心聲留言

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

仔學費6000, 係咪可以轉政府學校? 或平少少的直資?
如果太太係FULL TIME MA 係咪可以CUT 工人?

伯爵府

朱古力妹妹 發表於 18-2-19 03:28
太太無做野,點解仲要工人?

或者,有工人就叫個老婆出去求其搵份工做住先啦~

老婆唔洗做再加工人,個仔讀私校,你老婆直頭過緊中產少奶奶生活啦(我都想)。你....搵多份工算啦。

大宅

何苦?

複式洋房

回覆樓主:

你老婆知吾知你依家既經濟情況?
我諗叫你老婆出返黎做野甘就會比較鬆動,不過應該都吾系甘易。
一系就真系吾好再請工人喇,系人都知香港生活難,而太太選擇做全職媽媽,我覺得要做埋全職主婦,可能佢會覺得又要湊小朋友又做家務好辛苦。
但系依家你一個人揹起所有經濟都好辛苦。
所以真系同你太太傾下啦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

happygigihaha 發表於 18-3-16 03:55
你老婆知吾知你依家既經濟情況?
我諗叫你老婆出返黎做野甘就會比較鬆動,不過應該都吾系甘易。
一系就真系 ...

我都覺後搞唔掂一定要出聲講。

大宅

kpc2015 發表於 17-12-15 12:34
[/table]

樓主,經過見到你個post,有以下意見睇吓幫唔幫到手:

1. 你個仔如果在小學已經唔係有咩大問題要跟,一定叫你老婆努力搵工。女人如果停工太耐,就好難搵工,特別年紀越大就越難,將來如果淨係得你一個養家,唔嘈交也風險太大......

2. 環球息口肯定向上調,你要評估下未來供樓個plan能否應付,俾條link你睇諗諗:
https://hk.finance.yahoo.com/news/港加息衝擊全球最重-214500645.html

3. 唔知你小朋友幾大,但轉校係重要決定,除了你兩夫妻,小朋友思想準備都好重要,不過我贊成唔需要一定名校。

4. 保險以經濟實用為主,但人壽危疾意外必須有,保險公司都有平plan,如果你覺得太吃力,我可以私下幫你睇睇。

同老婆 set 個action plan 吧,時間就係金錢,加油!
Don't worry, be happy to yourself and your family!

子爵府

唔係呀!叫個仔轉校,再sell 人買多份保險??真係家變。

男爵府

noel2010 發表於 18-3-19 01:58
唔係呀!叫個仔轉校,再sell 人買多份保險??真係家變。

轉唔轉校都係掩飾

最緊要sell 保險啫

大宅

你唔係要開源節流....
係要重新整理....

例如賣樓換細D, 轉校, 唔要工人....

翡翠宮

kpc2015 發表於 17-12-15 12:34
[/table]

學费好貴。得罪:你人工又要供樓。点解讀比$?小學嗎?中學吾好再比$喇。你會好大压力架。

首頁

尾頁

跳至