自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆 jojo1234 的帖子

唔算窮,每月有利息,年老層樓可以逆按,其實有好多人無這個資產都好後生以無工作

子爵府

jojo1234 發表於 18-6-6 09:26
一個女人40幾歲。一層供完約600萬私樓,現金股票500萬。冇技能冇收入冇親人。

如果d資產用黎過埋呢世,佢 ...

好富有,500萬買股票收息,炒下波幅,都有2萬一個月使啦~
只食息都夠過世,
層樓600萬賣左佢一開2,1層收租1層自住,
又多萬幾蚊租金可以用,
退休搵返自己興趣好過啦!
學返d興趣,得閒可以去教班
上半生為錢奮鬥,下半生為自己而活仲好啦~

侯爵府

2018復活節勳章

一個女人40幾歲。一層供完約600萬私樓,現金股票500萬。冇技能冇收入冇親人。

如果間屋有廿年,要預一筆錢將來大維修。
一般上得三四十年樓就已經多維修,五十年就大維修。
到時自己年紀開始老,要用老本比維修費。
將來上咗年紀,醫療開支亦會大,簡單如白內障,去私家都幾萬起跳。
老來有乜安排?如果要請個外傭,又一筆。
現金股票 500 萬,收息都可以夠而家用,人老咗又多痛病,要用本金。
四十幾歲好後生,又唔係要湊小朋友,出去工作啦,有收入又冇咁悶。
keep 住一份工,做到六十歲,或做到做唔到先算。

別墅

sweetheartb 發表於 18-6-6 14:36
咁如果供滿自住樓另有一千萬左右资產(股票/樓),仍然打份hea 工是否屬於中上?
...

如果係咁就完全唔同玩法(一定係中等至小富)
同樣唔計自住樓

打扮hea工當月入九千至一萬,唔太大洗嘅話都未洗食老本

另外一千萬資產,我當又係500萬股票存款,另加500樓/車位。

咁樓/車位嗰度當一年4厘至5厘回報,一個月減左管理費差餉地租後都應該有$14000-18000啦。仲要長遠計樓市通常都跑贏通漲,所以呢度一定贏。同埋租金收到嗰度其實頂到生活費,就算唔做份hea工,慳慳地應該都夠食夠洗,仲有小小錢儲。

500萬股票存款由於本身有份hea工做緊,當做到60-65歲,起碼都有15-20年唔洗用呢舊錢。當舊錢生生性性被動收入抗到通漲,咁可以留返廿年後先開始用(或者唔用到都得,因為收租/樓市投資嗰度都儲到d新錢,都可以用來meet meet下喇)

公爵府

2018復活節勳章

中等,坐食山崩,還有通脹,打返份風流工好d.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

馬霸 發表於 18-6-6 13:06
吾做都夠食過世啦,得閒去下旅行又得,玩下小白臉又得,享受人生啦 ??玩到甘大呀,靚仔都..........................

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁舊錢邊度黎?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

一個人,要搵工過日晨啦
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

Mongggc9 發表於 18-6-6 15:09
如果係咁就完全唔同玩法(一定係中等至小富)
同樣唔計自住樓

Thanks a lot
Sweetheartb

侯爵府

Mnbvcxdsa 發表於 18-6-6 14:39
回覆 jojo1234 的帖子

唔算窮,每月有利息,年老層樓可以逆按,其實有好多人無這個資產都好後生以無工作

珍珠宮

無收入但又可以供樓?
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

回覆樓主:

一般。老來做逆按揭囉。

伯爵府

開心吸收勳章

ash_yehyeh 發表於 18-6-6 09:36
一定唔係窮

攞唔到綜援,在政府角度唔算窮

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主話40到尾噃……打工日子,所餘無幾。

男爵府

回覆樓主:

一定唔算窮啦!
如果係我,我會揾份hea工過日神,又可以有同事吹吓水。

男爵府

回覆樓主

中等唔係窮。其實睇你想過咩生活,你在bk問,好多jm覺得有過億閒錢先有安全感;但現實亦有好多家庭,一家幾口,做足半世都無呢個資產。
睇你要乜。下下出入酒店,狂去旅行就無可能,但慳慳地一定不愁衣食。

伯爵府

worthy 發表於 18-6-6 18:39
無收入但又可以供樓?

當年摟價低時一次過買

伯爵府

ash_yehyeh 發表於 18-6-6 09:36
一定唔係窮

侯爵府

回覆樓主:

如果過世唔做嘢。
窮至中等。

水晶宮

肥豆媽咪 發表於 18-6-6 14:45
好富有,500萬買股票收息,炒下波幅,都有2萬一個月使啦~
只食息都夠過世,
層樓600萬賣左佢一開2,1層收 ...

600萬一開二,現今有點難度
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁

尾頁

跳至