自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

年尾出世,不如報n班或下年再報k1

你interview時都見到人地大啲已經行得好,坐得定,對答如流,就算收左,學習能力喺第一,二年都有差別,遲一年讀學習信心大啲。

大宅

melonfans 發表於 17-11-22 23:57
我又係老師叫佢報n班,大你bb幾日

你有無報n班,我無報而家俾個老師講完,都唔知道係未應該報n班做大b先係正確啦

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個女 9月B,想當年in 9 間全軍覆沒,得1間waiting

極徬徨下靠關係入其中1間學校

開學時幾乎最細粒,又唔叻又驚驚青青

點知到K1尾已追過哂其他同學,成為班內頭5名

而家K2,雖然最細粒,但已經唔使我點理,學校d功課佢自己做,完全跟到

10月B入到就入啦, 追過大B不太難

珍珠宮

cyytt 發表於 17-11-23 00:14
你有無報n班,我無報而家俾個老師講完,都唔知道係未應該報n班做大b先係正確啦
...

有3間又報k1同n班,最後佢只offer interview n班,但k1報名費又收!問個老師又寸!

另外1間老師直頭叫佢報n班

用戶要求終止服務

回覆樓主

/

複式洋房

回覆樓主:

我仔都係10月b, 今年in k1, 只報3間(貪近)! 越in 越差…… ,所以同你一樣……等!心宜嗰間in時仲要離開坐位,老師10問9唔應…… (我係老師都唔想收!)所以如果全軍覆沒,我會比佢讀住n 班先!

大宅

我個時9月b面試,有d老師直情望都唔望我呢面,剩係係咁同另一個bb同家長傾計問問題
勁無禮貌

不過最後都入到間好學校

加油樓主!

大宅

回覆樓主:

我個仔係12月龍b,in左3間2間收, 樓主唔好咁擔心, 實有學校收嘅

伯爵府

回覆樓主:

我個仔當年係8月B,唔係話最細但唔出聲又唔活潑好静,打定輸數好多間幼稚園唔收。所以我地一早便去幫個仔找左間有playgroup和n班的幼稚園上佢地的playgroup,上完playgroup 便上佢地n班,跟住順利上幼稚園。少左找學校煩惱

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我細仔大B2月in N都冇offer呀,唔通佢地收晒1月b?唔關大小b事吧,睇面試表現,咁我仔面試時又真係生保d
感恩每天, 每人, 活在當下!

男爵府

回覆樓主

不太熱門的幼稚園實有位比細B,放心!

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

我個仔當年都係呀10月細b, in時一舊飯無得和大b比架。好在最後心儀那間都收左,加油

伯爵府

開心吸收勳章

我個女都係11月細細b,最近開始肯講野係2個字或2個字,但佢既面試全部都係月頭,即係佢而家開始講野時已經過哂面試日期了。我都好無奈,亦小乂左無學校收,但我見到佢面試同佢自己比已經有進步,我就已經收貨。如果最後無學校收,我會比佢做超大b或報私校

公爵府

K1 好多位, 5 駛擔心

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章

大宅

MommyPanel勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

等下一年先報!但注冊後有位剩不過只有下午班!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

細B係蝕底D架喇,學校會先收大B,有位多先會考慮細B,而且多數編入下午班。唔駛唔開心,大不了咪報N班同其他小朋友玩吓,等多年先讀K1囉。我仔超細B,12月尾出世,因老師話佢跟同班同學進度差太遠,最後都repeat咗一年N班;其實最重要係小朋友返學返得開心,唔好俾壓力佢,都唔好俾壓力自己,妳同小朋友都冇錯,問題係學校揀客啫。樂觀D呀!!
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

大宅

回覆樓主:

經驗之談,超細B囡囡當年interview 一句說話都無講,諗住無學校收,咁就第二年再報。點知就收咗。
有時學校嘅收生準則未必跟我哋諗嘅一樣
媽媽,放心~

大宅

MommyPanel勳章 瞓得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 畀面勳章

其實有時真的不知以什麼做收生標準
大B一定有優勢, 始終年紀細, 成長發展好快~所以差別比較大

K1位都算充裕, 不是一線名牌學校
註冊日過了, 下午班會有位的

留意自己心宜的學校
多些主動打去問問

首頁

尾頁

跳至