在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

BkBKbkwong 發表於 18-7-23 17:36
之前個份ot好勁,所以再揾過

前提,有樓要供,c6揾得唔算多!如果得佢一份人工二人的話只夠供樓同好慳好慳 ...

冇小朋友就1, 打算生/有小朋友就2。
我都係住荃灣,我係荃灣番工,行路15分鐘番到公司。有左小朋友,你就會知道番咁近係幾甘好。可以湊埋bb番學先番工,放工又可以快d見到bb, 多好多親子時間。

男爵府

回覆樓主:

我之前有類似既經歷

我住荔枝角,有1個2歲小朋友,備孕生第2個,做開supply chain planning 既野,上一份工係senior

第1份工返觀塘APM附近,可地鐵/巴士+步行(返工45分鐘但放工起碼個幾鐘因塞車/地鐵勁多人),但title係manager,熟人介紹,講明幾年冇加過人工,德國品牌但大陸老闆

第2份工返葵芳地鐵站附近,地鐵20分鐘內返到,但只係普通post(連senior都唔係),美國上市公司

兩份工都唔多洗出差,福利差唔多,第1份對上已經係GM,老闆高薪叫我過去,講到明我要咩title就比咩title;第2份有規模好多,但人工annual少15%,不過有bonus

男爵府

回覆樓主:

當時我諗,返觀塘,就算我日日的士來回都高人工過第2份,所以我返左觀塘個份先(第2份未出offer letter只係口頭confirm)

2星期後我resign左,因為公司內部亂過亂世佳人,都係要管倉,好多濕星野,掛名manager,而且hr叫我去executive toilet泵奶(office係玻璃房冇簾,主要resign原因);仲要打咭

之後我返左葵芳個份,天同地,同事有質素好多,因為大公司所以會關愛員工多d,彈性上班,我朝早湊埋小朋友返學先返工,有事同manager講聲就走先(公司文化),有小朋友真係堅重要,見家長都唔洗請假,仲因為本身職位低所以有得升,計埋bonus加人工已經同第1份工差唔多

比我再揀,我都會揀返大公司(近屋企係bonus)

侯爵府

回覆樓主

第二份啦,無咁辛苦。

首頁

尾頁

跳至