自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

取消

子爵府

lovebbb 發表於 17-12-31 23:28
我仔試過在日本旅行其間發燒,食左帶去既退燒藥都唔多退,在酒店休息一日,第二日請酒店職員幫我們找醫生, ...

想請問你是call doctor 去酒店定你去clinics?

珍珠宮

maymycheung 發表於 18-1-1 08:29
想請問你是call doctor 去酒店定你去clinics?

酒店幫我搵醫生,我地去診所睇,可能發燒,又照超聲波又照肺,然後開藥,我唔識日文,醫生指喉嚨然後講左一大埋日文,我估可能係喉嚨發炎之類,佢開既藥有寫葛根,應該都係感冒吧!我見酒店職員打左好多電話去問,應該有些醫生係唔肯睇。

子爵府

lovebbb 發表於 18-1-2 08:52
酒店幫我搵醫生,我地去診所睇,可能發燒,又照超聲波又照肺,然後開藥,我唔識日文,醫生指喉嚨然後講左一 ...

Ic . $?

葛根? Chinese medicine?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

試過去澳洲, 仔第3日開始發燒, 於是在當地睇醫生,當日取消所有行程, 留在resort 休息, 食藥+ 抖足1日1夜後就好返好多, 跟住果7日行程又可繼續

珍珠宮

maymycheung 發表於 18-1-2 14:13
Ic . $?

葛根? Chinese medicine?

唔太記得幾錢了,回來claim旅行保險,只記得係來回的士十分貴

醫生開藥粉,其中一個成份係葛根,仲有其他的,但混合成一包藥粉,而在診所係有比佢吸氣。總之係食左一次藥就退晒燒,第二朝好精神,不過我照比佢食完整份藥。

好難忘的經驗

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

其實呢,我試過兩次都係出發前小朋友發燒。兩次都即時喺香港睇醫生,話俾佢知過兩日要飛,問醫生佢飛唔飛到。

如果醫生話得,咁就拎定哂藥,同埋調動行程,等小朋友初頭可多休息。如果醫生話唔得就唔去。

我睇開嗰個係兒科專科,佢又唔會一發燒就叫你唔去,佢會先衡量小朋友係咪嚴重嘅病,如唔係嘅話,佢都話可以去。

有時唔係話賠唔賠錢或者貪唔貪玩,而係一家人一年可能只去一次旅行,一下子cancel又可能要再等半年至一年。當然要睇小朋友情況,太病梗係唔去,但如食完藥退到燒又精神嘅,我會參考醫生意見,再自己衡量,唔係一刀切話唔去就唔去。

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

吃退燒藥,那天可以休息下,無事繼續行程,如果變差馬上看醫生,再差馬上回港

大宅

回覆 siuyay830 的帖子

小朋友太倦容易發燒...訓下又冇野,不過我唔仲意同小朋友去旅行,太多野擔心

男爵府

maymycheung 發表於 17-12-29 16:34
有冇jm 試過帶小朋友去旅遊期間,小朋友發燒,你們會馬上縮短行程嗎?

另外,如出發前一日,小朋友起焼, ...

旅行時發燒我細個時試過 果時同父母跟團 導遊即刻帶我去醫院睇醫生 而家諗返其實跟團都有好處

大宅

回覆樓主

見以上jm提過,行程小朋友發燒情況持續或再差咗,會即時考慮返港就醫,但其實發住燒可以上飛機嗎?

子爵府

祝你快樂 發表於 18-2-24 01:56
見以上jm提過,行程小朋友發燒情況持續或再差咗,會即時考慮返港就醫,但其實發住燒可以上飛機嗎?
...

我小朋友係去到當地2日後發燒

大宅

maymycheung 發表於 18-2-24 02:00
我小朋友係去到當地2日後發燒

請問小朋友發住燒都可以成功登機返港嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

照去,不過唔去咁多景點,或者同老公輪班,輪流一個在酒店睇小朋友一個自己行。不過去得旅行都一定會帶小朋友退燒藥,食完藥出去多數都唔係問題

男爵府

媽咪面 發表於 17-12-29 17:49
迷信啲講,好多時小朋友無啦啦發燒,可能撞左野,如果在外地,磁場突然唔同左,身體會有發燒可能。
如果未 ...

吓!唔好嘛!病喎!
都可以噤咪信?

子爵府

祝你快樂 發表於 18-2-24 02:05
請問小朋友發住燒都可以成功登機返港嗎?

我小朋友上機嗰日冇唔舒服。

據我所知,如佢哋check 到,係唔可以上機。

你小朋友發燒最好就延期,尤其而家流感高峰期,機上空氣唔好,病緊的人特別會惡化;對其他人,又會被傳染!

為己為人,發燒部都唔應該上機。

我有個fd 就是個女出發前一日發燒(Xmas ),佢諗住冇乜嘢,當時低燒,一落機在台灣就高燒,成晚唔退,半夜去醫院,難係流感,要食特敏福,成個trip 一家人只留在酒店。

伯爵府

回覆樓主

如果有發燒就取消,但去緊中途發燒就會stay响酒店照顧!

首頁

尾頁

跳至