親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Honey 發表於 17-12-11 10:10
小田原去新宿坐小田急小田原線快速急行只是¥880, 1小時33分, 只比坐浪漫列車¥1770慢17-19分鐘。除非超想 ...

其實好多方法都可以去,不過若來回機場時都會經新宿的話,搭NEX至新宿來回只是¥4000. 到新宿買周遊券後坐普通列車亦可以不用加錢,坐浪漫特快去箱根就加¥890. 因來回費用都已經包晒,所以呢個行法較經濟時間亦快。
但若用你個方法就要計清楚由機場去小田園車費,回程又計清楚由箱根出發到那裡,再回機場要幾錢,除了時間有差距外,可能車費都未必平,除非你全程搭特急/快速急行,咁價錢會平啲但時間一定多了。

公爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 17-12-11 10:27
其實好多方法都可以去,不過若來回機場時都會經新宿的話,搭NEX至新宿來回只是¥4000. 到新宿買周遊券後坐 ...

溝通唔到,都話成田坐Nex去大船/横濱,新宿坐Nex去成田可以買¥4000的Nex來回優惠。等問問題的JM自己決定。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

littlek_sa 發表於 17-12-8 19:23
由於坐香草航空下午機去東京成田機場,落機時已經過咗JR East Travel Service Center辦公時間,買唔到車票 ...
我上次在成田機場T2買NEX, 如果你普通車票, 可以去售票機買, 不用排長龍。如果要用PASSPORT買的優惠回來票(JPY4000來回), 就一定要去counter, 我當日去打幾個蛇餅都只用了20分鐘。
我建議一家人早D一齊去買票, 其中一個大人攞住所有人的passport去排counter, 你寫定張紙仔, 要搭邊間車, 去池袋, X大X小, 咁售票員好快可以出票俾你, 買完入閘好快手。另一個帶老人家/小朋友襯你排隊時去附近洗手間, 又有便利店/扭彈機抽公仔, 時間好快過。

你要帶住老人小朋友, 體力好緊要, 唔好咁辛苦走來走去買票了。

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

littlek_sa 發表於 17-12-8 19:23
由於坐香草航空下午機去東京成田機場,落機時已經過咗JR East Travel Service Center辦公時間,買唔到車票 ...
姐妹, 俾多個選擇你。如果你第二朝在成田機場11AM前可以去宅急便寄出你的行李, 可以當晚7-8PM到你的酒店(東京23區內, 不過民宿未必得, 因為要有front desk收件), 咁你就可以直接去景點玩, 不用去酒店check in先。
我用黑貓, 一個28吋, 大約JPY2480。
你上網search下"成田機場宅急便", 有好多blog介紹。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

nanakobe0066 發表於 17-12-11 11:40
我上次在成田機場T2買NEX, 如果你普通車票, 可以去售票機買, 不用排長龍。如果要用PASSPORT買的優惠回來票( ...

我上次,前面條友勁問勁問,我睇住班車消失
(因之前攪緊claim行李爛左,唔齊人唔可以買飛住)
我去新宿唔係班班到,下一班等成個鐘,無野啦,去搭skyliner

複式洋房

nanakobe0066 發表於 17-12-11 11:50
姐妹, 俾多個選擇你。如果你第二朝在成田機場11AM前可以去宅急便寄出你的行李, 可以當晚7-8PM到你的酒店(東 ...

Thanks JM,我已經改左行程,現在打算一家人食完早餐,10點鐘左右去返T2買N'EX來回票另外我諗住去到池袋站將啲行李放Locker先,因為我book民宿要15:00先有得check in

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Honey 發表於 17-12-11 10:44
溝通唔到,都話成田坐Nex去大船/横濱,新宿坐Nex去成田可以買¥4000的Nex來回優惠。等問問題的JM自己決定 ...
似乎是你唔明我意思
我方案 —機場 NEX 至新宿,新宿持周遊券一程車已直達箱根,回程一樣

你方案 — 機場 NEX到横濱,横濱轉乘JR 至小田園,由小田園買周遊券轉至箱根,回程一樣

Anyway 由 JM自己決定啦

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 17-12-11 11:58
我上次,前面條友勁問勁問,我睇住班車消失
(因之前攪緊claim行李爛左,唔齊人唔可以買飛住)
...
唔怕轉車我都會選搭 Skyliner. 去新宿時間仲快

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 17-12-11 12:11
唔怕轉車我都會選搭 Skyliner. 去新宿時間仲快

下次一定唔會。我地去時搭skyliner,走時搭nex,全家都話nex舒服好多。時間差少少,但唔駛轉黎轉去,由日暮里搭jr到新宿全程企又迫人又要睇行李(拎住行李扶老攜幼在月台好難前進)

洋蔥頭媽咪    發表於 17-12-11 14:35

禁止訪問

王國長老

Puluma 發表於 17-12-11 13:42
SkyLiner vs Nex 係勢不兩立, 正如唔知點解, 又貴又遠又人多又汚糟 ... D 人都硬係要住新宿一樣. ...

新宿方便呀樣樣齊

carolyktong    發表於 18-1-3 19:59

男爵府

Honey 發表於 17-12-11 10:44
溝通唔到,都話成田坐Nex去大船/横濱,新宿坐Nex去成田可以買¥4000的Nex來回優惠。等問問題的JM自己決定 ...
要多謝 Honey and jcctiu 兩位JM提供的意見。 今早大清早七點前到成田, 搭第一班 NEX 到大船、𨍭東海道本線到小田原、買箱根pass, 再乘箱根登山火車到箱根湯本、十一點半已經到達酒店、超級容易

伯爵府

jjmame 發表於 18-1-3 17:25
要多謝 Honey and jcctiu 兩位JM提供的意見。 今早大清早七點前到成田, 搭第一班 NEX 到大船、𨍭東 ...
至精明都是你,能將NEX特價來回票發揮到極限,如無記錯,大船去小田原應該只補690YEN,真是比起在新宿轉搭小田急又平又快.而且小田原個站細,買PASS都一定比新宿快得多.

男爵府

jcctiu 發表於 18-1-3 17:46
至精明都是你,能將NEX特價來回票發揮到極限,如無記錯,大船去小田原應該只補690YEN,真是比起在新宿轉搭小田 ...
係670yen tim 咋,我用 IC card 仲要平1yen
至好係大船個站细,轉車非常容易。唔洗在新宿呢個超級大站拖住行李行咁遠。小田原站買pass 又唔多人,真是超正。

公爵府

jjmame 發表於 18-1-3 17:25
要多謝 Honey and jcctiu 兩位JM提供的意見。 今早大清早七點前到成田, 搭第一班 NEX 到大船、𨍭東 ...

Enjoy your trip!
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

伯爵府

carolyktong 發表於 17-12-8 21:17
慢過蝸牛? 唔係呱!

nex' 都叫蝸牛?? 樓上住jm有冇坐錯呀?? 特急超快架喎

伯爵府

SJ6 發表於 18-1-3 19:39
nex' 都叫蝸牛?? 樓上住jm有冇坐錯呀?? 特急超快架喎
NEX車速其實並不遜於京成的SKYLINER,但是京成的鐵路是專為成田機場而設,由機場出上野的路段差不多是一條直線,所以路程比起JR短很多,JR在千葉縣要迂迴前進,列車要多走十幾公里才出到東京,所以SKYLINER 40分鐘可以去到上野,但NEX要60分鐘才到達東京.

而且NEX在東京要停幾分鐘讓去橫浜的車頭分體先行,山手線又是另一迂迴路線,最後去到新宿竟然用到85分鐘,用蝸牛來形容這特急列車絕不為過.NEX唯一的好處只是不用轉車.

伯爵府

jcctiu 發表於 18-1-3 22:13
NEX車速其實並不遜於京成的SKYLINER,但是京成的鐵路是專為成田機場而設,由機場出上野的路段差不多是一條直 ...

伯爵府

Honey 發表於 17-12-10 21:08
比多個建議妳參考,Nex 因外國人有優惠¥4000已包來回任何站,我暑假係由成田去橫濱(玩了2日1夜),橫濱坐J ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至