婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

ilovemybabys 發表於 18-1-17 10:45
佢而家成日搵好多原因上我屋企,日日都問我幾點係度,我就黎大壓力都傻 99唔介意我媽有鎖匙架, ...

既然你99唔介意你媽有鎖匙
我係你我就會話
係呀~我媽話自己一家一主
佢老人家唔鍾意自己攞住唔係自己屋企嘅鎖匙上人地屋企
話呢尐係尊重人地嘅私隱喎
咁我又唔想對我媽唔公平所以我決定兩家都唔會比鎖匙架啦

如果你99咁都仲要鎖匙嘅
咁即係發爆渣撩交打
咁就大條道理可以唔駛理佢

大宅

littleyan 發表於 18-1-17 14:37
呢個比喻唔洽當, 銀行借錢比你係要入息審查同壓力測試, 仲要收利息. 我諗佢奶奶無收利息卦! 利申: 我有 ...

佢99 有冇收息就問樓主先知喇,唔收係人情,收係道理,見人見智架咋。唔係人人好似你姑9 咁幫得手架麻....

大宅

s7824 發表於 18-1-16 23:59
一家人同有冇鎖鑰係兩件事,唔可以混為一談。係... 佢係借錢畀你地買樓,但你地都有還錢架麻,咁銀行都貸 ...

你99 好勁,打溫情牌,軟硬兼施

大宅

shannon_fky4186 發表於 18-1-17 11:37
你99既所謂當佢一家人,係指你做所有野都應該要預埋佢。呢個相信係因為你99無老公響身邊,所以完全無安全 ...

多謝你用心既回覆 我覺得講得好啱,做父母應該要適當時間學習放手,但99應該就未接受哂,我c6都有同佢媽講過類似説話,但始終男人表達又唔會似女人甘

大宅

奶茶走甜 發表於 18-1-17 12:19
回覆樓主 :你c6單親獨身背景 都肯同你搬出去 真係好愛你 好羨慕 我同你情況差不多 但我無可能搬到出去

你 ...

佢真係好愛我,成日都好保護我 但99見到可能又會有啲唔高興既,我相信你老公都係好愛你,但有時身不由己,加油!

大宅

littleyan 發表於 18-1-17 14:37
呢個比喻唔洽當, 銀行借錢比你係要入息審查同壓力測試, 仲要收利息. 我諗佢奶奶無收利息卦! 利申: 我有 ...

係既,之前一開始佢有話要收息,每月幾百蚊,但之後我媽都有借俾我,話唔會收息,我99知道就跟我媽唔收息

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

無,奶奶連我地住邊都唔知
愛 我 就 別 傷 害 我

男爵府

回覆樓主

連老公麵話唔比,我哋做老婆嘅梗係企喺老公嗰邊支持佢。佢兩母子嘅事佢哋自己解決....
我係小數比咗收得番,當日塊面黑過鑊撈

複式洋房

奶茶走甜 發表於 18-1-17 12:29
講得好岩
如果奶奶肯放手係正常人 就唔會有咁多新抱唔開心
佢地心態係唔肯放手 個仔做埋老豆都唔放手

又係wo 真係好少外母唔放個女 唔通個女嫁左就= 潑出去既水

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

老公自己講左唔會俾,我不知幾開心
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

子爵府

回覆樓主:

一定唔會!

複式洋房

ilovemybabys 發表於 18-1-16 23:33
想問下大家,有冇俾屋企鎖匙奶奶?
因為近排買咗樓,奶奶講咗好多次想要鎖匙…其實本身我唔抗拒,但係c6話 ...

我99一早搶咗c6條匙咭,叫佢自己再配,話佢咁大頭蝦一定會唔見要幫我哋保留。我哋用密碼、匙咭鎖,一定會唔會冇門入。實情係,我99係結婚第一個星期偷偷係我哋返工時間上黎幾次,然後whatsapp我c6話「好心你管吓自己老婆,唔執屋,可以七出之條休妻。」
我忍
生b後,日日上黎,唔會單聲直接上黎。
話幫手,叫我瞓吓,我一瞓落床佢就走入黎話:「阿b好似屙咗屎,你出黎睇吓.」
有好幾次我餵緊奶,佢拍門我冇辦法開門,佢就直接開門。有次我同阿b係房瞓,房門冇啦啦開咗,佢話:「吓,瞓到11點。」<—-餵人奶都知頭兩個月係唔阿b瞓你立即瞓,都可以唔夠瞓!同埋開人房門真係好無禮貌 。
最後,我挨咗一年左右,成日星期六、日都冇啦啦有人自己開門,有次我真係頂唔順,黑咗兩個鐘面完全唔出聲,我諗99覺得我冇禮貌所以唔想再黎,我先有安樂日子過。
結婚前佢都冇乜嘢。我身邊亦有朋友99真心好人,只係我唔好彩。分享吓。

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

Never

別墅

回覆 ilovemybabys 的帖子

我同阿媽都係住好近,10分鐘內,我屋企條KEY一早就俾咗我阿媽,我老婆都冇問題,我阿媽一早講過佢唔會上黎,只係以防萬一。
佢真係冇乜點上過黎,每一次都係我地要求佢先上黎,例如幫我地收家私,來我家聚餐。
叫你老公同佢傾下,話唔係唔俾佢上黎,只係想要私人空間,上黎之前打個電話俾你地

別墅

回覆 yukiiiyuki 的帖子

吓,七出之條,唔係啩,out 哂 date 架喇播。
佢真係冇禮貌播,咁樣自出自入,當係自己屋企咩..... 好彩而家已經解決咗

複式洋房

skjacklam 發表於 18-1-23 12:35
回覆 yukiiiyuki 的帖子

吓,七出之條,唔係啩,out 哂 date 架喇播。

屋樓我哋自己俾錢,自己供樓,一仙都冇問6299拎!不過佢覺得自己係長輩,佢鍾意點就點。你99真係好,如果我叫我99幫手收家私,佢會話我當佢阿4!
我之前試過好有禮貌咁講過幾次:「阿媽,你下次上黎打個電話問吓我哋係咪屋企,廢事摸門釘啦。」佢都冇改,我真係忍唔住先黑佢面。好辛苦,冇啦啦攬住老公果陣有人敲門,真係好掃興。重點係佢日日黎!好chur!

侯爵府

ilovemybabys 發表於 18-1-16 23:33
想問下大家,有冇俾屋企鎖匙奶奶?
因為近排買咗樓,奶奶講咗好多次想要鎖匙…其實本身我唔抗拒,但係c6話 ...

以前曾經俾過鎖匙佢,但係成日無通知無打電話,突然開門入黎,之後我換鎖無再俾新鎖匙佢,佢問我攞,我話無多餘鎖匙同埋你黎至前打俾我,工人一定係屋企會開門,唔駛你袋多條匙咁重咁麻煩

伯爵府

畀面勳章

我 6299 一路以來都有匙,
但佢地好自律,好日都唔上來,
上來都係吼我地返哂工, 放低野就即閃..
未試過無啦啦殺上黎架...
你C6 都清楚佢呀媽份人...佢話唔比就唔比...
唔好心軟...真係後患無窮架...

男爵府

回覆樓主:

大宅

千其唔好比呀! 佢地真係唔通知聲, 當自己屋企無時無刻會出現.

首頁
12345...6

尾頁

跳至