-10-6 10:20
每次我和C6去街有買衫褲鞋,佢就會唔開心黑面,但係我地兩三個月先會買一次衫褲鞋,但我地都會經常買佢中意 ...
直接同佢講呢個係賺錢能力的問題。小朋友仲未有收入,購物當然不可以同有工作的成年人比。

將佢的利是錢交比佢,要買就用佢自己利是錢。

珍珠宮

nanananana 發表於 17-10-6 10:42
坦白講,現在物質太豐富了,所以小朋友真的好難滿足

直接同佢講,父母都係一直比心機讀書,出嚟好勤奮工作,先會每月有工資嚟滿足自己嘅需要。
依家佢只係一個小朋友,父母會比必需嘅野佢,唔係佢決定要咩就要買咩。
如果佢有更多嘅要求,依家就比心機讀書,將來搵份好工,有工資就可以自己話事

首頁
12345...7

尾頁

跳至