自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 17-11-15 17:57
老左65歲無仔女養就可以,我阿叔都無仔女, 不過要睇保險同其他資產,現金囉! 我唔知佢收埋幾多喎
...

佢駛唔駛供先? 十年後都退休

伯爵府

wing51110 發表於 17-11-15 16:23
我呢排同朋友傾計,佢間公屋都可以買,但佢無買,我都有問點解,兩公婆先40歲,細女都16,完全供得起,仲剛 ...

有個女就更加要買,依家置業咁難,個女第時搵份工又末到住公屋要求,買樓又買唔起,咁至少個女都有屋住,但如果冇仔女嘅就一定唔買,住到白年歸老咪算囉

象牙宮

good_pig 發表於 17-11-16 21:56
佢駛唔駛供先? 十年後都退休

就算供,只係幾年供完,因為只係三十萬咋

公爵府

回覆樓主:

上星期去99屋企食飯,有張通告寫加管理費,最大個單位要$600尾一個月,但我諗最大得500幾尺,我屋企居屋都係最大單位,600幾尺都係$600尾,我話麥公屋管理費仲貴過居屋ge

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 17-11-16 23:20
就算供,只係幾年供完,因為只係三十萬咋

咁收入低O既.3X萬都唔少錢O既

公爵府

好媽媽勳章

good_pig 發表於 17-11-16 23:39

如果30零萬分期付款都負擔唔起,咁真係咪鬼買la,30零萬我當你分廿年一個月應該都係2000咁上下啦,呢個數都比唔到又真係繼續租好過la,仲要唔好調遷去d新村度,因為d租金分分鍾仲貴過供嗰條數

寶石宮

健朗媽咪 發表於 17-11-16 23:50
如果30零萬分期付款都負擔唔起,咁真係咪鬼買la,30零萬我當你分廿年一個月應該都係2000咁上下啦,呢個數都比 ...

佢地應該按唔到20年....都5X歲..

男爵府

無話可說 發表於 17-11-15 16:02
我拉叔無仔女, 佢一直住係可以買既公屋,佢而家考慮緊買唔買喎! 佢話第時可以逆按揭,有咩事有錢養老,或 ...

買左就等於自己的物業,最多賣返比綠表,吾係一樣會升值?30幾萬咁平,當係一個投資,或者正如你所講嘅逆按揭,到佢想做嘅時候,可能價錢已經升左好多,如果有公屋逆按揭,其實都係對老時的一個保障.....

我個鄰居個奶奶住公屋,佢兩三年先買得200,000 ,聽落已經升值....

公爵府

好媽媽勳章

good_pig 發表於 17-11-16 23:52
佢地應該按唔到20年....都5X歲..

而家咁低息,做10年月供都唔貴啦

重點係30萬買,以而家公屋成交價,係一買即翻幾倍至10倍都唔只啦,第日退休做逆按係為用市值計,如果而家都5x歲,邊度搵到可以有呢個回報的投資

伯爵府

其實有得買已經等於政府白白送咗百幾二百萬俾你, 現在2手未補價公屋炙多都過2百萬了。識得玩緊係買啦。

我識人兩公婆, 就係咁玩一玩買公屋遊戲, 之後賣出, 扮離婚, 煩醫生大龍鳳, 再重回公屋行列, 白白袋了百幾二百萬。兩公婆一齊交戲好合拍, 齊齊搵錢。
( 詳細方法我不說了 )

公爵府

maymaggie 發表於 17-11-17 09:59
其實有得買已經等於政府白白送咗百幾二百萬俾你, 現在2手未補價公屋炙多都過2百萬了。識得玩緊係買啦。

我 ...

咁樣呃政府就衰啲!但我支持良好市民踏實地以資產積存財富來養老,無容置疑這點一定有利。

反而我覺得首要動作是親自到銀行去查問有關公屋逆按揭嘅詳情。網上問人,啲人講咩都唔駛負責任,我恐怕道聽途說白白浪費可以做安老準備的時機!

男爵府

回覆樓主

老人家過左一點歲數可以按出來養老,去房署問,有宣傳單張!

伯爵府

無話可說 發表於 17-11-15 21:34
拉叔已經過五十喇,我諗嬸嬸都四十尾囉 其實佢話睇左管理費同差餉,管理費只係百幾蚊,差餉又係一 ...

其實我覺得你話靠逆按退休,我會覺得唔係好實際。你話層樓幾百萬,每個月有返一萬幾千就話姐。現在買係30萬,到距退休,可能總價4-50萬,都係貸返3-40萬出黎,一個月都係1-2000蚊最多。真係幫補唔到幾多.....

公爵府

好媽媽勳章

大豬既老婆 發表於 17-11-17 11:04
其實我覺得你話靠逆按退休,我會覺得唔係好實際。你話層樓幾百萬,每個月有返一萬幾千就話姐。現在買係30 ...

房置而家呢個訂價係好低,市值就算未補地價都係高過房署訂價好多

男爵府

無話可說 發表於 17-11-15 16:02
我拉叔無仔女, 佢一直住係可以買既公屋,佢而家考慮緊買唔買喎! 佢話第時可以逆按揭,有咩事有錢養老,或 ...
都好嘅 ... ah 會安安樂樂
不過千其唔好賣返出去 , 如果唔係老來得個桔

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

S_family 發表於 17-11-16 23:39
上星期去99屋企食飯,有張通告寫加管理費,最大個單位要$600尾一個月,但我諗最大得500幾尺,我屋企居屋都 ...

因為管理費裏面會計埋維修基金,早啲儲,儲多啲好。如想清楚可睇返法團財務報告。

子爵府

無話可說 發表於 17-11-15 18:34

住左超過5年, 但間樓樓齡應該過左三十年架喇! 房署比左 ...

請問幾多呎?謝謝

伯爵府

健朗媽咪 發表於 17-11-17 11:10
房置而家呢個訂價係好低,市值就算未補地價都係高過房署訂價好多

原來係咁

咁如果高好多,洗乜考慮買唔買呀..........梗係買啦。俾$30萬買價值$60萬或者$120萬既野窩!仲考慮d乜.......

象牙宮

S_family 發表於 17-11-16 23:39
上星期去99屋企食飯,有張通告寫加管理費,最大個單位要$600尾一個月,但我諗最大得500幾尺,我屋企居屋都 ...

我諗係一度度地方,條條邨唔同!我果度好似百幾蚊一個月管理費,有三百幾尺,3人單位,舊邨

象牙宮

good_pig 發表於 17-11-16 23:39

兩個人搵$20000喇,6年咩都供完啦,每個月供多D囉!

首頁
12345...12

尾頁

跳至