婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

睇黎好多c6都係媽寶,呢個婆媳鬥爭真係沒完沒了,有時我想返返去以前未結婚果陣,自由自在自己話事,完全冇諗過嫁左人就變左人地既仇人敵人,如果係知既話我一定唔會行呢步,既然都行左呢步就只有忍,不過我開始唔再愛c6,亦係因為呢個原因之一,反而唔愛就唔再覺得痛,我覺得我地愈在乎愛一個人,就愈在意身邊既事,所以大家共勉之,你並唔孤單,唔係孤身作戰

複式洋房

回覆樓主

唉 聽到各位的辛酸
為乜呢?點解要咁?

複式洋房

回覆樓主

C6 根本就放不低媽咪的照顧,佢甚至覺得我搶左佢呀媽份工。
99 淨係識講唔想做,又話要清理間屋等我地decorate , 一時又堅持要咁design ,
尋晚佢只不過解釋自己的亂換我的床單同洗手液,(因為貪優惠) 問我ok 唔ok, 我可以唔ok 咩?真是好想講你係侵犯左我的私隱呀!訓覺的床呀!不過我知佢唔會接受,我c6 坐在隔離冇出聲,只是喊,我想佢一定講得我呀媽真是太好啦,你明啦,點解你仲唔多謝佢
真是好無奈,我決定投降啦
唯有想點樣先保護好自己的野

男爵府

doldolguin 發表於 18-8-22 07:11
C6 根本就放不低媽咪的照顧,佢甚至覺得我搶左佢呀媽份工。
99 淨係識講唔想做,又話要清理間屋等我地decor ...

你得閒又買啲99唔中意款式既床單(記住買得勁丑, 例如鮮黃色或屎一樣既啡色) 同洗手液。
然後自已入去佢房幫佢換。換完佢發顛你就話: 99我只不過係回禮。係你教我隨便入人地間房換床單係好事黎既, 點解你新抱咁好你唔感恩?

男爵府

Solarflare 發表於 18-7-29 16:52
其實撐老婆先係王道。
好多男人都唔明。
老婆聽完你撐佢, 心理平衡了, 就唔會嘈。對99也會比較忍讓。

講得好!

99錫仔,仔撐老婆,咁99看在個仔份上唔會難為個新抱,個新抱投桃報李,婆媳關係正常,個老公自然唔洗夾中間、難做人

我99次次問留唔留響男家食晚飯,老公必定眼定定望我等我答,咁99就醒目勒,話:我今晚煮雞翼俾新抱食。

老公其他方面有不足,但呢方面絕對係醒目仔

複式洋房

Solarflare 發表於 18-8-22 07:47
你得閒又買啲99唔中意款式既床單(記住買得勁丑, 例如鮮黃色或屎一樣既啡色) 同洗手液。
然後自已入去佢房 ...

我同佢唔係同住呀,但日日都上黎洗衫燙衫
周不時買埋些唔等駛野
當正自己屋企,我地兩個都未出聲就話要整乜整乜,又話我覺得咁佈置幾好,佢仲話要比些驚喜我地(emoji)床單係私人野,唔係驚喜,係驚嚇囉

複式洋房

回覆樓主

我發覺正面同c6 講,同佢分享感受,佢根本聽唔入耳(emoji)又唔敢正面回應99 ,好痛苦
真是眼淚在心裏流

男爵府

doldolguin 發表於 18-8-22 10:15
我發覺正面同c6 講,同佢分享感受,佢根本聽唔入耳(emoji)又唔敢正面回應99 ,好痛苦
真是眼淚在心裏流

啲男人個個都係咁。
多一事不如少一事, 你由你呻, 佢由佢繼續扮嚨。反正你又唔夠膽正面同99衝突。
我c6都係咁, 我後來頂唔順, 同佢講: 你唔肯處理呢件事我就親自同99講, 到時我講完搞到婆媳大戰, 唔好番黎話我搞出黎既, 係你無腰骨無作為我先要親自出馬。你好自為之。你有1個星期同99溝通。到 times up 你知會發生咩事架啦。

List 你既要求出黎。例如屋企既裝修擺設全部唔郁得, 床單唔換得99中意既款式。(當然唔係叫佢鬧老母, 要客客氣氣咁講..但語氣要堅定..)

唔好退讓唔好妥協。你妥協開, c6就會當你既妥協係應份。到有一日你頂唔順了, 唔肯妥協了, 佢反而會怪你唔生性唔孝順唔感恩, 唔會諗起你妥協左咁耐既苦心。

加油

複式洋房

Solarflare 發表於 18-8-22 11:11
啲男人個個都係咁。
多一事不如少一事, 你由你呻, 佢由佢繼續扮嚨。反正你又唔夠膽正面同99衝突。
我c6都 ...

無錯!c6 就是咩都順哂呀媽,覺得呀媽咩都岩哂,咩都係為我地著想,佢完全唔覺得呢些係私人事,因為自細呀媽已經咁樣同佢安排
從來都唔會係我角度去想下,淨係想呀媽一片真心好意,自己完全覺得冇問題。仲要話唔可以呀媽冇野做....好怕佢一個人冇野做會出事(其實有幾怕呢?佢咁大個人,以家我地結埋婚,要成長啦,呀媽都識講放低啦!)

以家我唔想采我c6, 你咁放不低呀媽,咁矛盾,你自己解決啦,我講你又唔聽,仲話迫你埋牆佢好慘,點解你唔忍左佢!頂!話我吹毛求疵?

男爵府

doldolguin 發表於 18-8-22 13:39
無錯!c6 就是咩都順哂呀媽,覺得呀媽咩都岩哂,咩都係為我地著想,佢完全唔覺得呢些係私人事,因為自細呀 ...

我諗你要搞清楚一樣野先。
你老公係真愚孝 (乜都聽晒阿媽話, 包括著咩衫, 平時食咩, 生活細節例如買咩底褲都要請教阿媽, 出左糧人工都會比一半阿媽)
定係假愚孝 (表面上孝順唔捨得阿媽, 其實係唔捨得阿媽所提供既服務, 例如洗衫折衫, 燙衫, 掃地等等, 等於屋企多左個免費工人)

如果係第二種.. 不防直接 point out. 仲要鬧到佢無地自容。

還有你99.. 一個老人家居然以干擾子孫生活為生存目標? 你99既人生好有問題。唔比佢干涉佢就會跳樓死左去? 我唔信囉。完全係你果個"愚孝"老公諗出黎既荒謬絕倫既藉口。

唔好再比99 上黎做家務啦。一陣人地覺得你欠左佢丫。

複式洋房

Solarflare 發表於 18-8-22 15:03
我諗你要搞清楚一樣野先。
你老公係真愚孝 (乜都聽晒阿媽話, 包括著咩衫, 平時食咩, 生活細節例如買咩底褲 ...

佢係第一種,真愚孝,佢個人擺脫唔到呀媽的照顧,又怕呀媽一個人,唔放心,其實呀媽70歲人真是身壯力健,(62 兩年前走左,我c6 又一粒仔)我有時都唔明,c6口講就要比多d野呀媽做,唔係佢冇記托,但某程度上佢自己個人就係離開唔到(佢自己係可以做到的,但佢認為要比媽咪做先岩,even 佢知道身邊好多人都睇唔過眼,但佢堅定唔覺得)根本就是長不大的小孩!

我已經唔敢要求99 唔上黎啦,怕佢受不了傷害.....

複式洋房

doldolguin 發表於 18-8-22 17:13
佢係第一種,真愚孝,佢個人擺脫唔到呀媽的照顧,又怕呀媽一個人,唔放心,其實呀媽70歲人真是身壯力健, ...

還有你99.. 一個老人家居然以干擾子孫生活為生存目標? 你99既人生好有問題。唔比佢干涉佢就會跳樓死左去? 我唔信囉。完全係你果個"愚孝"老公諗出黎既荒謬絕倫既藉口。”
我同意!呀仔咩都驚

男爵府

doldolguin 發表於 18-8-22 17:13
佢係第一種,真愚孝,佢個人擺脫唔到呀媽的照顧,又怕呀媽一個人,唔放心,其實呀媽70歲人真是身壯力健, ...

真係陰公。嫁左比個咁既愚孝老公。。
而家已經係入侵到同你換床單..
你有冇諗過.. 如果生左bb.. 你99既干涉會加劇。
有好多jm, 生仔前都勉強能忍, 但一生左小朋友, 為左個小朋友就唔會再忍。到時實婆媳大戰三百回。
萬一你99喊住要生要死話要湊孫, 你係唔係比佢湊?
萬一99既湊b方法好有問題, 但你老公又只幫住個呀媽, 咁你點算?
諗清楚, 甚至傾清楚bb個話事權係邊個度先好答應生仔..

複式洋房

Solarflare 發表於 18-8-22 20:10
真係陰公。嫁左比個咁既愚孝老公。。
而家已經係入侵到同你換床單..
你有冇諗過.. 如果生左bb.. 你99既干 ...

冇錯
我雖然未生,但我一定唔會比99 湊個孫,唔想佢學埋佢果套價值觀!

複式洋房

doldolguin 發表於 18-8-22 21:49
冇錯
我雖然未生,但我一定唔會比99 湊個孫,唔想佢學埋佢果套價值觀!
...

我都係得個講字,只能夠忍和避,同佢地講多都無謂,99唔敢駁,佢係老人家都係固執架啦,都唔旨意會改變d乜,c6 又聽不入耳,唔再期望佢會理解我,因為佢根本唔識將心比心, 亦唔了解女人的心裡點想
我真是投降啦⋯⋯睇下我仲忍到幾耐
但我已經開始對c6 心淡

男爵府

doldolguin 發表於 18-8-22 22:26
我都係得個講字,只能夠忍和避,同佢地講多都無謂,99唔敢駁,佢係老人家都係固執架啦,都唔旨意會改變d乜 ...
你而家已經開始心淡...
咁真係唔好生小朋友住。
否則好有機會做單親媽...

複式洋房

回覆樓主

C6 由得呀媽自我解釋,完全唔發表任何言論,又是呀媽幫佢解決之後成身鬆哂,又回復平時甘....其實佢根本仲未醒,仍然眷戀呀媽的無盡照顧⋯⋯你真是不好結婚啦,唔好害左我

首頁

尾頁

跳至